Skocz do zawartości

1/35 "Fjaka" - Unimog 404S, AK Interactive

Kamil K.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, 

Dziś mogę pokazać pierwszy model w 2025, albo jak kto woli, ostatni skończony w 2024 (no prawie... 😉 - to mała dioramka w chorwackich klimatach z Unimogiem 404S od AK Interactive. 

ZPU-1 to Meng z blaszkami Voyagera i lufą Master. Figurki Bravo 6 i KFS miniatures. 

Domek od podstaw. 

To taki w sumie najluźniejszy mój bałkański/jugolski projekt, bo jest tylko bardziej lub mniej inspirowany prawdziwymi pojazdami i miejscami - nie przedstawia żadnego konkretnego pojazdu. 

Relacja z malowania wkrótce pojawi się na KFS-miniatures, a obecnie, kto chętny, może rzucić okiem na relację z budowy.

tGTbRFK.jpg 

gYpl1Za.jpg

gskYRI3.jpg

6xgQ02T.jpg

BCQC0Mo.jpg

c2QrvIt.jpg 

KSHrJWK.jpg

Th8n3Vl.jpg

qktMjyB.jpg

nfGDNIA.jpg

Zwykle nie jestem zwolennikiem takich podkładanych teł, ale to zdjęcie chyba się o to prosiło... 😉 

55cRTyp.jpg 

Pozdrowienia! 

• Like 22

Bardzo lubię Twoje modelarstwo z tym głębokim researchem, każdy model i scenka to cała historia. Tutaj też pięknie wyszło, nawet jeżeli tym razem nawiązanie do faktów jest luźniejsze to świetnie oddaje klimat i atmosferę Bałkanów. Teatr wojenny też bardzo ciekawy, tragiczny i w sumie mało eksploatowany w modelarstwie. Na koniec tylko jedno pytanie techniczne, bo stoję właśnie przed podobnym zadaniem, czy mógłbyś napisać kilka słów o malowaniu i weatheringu asfaltu? Efekt jest świetny i chciałbym spróbować go zastosować w mojej podstawce. 

Dzięki za wszystkie opinie. 🙂

13 godzin temu, Albatros napisał:

Na koniec tylko jedno pytanie techniczne, bo stoję właśnie przed podobnym zadaniem, czy mógłbyś napisać kilka słów o malowaniu i weatheringu asfaltu? Efekt jest świetny i chciałbym spróbować go zastosować w mojej podstawce. 

Wszystko o weatheringu asfaltu będzie w relacji na KFS-miniatures, razem ze zdjęciami krok, po kroku. Samo malowanie  to tak naprawdę tylko cieniowanie jaśniejszymi kolorami i trochę suchego pędzla + odpryski gąbką i pędzelkiem. Myślę, że ostateczny efekt, który też mi się w sumie podoba, w dużej mierze zależy od ciekawego przygotowania samego asfaltu - tekstura, spękania, łaty itd. O tym pisałem w pierwszej części relacji z budowy dioramki - podlinkowałem ją w pierwszym poście. 

• Thanks 1

Dziękuję raz jeszcze 🤝

W dniu 21.01.2025 o 12:16, halset napisał:

Świetna scenka, czuć klimat :) Nie do końca jestem przekonany co do tej baby, ale ok :D

baba jaka jest, każdy widzi. :D  Cały koncept tej pracy opierał się na wykorzystaniu tego, co zalega w magazynku, stąd scenka może nie poraża kompozycja i realizmem, ale to była fajna zabawa. :wink: 

• Like 1