Juffre Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia Cześć wszystkim! Oj dawno nie było mnie w tym dziale Przeglądając czeluść internetu znalazłem ten film: https://www.youtube.com/watch?v=3kordzGp9so Wiele razy mówiłem sobie nie, to nie moja bajka. Bitwę ze sobą przegrałem! Zatem buduję ten piękny radar. Prace ruszyły, niedługo podzielę się fotkami Mogę powiedzieć, że kółek w tym modelu nie brakuje Model będzie robiony głównie z pudła bez scratchu. Nie będę dorabiał nie istniejącego środka. Malowanie do ustalenia, jak narazie skłaniam się bardziej ku czemuś radzieckiemu. Z drobnych aftermarketów to planuję zamówić metalowe gąsienice od Friul Model. Gwoździem programu jest kręcący się radar Jeżeli będzie to zbyt trudne lub wymagało za dużo czasu to odpuszczę. No ale zamówiłem już części także spróbuję To nie będzie eksresowa budowa, nie wiem kiedy znajdę czas na malunki - obecnie nie mam do tego warunków Zapraszam do obserwowania i komentowania 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia Ale bym kleił Zasiadam do oglądania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 26 Stycznia Autor Share Napisano 26 Stycznia Rok za mną chodził Do tego w przyszłośći dorobię wyrzutnię 2K11 Krug i liczę, że w przyszłośći ktoś się zlituje i zrobi 1S32. Kiedyś Tankmania robiła żywiczny model ale teraz to już raczej nie do dostania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia Mega wielki model jak na skalę 1/35. Rób Agatę z Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej w Forcie IX Czerniaków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia takie tematy to lubię..... będę zaglądał 28 minut temu, Juffre napisał: Kiedyś Tankmania robiła żywiczny model ale teraz to już raczej nie do dostania. tak - kiedyś korespondowałem z producentem i formy już dawno się zużyły więc żadnych wznowień nie będzie ale.... podobno jest w planach pod druk 3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 26 Stycznia Autor Share Napisano 26 Stycznia 31 minut temu, robertmodelarz napisał: Mega wielki model jak na skalę 1/35. Rób Agatę z Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej w Forcie IX Czerniaków. Wygląda zacnie. Z tego co widzę Agat wymaga przeróbek Model z rozłożonym radarem będzie olbrzymi 14 minut temu, M.A.V. napisał: takie tematy to lubię..... będę zaglądał tak - kiedyś korespondowałem z producentem i formy już dawno się zużyły więc żadnych wznowień nie będzie ale.... podobno jest w planach pod druk 3D No to czekam z niecierpliwością. Swoją drogą to chętnie przygarnąłbym wóz załadowczy i dodatkowa rakietę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia 3 godziny temu, Juffre napisał: Wygląda zacnie. Z tego co widzę Agat wymaga przeróbek Model z rozłożonym radarem będzie olbrzymi No to czekam z niecierpliwością. Swoją drogą to chętnie przygarnąłbym wóz załadowczy i dodatkowa rakietę Przyjacielu. Jeżeli chcesz zrobić Urala 375B 2T6 czyli STZ-a do Kruga (nb. mam go już zaczętego i właśnie patrzę na niego , czekam na zamówione części) to spora orka przed Tobą, bo Trumpeterowy Ural 375B tylko w zarysach przypomina prawdziwego Urala , do przeróbki jest bardzo dużo części jak maska, silnik, atrapa na której brak dumnego napisu УРАЛ , winda koła zapasowego oraz przede wszystkim wnętrze kabiny które w modelu jest z późniejszej wersji 4320 , nie wspominam już o przebudowach którym musiał podlegać pojazd bazowy w celu zainstalowania pomostu roboczego , żurawia i jego hydrauliki oraz uchwytów rakiety, które były mocowane bezpośrednio do ramy . Jak już zacząłeś P40 Agatę to razem z nią współpracował radar pomiaru wysokości PRW 9 Zofia zobacz jaki fajny i jest temat