Soris Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca Właśnie oglądając film miałem podobne wrażenie jak opisujesz (jeśli można takie odnieść oglądając film ). Bez nitrometanu w składzie, to raczej "douskowemu" debonderowi ciężko będzie dorównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 18 Marca Autor Share Napisano 18 Marca (edytowane) Udało się złożyć całość do kupy. Tak się to prezentuje. Muszę przyznać, że to kawał modelu Kręci się! https://streamable.com/zp3j0c Edytowane 18 Marca przez Juffre 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 21 Marca Autor Share Napisano 21 Marca Hej, podrzucam prymitywny schemat blokowy elektroniki sterującej obrotem radaru. Całość układu zasilana jest z akumulatora LiPol o napięciu 3.7V i pojemności 980mAh. Napięcie trafia do specjalnej ładowarki opartej o układ TP4056. Układ ten umożliwia ładowanie akumulatora ze złącza USB oraz zabezpiecza ogniwo przed zbyt mocnym rozładowaniem. Następnie napięcie z akumulatora trafia do stabilizatora 3.3V. Stabilizator ten utrzymuje stabilne napięcie, nawet w przypadku spadku napięcia na akumulatorze poniżej 3.3V. Napięcie 3.3V zasila mikroprocesor oraz serwomechanizm. Jedynym zadaniem mikroprocesora jest wygenerowanie odpowiedniego/stabilnego sygnału PWM. Sygnał PWM trafia do serwomechanizmu. Elektronika wbudowana w serwo odczytuje ten sygnał i odpowiednio dobiera prędkość jak i kierunek obrotu radaru. Chciałem wrzucić filmik jak to się kręci ale forum odrzuca pliki video W następnym poście wrzucę jak to mniej więcej wygląda. Nie spodziewajcie niczego specjanego, po prostu polutowałem gotowe moduły Zgdoni z zasadą byle działało 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 22 Marca Autor Share Napisano 22 Marca Polutowałem układ sterujący. Podstawowym założeniem było by działał i zmieścił się do budy. Udało się to osiągnąć. Dodatkowo dołożyłem przełącznik odcinający akumulator - służy on do włączania obrotu. Cała elektronika będzie luzem leżała wewnątrz pojazdu. Będzie ją można w razie problemów całkowicie zdemontować. Następnym krokiem będzie przerobienie klap umożliwiających dostęp do wnętrza pojazdu. Plan jest taki aby mocować je do budy za pomocą magnesów neodymowych. Tak naprawdę do przerobienia mam tylko 2 klapy. Jak się z tym uporam to pochwalę się zdjęciami. A teraz foteczki elektroniki: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 23 Marca Autor Share Napisano 23 Marca Przygotowałem demontowalne pokrywy umożliwiające dostęp do elektroniki. Pokrywy trzymają się budy dzięki magnesom neodymowym. Do pokryw, od wewnątrz wkleiłem skrawki folii magnetycznej. Folia ta bardzo dobrze klei się zwykłym klejem CA. Magnesy neodymowe zostały wklejone do budy. Każdy znich jest podklejony kawałkiem hipsu stanowiącym uchwyt montażowy. Do magnesów również użyłem kleju CA. Łącznie przygowowałem 3 otwory rewizyjne. Jeszcze uwaga odnośnie folii. Folia nie działa tak dobrze jak kawałek blaszki stalowej. Magnes nie przywiera do niej aż tak mocno. Jest to zamierzony efekt. Dzięki temu pokrywa trzyma się dobrze budy, nic nie odstaje ale bez problemu można zdjąć pokrywę bez żadnych narzędzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 23 Marca Autor Share Napisano 23 Marca Mam pytanie do znawców pancerki. Zaczynam składać gąśienice od Friul'a. W środku jest instrukcja pokazująca możliwe opcje: Trumpeter sugeruje wzór nr 3. Na necie znalazłem jednak fotki gdzie występował wzór z przerwami w zębach. Najłatwiej złożyć wersję nr 3, nie trzeba się martwić liczeniem tych zębów. Czy to ma jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca (edytowane) Godzinę temu, Juffre napisał: Na necie znalazłem jednak fotki gdzie występował wzór z przerwami w zębach.... nie wiem jak było u nas , postaram się czegoś poszukać.... u Braci Czechów była stosowana opcja 1-4 co widać na poniższym filmie (czasówka 1:45 - 1:55 ---> przy toczeniu widać ewidentnie na dolnej gąsce układ 4 zęby-luka-4 zęby-luka) EDIT ---------------- Godzinę temu, Juffre napisał: Czy to ma jakieś znaczenie? nie mam pojęcia to by się musiał jakiś pancerniak wypowiedzieć skąd takie przerwy i czemu to miało służyć Edytowane 23 Marca przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 23 Marca Autor Share Napisano 23 Marca Faktycznie na filmie widać ułożenie 1-4 . Spóbuję z tym zatem. Dzięki I kolejne pytanie. Czy przy składaniu metalowych gąsienic warto zakleić ten drut klejem cyjanoakrylowym? Oglądnąłem kilka filmów na YT i widziałem raz tak, raz na opak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2211 Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca Szacun ładnie wygląda model. Miałem okazję widzieć P40 Agata w realu na poligonie Ustka. Kawał mszyny . Byłem wtedy na strzelaniach bojowych z moją wyrzutnią Krug 2k11 aż miło sobie wspomnieć jak schodziły rakiety nad głową. Agata wtedy zabezpieczała nam loty razem z Laurą P18 (wirujące grabie). Aż nabrałem ochoty na ten projekcik ale to jak skończę moją 9k34 Osa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano Poniedziałek o 16:18 Autor Share Napisano Poniedziałek o 16:18 Kolejnym krokiem okazało się złożenie gąsienic. Był to mój pierwszy kontakt z metalowymi gąskami. Wyglądają świetnie ale trzeba przyznać, że pracy z tym co nie miara. Każde ogniwko trzeba przeszlifować i nawiercić. W sumie to lepsze to niż czyszczenie plastiku Ostatecznie zdecydowałem się na schemat 4 zęby - 1 przerwa. Kolejny krok to wnętrze wraz z szoferką: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano Wtorek o 15:48 Share Napisano Wtorek o 15:48 Ooojojjj. Ale się dzieje. Fascynująca konstrukcja, zasiadam i obserwuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano Środa o 19:29 Autor Share Napisano Środa o 19:29 Miałem za bardzo nie scratchować aczkolwiek kusi mnie przerobienie jednego elementu. Mianowicie anteny od radiolinii. Chciałbym mieć możliwość rozłożenia tego elementu. Plan jest prosty - przerobić istniejący element z zestawu poprzez pożenienie go z anteną teleskopową od radia. Poszukałem trochę na allegro. Zamówiłem kilka najmniejszy anten. Jutro postara się przymierzyć i zdecydować czy jest to wykonalne. Rzeczona antena: Plastik ze zstawu: Antenki które kupiłem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano Środa o 19:45 Share Napisano Środa o 19:45 (edytowane) 18 minut temu, Juffre napisał: ....pożenienie go z anteną teleskopową od radia..... nie wiem czy to dobry pomysł nie będą za grube i za ciężkie ?? jeśli miałbym coś zasugerować ---> mam kilka zestawów modelarskich rurek mosiężnych firmy Albion Alloys które kupiłem dawno przed pandemią (nie wiem czy są nadal dostępne). One mają tą zaletę że wszystkie w zestawie pasują do siebie (jest kilka średnic które można włożyć jedne w drugie) i zrobić taką właśnie swoją wersje antenki radiowej o pożądanych gabarytach. Uwaga: Trumpeter też robi zestawy takich rurek kilkuśrednicowych ale one się nie nadają !!! są grubościenne i nie da się ich włożyć jedną w drugą EDIT -------------- znalazłem - można nawet u nas kupić niestety tanio nie jest.... przykładowo : https://www.mojehobby.pl/products/Slide-Fit-Tube-Selection-Pack.html tylko jest kilka zestawów średnic ----> musiałbyś sobie dobrać jaka by pasowała Edytowane Środa o 19:49 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano Środa o 19:56 Autor Share Napisano Środa o 19:56 Hmm, z całą pewnością osiągnę zdecydowanie lepszy efekt. Jest to kusząca propozycja. Anteny mają tą fajną zaletę, że faktycznie są składalne. I na czas jakiegoś transportu można je sobie na lajcie złożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano Środa o 20:02 Share Napisano Środa o 20:02 16 minut temu, M.A.V. napisał: jeśli miałbym coś zasugerować ---> mam kilka zestawów modelarskich rurek mosiężnych firmy Albion Alloys które kupiłem dawno przed pandemią (nie wiem czy są nadal dostępne). One mają tą zaletę że wszystkie w zestawie pasują do siebie (jest kilka średnic które można włożyć jedne w drugie) i zrobić taką właśnie swoją wersje antenki radiowej o pożądanych gabarytach. Ja bym raczej posłuchał tej sugestii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano Środa o 20:07 Autor Share Napisano Środa o 20:07 (edytowane) Chyba macie rację A kojarzycie może jak działają te rurki od Albiona? Do rurki 3mm wsadzę rurkę 2mm? Edytowane Środa o 20:10 przez Juffre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano Środa o 21:10 Share Napisano Środa o 21:10 Godzinę temu, Juffre napisał: Chyba macie rację A kojarzycie może jak działają te rurki od Albiona? Do rurki 3mm wsadzę rurkę 2mm? W zestawie są tak dobrane średnice, że idealnie wchodzą jedna w drugą, np. 0,3+0,5+0,7 mm itd. Do Twoich zamierzeń rurki AA to idealne rozwiązanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano wczoraj o 15:25 Autor Share Napisano wczoraj o 15:25 Potrzebuję porady odnośnie farb do malowania głównego koloru. Myślałem o zakupie zestawu do modulacji od Mr Hobby Russian modulation set. https://mrhobby.pl/cs-584-color-modulation-set-russian-green.html Czy ktoś bardziej obeznany z radzieckimi pojazdami wojskowymi może mi potwierdzić czy to dobry zestaw? Może znacie kolory które będą pasowały? Tylko śmierdziele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu Mam ten zestaw. Malowalwm nim moje t60. Kolor muaisz ocenic sam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 21 godzin temu Autor Share Napisano 21 godzin temu @patrykdDzięki wielkie, sprawdziłem sobie fotki z warsztaty. Wydaje sie, że te kolory są takie mocno nasycone, mocno zielone. Czy mam rację?| Przegląając internet natrafilem na takie wykonanie. Ten kolor mi najbardziej odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 21 godzin temu Share Napisano 21 godzin temu Zgodzę się. Mnie ten kolor też nie odpowiadał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 21 godzin temu Autor Share Napisano 21 godzin temu Szukam zatem dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2211 Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu A coś takiego ??? Mieszając je i modulując kolorem bazowym mogą wyjść fajne efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 1 godzinę temu Autor Share Napisano 1 godzinę temu Nie użam farb błotnych Tylko i wyłącznie śmierdziele typu Mr Hobby, MRP. Przeglądając internety natrafiłem na AK real colors RC877 - russian modern green oraz RC879 russiang grey green. Zrobię testy na polistyrenie, podzielę sie efektami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi