Skocz do zawartości

1S12 "Long Track" Trumpeter 1/35

Juffre

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie oglądając film miałem podobne wrażenie jak opisujesz (jeśli można takie odnieść oglądając film 😉). Bez nitrometanu w składzie, to raczej "douskowemu" debonderowi ciężko będzie dorównać.

Hej, podrzucam prymitywny schemat blokowy elektroniki sterującej obrotem radaru. 

image.png.5fb7a7813b95f755206b740b42b0f658.png

Całość układu zasilana jest z akumulatora LiPol o napięciu 3.7V i pojemności 980mAh. Napięcie trafia do specjalnej ładowarki opartej o układ TP4056. Układ ten umożliwia ładowanie akumulatora ze złącza USB oraz zabezpiecza ogniwo przed zbyt mocnym rozładowaniem.

Następnie napięcie z akumulatora trafia do stabilizatora 3.3V. Stabilizator ten utrzymuje stabilne napięcie, nawet w przypadku spadku napięcia na akumulatorze poniżej 3.3V.
Napięcie 3.3V zasila mikroprocesor oraz serwomechanizm.
Jedynym zadaniem mikroprocesora jest wygenerowanie odpowiedniego/stabilnego sygnału PWM.

Sygnał PWM trafia do serwomechanizmu. Elektronika wbudowana w serwo odczytuje ten sygnał i odpowiednio dobiera prędkość jak i kierunek obrotu radaru. 

Chciałem wrzucić filmik jak to się kręci ale forum odrzuca pliki video 😞
W następnym poście wrzucę jak to mniej więcej wygląda. Nie spodziewajcie niczego specjanego, po prostu polutowałem gotowe moduły :D Zgdoni z zasadą byle działało :)

• Like 1
  • Thanks 1

Polutowałem układ sterujący. Podstawowym założeniem było by działał i zmieścił się do budy. Udało się to osiągnąć. 
Dodatkowo dołożyłem przełącznik odcinający akumulator - służy on do włączania obrotu.

Cała elektronika będzie luzem leżała wewnątrz pojazdu. Będzie ją można w razie problemów całkowicie zdemontować. 

Następnym krokiem będzie przerobienie klap umożliwiających dostęp do wnętrza pojazdu. Plan jest taki aby mocować je do budy za pomocą magnesów neodymowych. Tak naprawdę do przerobienia mam tylko 2 klapy. Jak się z tym uporam to pochwalę się zdjęciami. 

A teraz foteczki elektroniki: 

image.thumb.jpeg.d0bd7e93d0fc2c590ea3dcc6d511ea79.jpeg

image.thumb.jpeg.4bc4d7329819ab9c1d745cd06cdb1e49.jpeg

• Like 2

Przygotowałem demontowalne pokrywy umożliwiające dostęp do elektroniki. Pokrywy trzymają się budy dzięki magnesom neodymowym.

Do pokryw, od wewnątrz wkleiłem skrawki folii magnetycznej. Folia ta bardzo dobrze klei się zwykłym klejem CA.

image.thumb.jpeg.f182b8e5af397c96dd6176435e5b7cc5.jpeg

Magnesy neodymowe zostały wklejone do budy. Każdy znich jest podklejony kawałkiem hipsu stanowiącym uchwyt montażowy. Do magnesów również użyłem kleju CA. Łącznie przygowowałem 3 otwory rewizyjne. 

image.thumb.jpeg.7e7dfa1a58bc4c5278879ea8468adcc4.jpeg

image.thumb.jpeg.a86b585f560984cb7705a648099ef4d8.jpeg

image.thumb.jpeg.e477c99871a0fea425d81ffa9bd17dc0.jpeg

Jeszcze uwaga odnośnie folii. Folia nie działa tak dobrze jak kawałek blaszki stalowej. Magnes nie przywiera do niej aż tak mocno. Jest to zamierzony efekt. Dzięki temu pokrywa trzyma się dobrze budy, nic nie odstaje ale bez problemu można zdjąć pokrywę bez żadnych narzędzi. 

• Like 1

Mam pytanie do znawców pancerki. Zaczynam składać gąśienice od Friul'a. W środku jest instrukcja pokazująca możliwe opcje: 

image.thumb.png.54429594b944516a927a4aef7394b174.png

Trumpeter sugeruje wzór nr 3. Na necie znalazłem jednak fotki gdzie występował wzór z przerwami w zębach.

Najłatwiej złożyć wersję nr 3, nie trzeba się martwić liczeniem tych zębów. 
Czy to ma jakieś znaczenie? 

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Juffre napisał:

Na necie znalazłem jednak fotki gdzie występował wzór z przerwami w zębach....

nie wiem jak było u nas , postaram się czegoś poszukać....       :hmmm:

u Braci Czechów była stosowana opcja 1-4 co widać na poniższym filmie

(czasówka 1:45 - 1:55 ---> przy toczeniu widać ewidentnie na dolnej gąsce układ 4 zęby-luka-4 zęby-luka)

EDIT  ----------------

Czy to ma jakieś znaczenie?

nie mam pojęcia :niemam:   

to by się musiał jakiś pancerniak wypowiedzieć skąd takie przerwy i czemu to miało służyć

Edytowane przez M.A.V.
  • Thanks 1

Faktycznie na filmie widać ułożenie 1-4 . Spóbuję z tym zatem. Dzięki :)

I kolejne pytanie. Czy przy składaniu metalowych gąsienic warto zakleić ten drut klejem cyjanoakrylowym? Oglądnąłem kilka filmów na YT i widziałem raz tak, raz na opak.

Szacun ładnie wygląda model. Miałem okazję widzieć P40 Agata w realu na poligonie Ustka. Kawał mszyny 😀. Byłem wtedy na strzelaniach bojowych z moją wyrzutnią Krug 2k11 aż miło sobie wspomnieć jak schodziły rakiety nad głową. Agata wtedy zabezpieczała nam loty razem z Laurą P18 (wirujące grabie). Aż nabrałem ochoty na ten projekcik ale to jak skończę moją 9k34 Osa. 

Kolejnym krokiem okazało się złożenie gąsienic. Był to mój pierwszy kontakt z metalowymi gąskami. Wyglądają świetnie ale trzeba przyznać, że pracy z tym co nie miara. Każde ogniwko trzeba przeszlifować i nawiercić. W sumie to lepsze to niż czyszczenie plastiku :)

Ostatecznie zdecydowałem się na schemat 4 zęby - 1 przerwa.

DSC03573.thumb.jpg.07a367efd41f253f93f10e68109eeff2.jpg

DSC03572.thumb.jpg.4eb1abe78a4738a322ee50304a01b8e6.jpg

Kolejny krok to wnętrze wraz z szoferką:

DSC03582.thumb.jpg.000045e59f046416f3b29f621e97a8c9.jpgDSC03578.thumb.jpg.726d467b029dbabebbc3e42c5f67007f.jpg

• Like 4

Miałem za bardzo nie scratchować aczkolwiek kusi mnie przerobienie jednego elementu.  Mianowicie anteny od radiolinii. Chciałbym mieć możliwość rozłożenia tego elementu. 
Plan jest prosty - przerobić istniejący element z zestawu poprzez pożenienie go z anteną teleskopową od radia. Poszukałem trochę na allegro. Zamówiłem kilka najmniejszy anten. Jutro postara się przymierzyć i zdecydować czy jest to wykonalne. 

Rzeczona antena:

image.thumb.png.dcb7ec09932a9066a67dac6fdbc1da29.png

Plastik ze zstawu:

image.thumb.png.dec17760864750a995f4b8628d688fb8.png

Antenki które kupiłem: 

DSC03589.thumb.jpg.0d32d37b028fb7d8efdf32ba4097a43e.jpg

18 minut temu, Juffre napisał:

....pożenienie go z anteną teleskopową od radia.....

nie wiem czy to dobry pomysł   :hmmm:    nie będą za grube i za ciężkie ??

jeśli miałbym coś zasugerować ---> mam kilka zestawów modelarskich rurek mosiężnych firmy Albion Alloys które kupiłem dawno przed pandemią (nie wiem czy są nadal dostępne). One mają tą zaletę że wszystkie w zestawie pasują do siebie (jest kilka średnic które można włożyć jedne w drugie) i zrobić taką właśnie swoją wersje antenki radiowej o pożądanych gabarytach.

Uwaga:  Trumpeter też robi zestawy takich rurek kilkuśrednicowych ale one się nie nadają !!!   są grubościenne i nie da się ich włożyć jedną w drugą

EDIT  --------------

znalazłem - można nawet u nas kupić  :szczerbol:   niestety tanio nie jest....   przykładowo :

https://www.mojehobby.pl/products/Slide-Fit-Tube-Selection-Pack.html

tylko jest kilka zestawów średnic ----> musiałbyś sobie dobrać jaka by pasowała

Edytowane przez M.A.V.
  • Thanks 1

Hmm, z całą pewnością osiągnę zdecydowanie lepszy efekt. Jest to kusząca propozycja. Anteny mają tą fajną zaletę, że faktycznie są składalne. I na czas jakiegoś transportu można je sobie na lajcie złożyć.

16 minut temu, M.A.V. napisał:

jeśli miałbym coś zasugerować ---> mam kilka zestawów modelarskich rurek mosiężnych firmy Albion Alloys które kupiłem dawno przed pandemią (nie wiem czy są nadal dostępne). One mają tą zaletę że wszystkie w zestawie pasują do siebie (jest kilka średnic które można włożyć jedne w drugie) i zrobić taką właśnie swoją wersje antenki radiowej o pożądanych gabarytach.

Ja bym raczej posłuchał tej sugestii...

Chyba macie rację 🤔

IMG_20250402_220607.jpg

A kojarzycie może jak działają te rurki od Albiona? 
Do rurki 3mm wsadzę rurkę 2mm? 

W zestawie są tak dobrane średnice, że idealnie wchodzą jedna w drugą, np. 0,3+0,5+0,7 mm itd. Do Twoich zamierzeń rurki AA to idealne rozwiązanie.

• Thanks 1

Potrzebuję porady odnośnie farb do malowania głównego koloru. Myślałem o zakupie zestawu do modulacji od Mr Hobby Russian modulation set. 
https://mrhobby.pl/cs-584-color-modulation-set-russian-green.html
Czy ktoś bardziej obeznany z radzieckimi pojazdami wojskowymi może mi potwierdzić czy to dobry zestaw? Może znacie kolory które będą pasowały? Tylko śmierdziele ❤️

Nie użam farb błotnych :) Tylko i wyłącznie śmierdziele typu Mr Hobby, MRP. 
Przeglądając internety natrafiłem na AK real colors RC877 - russian modern green oraz RC879 russiang grey green. Zrobię testy na polistyrenie, podzielę sie efektami :)

• Like 1