do przemyśleń( też mam go w planach): 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 31 Stycznia Autor Share Napisano 31 Stycznia Witajcie, zaczynamy warsztat na poważnie. Zacząłem od jednej z najnudniejszych rzeczy a mianowicie zabawy z podwoziem. Pojazd ma 7 par kół nośnych. Każde koło składa się z 4 elementów... Idąc dalej zająłem się wachaczami. I tutaj uwaga. W zestawie znajdują się 2 zestawy wachaczy. Jeden pasujący do otworów w wannie. Drugi zapewne pochodzący z bazowego zestawy AT-T. Sprawdźcie dwa razy co wycinacie W instrukcji jest to dobrze opisane, ja po prostu pomyliłem ramki W tym momencie instrukcja sugeruje rozpocząć składanie szoferki. Zdecydowałem się pominąć ten krok. Chce odwlec w czasie malowanie wnętrza. Idąc zatem dalej rozpocząłem montaż "budy". Na zdjęciach widać, wiele nie przyklejonych paneli. Zostały już one przeze mnie przygotowane. Wstrzymałem się jednak z ich montażem do czasu ustalenia w których miejscach zrobić inspekcje pod planowany mechanizm obrotu radaru. Z tego też powodu wstrzymałem się przyklejeniem drobnych fototrawionek (zestawowych). Pierwsze wrażenia. Model składa się przyzwoicie choć muszę przyznać, że obróbka elementów trwa całkiem sporo ze względu na ilośćnadlewek. Na kilku elementach, szczególnie małych uwidacznia się przesunięcie form. Nie jest ono wielkie ale daję o tym znać. Jamek skurczowych jak na razie nie wypatrzyłem. Co dalej? Pracuję obecnie nad mechanizmem obrotu radaru. Wybrałem już części elektroniczne oraz robię pierwsze przymiarki. Myślę, że kolejnej relacji skupię się właśnie na tym zagadnieniu. Trzymajcie kciuki, żeby się udało W dniu 27.01.2025 o 00:44, Adams M1A1 napisał: Przyjacielu. Jeżeli chcesz zrobić Urala 375B 2T6 czyli STZ-a do Kruga (nb. mam go już zaczętego i właśnie patrzę na niego , czekam na zamówione części) to spora orka przed Tobą, bo Trumpeterowy Ural 375B tylko w zarysach przypomina prawdziwego Urala , do przeróbki jest bardzo dużo części jak maska, silnik, atrapa na której brak dumnego napisu УРАЛ , winda koła zapasowego oraz przede wszystkim wnętrze kabiny które w modelu jest z późniejszej wersji 4320 , nie wspominam już o przebudowach którym musiał podlegać pojazd bazowy w celu zainstalowania pomostu roboczego , żurawia i jego hydrauliki oraz uchwytów rakiety, które były mocowane bezpośrednio do ramy . Jak już zacząłeś P40 Agatę to razem z nią współpracował radar pomiaru wysokości PRW 9 Zofia zobacz jaki fajny i jest temat do przemyśleń( też mam go w planach): Jednak nie będzie Agaty Trzymam się tego co w pudełku. Po prostu taki scratch zajmie mi za dużo czasu a nie mam go ostatnio zbyt wiele Zofia wygląda pięknie. Niesamowicie podobają mi się wszelkie pojazdy radarowe. Jak kiedyś ukaże się jakiś sensowny zestaw, chociażby druk 3D, to się skuszę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 31 Stycznia Share Napisano 31 Stycznia 23 minuty temu, Juffre napisał: Niesamowicie podobają mi się wszelkie pojazdy radarowe. Jak kiedyś ukaże się jakiś sensowny zestaw, chociażby druk 3D, to się skuszę są nawet dostępne kalki do "polaka" ----> Toro Model 35D62 : artyleria rakietowa w WP cz.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 31 Stycznia Autor Share Napisano 31 Stycznia 1S91 jest na mojej liście zrobię Polaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego W dniu 1.02.2025 o 00:12, Juffre napisał: Jednak nie będzie Agaty Trzymam się tego co w pudełku. Po prostu taki scratch zajmie mi za dużo czasu a nie mam go ostatnio zbyt wiele Zofia wygląda pięknie. Niesamowicie podobają mi się wszelkie pojazdy radarowe. Jak kiedyś ukaże się jakiś sensowny zestaw, chociażby druk 3D, to się skuszę Oj Przyjacielu bez przesady, jaki skracz , po dokładnym riserczu zarówno pojazdu w pudełku jak i egzemplarza muzealnego o nr-rze UBS 1106 , stwierdzam że praktycznie niczym się nie różnią, poza tym, że egzemplarz muzealny ma priorytety drogowe, oraz ma na środku nosa maski zamontowaną antenę radiostacji, to jest łatwe do dorobienia zwłaszcza że gotowych podstaw anten nie brakuje, podobnie jak priorytetów , a co do oznakowania to Toro też produkuje kalki generyczne także i z tym nie będziesz miał problemów , a więc, nie mazgaić się tylko robić, jedyne na co musisz zwrócić uwagę to to, że z tyłu brakuje miejsca do wymalowania dużego numeru rejestracyjnego, w takim wypadku montowana jest tablica rejestracyjna czarna z białymi malowanymi napisami. Co do PRW9 Zofia to będzie trochę przeróbek ale nie tyle co w Uralu, no i ma tylko jedną antenę oraz mało skomplikowaną architekturę zabudowy a nie np. dwie jak wóz antenowy radaru P19 ( też w MWP) czy inna radiolina R412 na Uralu 375D ,gdzie antena wraz z inwerterem i podstawą składa się z ponad 70-ciu elementów (wiem bo aktualnie ją buduję) , a w zestawie są dwie, nie licząc wszystkich dodatkowych elementów i przeróbek w samej zabudowie typu KUNG , no i sporym wyzwaniem w budowie pojazdów LWP jest niestety brak zdjęć, co bardzo utrudnia identyfikacje numerów rejestracyjnych, sytuację trochę ratują egzemplarze w muzeach i z demobilu. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 3 Lutego Autor Share Napisano 3 Lutego W dniu 2.02.2025 o 02:21, Adams M1A1 napisał: Oj Przyjacielu bez przesady, jaki skracz , po dokładnym riserczu zarówno pojazdu w pudełku jak i egzemplarza muzealnego o nr-rze UBS 1106 , stwierdzam że praktycznie niczym się nie różnią, poza tym, że egzemplarz muzealny ma priorytety drogowe, oraz ma na środku nosa maski zamontowaną antenę radiostacji, to jest łatwe do dorobienia zwłaszcza że gotowych podstaw anten nie brakuje, podobnie jak priorytetów , a co do oznakowania to Toro też produkuje kalki generyczne także i z tym nie będziesz miał problemów , a więc, nie mazgaić się tylko robić, jedyne na co musisz zwrócić uwagę to to, że z tyłu brakuje miejsca do wymalowania dużego numeru rejestracyjnego, w takim wypadku montowana jest tablica rejestracyjna czarna z białymi malowanymi napisami Jednak zostanę przy rusku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego Ten tydzień upłynął pod znakiem walki z obrotowym radarem. W sumie nie wygląda to najgorzej. Jako napęd radaru wybrałem serwo modelarskie Feetech FT90R. Dlaczego ono? Bo ładnie pracuje przy zasilaniu 3.3V. Więcej o elektronice wkrótce. Serwo wstępnie przymocowałem do kawałka HIPSU. Następnie przymocowałem orczyk z serwa do elementu E30, któyry stanowi podstawę do której mocowany jest radar. Zależy mi na tym by sam radar był ściagalny. Wykonałem więc prosty wpust łączący podstawę napędzaną przez z serwo z bazą radaru. A tak prezentuje się serwo z zamontowaną podstawą. W następnym kroku biorę się za budowę radaru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 8 Lutego Autor Share Napisano 8 Lutego Zamonotwałem serwo do budy. Prace nad radarem trwają 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indus Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego Zapowiada się świetnie. Podziwiam również czystość maty:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 9 Lutego Autor Share Napisano 9 Lutego 12 godzin temu, indus napisał: Zapowiada się świetnie. Podziwiam również czystość maty:). Dzięki specjalnie kupiłem nowa matę, przeznaczona wyłącznie do zdjęć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 9 Lutego Autor Share Napisano 9 Lutego Niby proste, niby mało elementów aleeeeeee..... przesunięcie form plus szew sprawia, że złożnie tego trwało kilka godzin. Bez metalowych pilników nie polecam się za to zabierać. Krok kolejny to złożenie rurowego stelaża. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Lutego Share Napisano 11 Lutego A to sprzęgło nie wyłamie się po założeniu gotowego radaru i podłączeniu modelu do zasilania? Jaka będzie prędkość obrotów, jak to ustawisz? Niby radar to plastik, ale ma swoją masę i za duży moment obrotowy serwa może to zmielić w diabły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 11 Lutego Autor Share Napisano 11 Lutego Zrobiłem pierwsze testy. Wydaje mi się, że nic się nie wyłamie. Radar nie ma zbyt dużej masy. Do sterowania serwem wykorzystam mikroprocesor, dzięki czemu będę mógł precyzyjnie dobrać prędkość obrotową. Minimalna jakie osiągnąłem to na oko 1/4 obrotu na sekunde, może nawet mniej. Jak będę problemy to zrobię "soft start", żeby za bardzo nie szarpało przy ruszaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 15 Lutego Autor Share Napisano 15 Lutego Kolejny etap za mną. Tym razem złożyłem ramię konwerterów. To jeden z trudniejszych elementów jakie kiedykolwiek składałem. Bardzo ciężko było złożyć to zachowując geometrię. Przy składaniu potrzebny był klej cyjanoakrylowy w wersji szybkiej. Teraz moja uwaga skupi się na głównej czaszy radaru. Wszędzie mnóstwo upierdliwych nadlewek, no ale nikt nie mówił, że będzie prosto 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 17 Marca Autor Share Napisano 17 Marca Hello, to była najtrudniejsza konstrukcja, którą składałem. Serio. Ilość pracy jest olbrzymia. Największym wyzwaniem radaru jest zachowanie geometrii i walka z naprężeniami jakie powstają przy składaniu. Remedium na wszystkie problemy okazał się klej cyjanoakrylowy. Jeżeli chcecie składać ten model to polecam się wyposażyć w: - klej CA długowiążacy, najlepiej czarny, u mnie VMS - debonder VMS - serio działa doskonale - aktywator do CA - u mnie Ammo Kleje do plastiku wiążą zbyt długo, klej cyjano akrylowy jest jedynym rozwiązaniem. Później brzydkie paćki z kleju można wyczyścić debonderem. Ale tutaj ostrożnie bo naprawdę potrawi on całkowicie usunąć spoinę. Dodatkowo polecam ostrożność przy klejeniu. Blastik jest dość delikatnie, kilka pręcików mi pękło. Na zdjęciu widać miedziany drucik wstawiony zamiast pękniętego plastiku. Czas na foteczki: Następnym razem pochwalę się całym radarem 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca 18 minut temu, Juffre napisał: - debonder VMS - serio działa doskonale Masz może doświadczenie z czeskim debonderem PS-F (P. Douska), żeby je porównać w działaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 17 Marca Autor Share Napisano 17 Marca Niestety nie mam porównania. Miałem kiedyś buteleczkę ale przypadkiem ja całkowicie rozlałem. Debonder vms mogę szczerze polecić. Świetnie działa z klejem vms. Na filmach Night Shift'a można zobaczyć działanie tej pary 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca Mi zostały jeszcze dwie butelki PS-F i rozglądam się za czymś równie dobrym (ze względu na skład może być problem). Oglądałem jakiś czas temu film reklamowy VMS i wyglądało to tam średnio, ale skoro piszesz, że jest OK, to będę musiał spróbować. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca Ja kiedyś miałem debonder PS-F i działał niemal błyskawicznie i szybko wyparowywał, kupiłem sobie ostatnio też ten z VMS do przetestowania i jednak na działanie trzeba czekać znacznie dłużej i długo też wyparowuje, taki jakby tłusty się wydaje. Jednak osobiście wolałem PS-F. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi