Skocz do zawartości

StuG IV (Sd. Kfz. 167) Early - Academy 1:35

SFModel

Rekomendowane odpowiedzi

Ta czwóreczka będzie jako wóz porzucony np. z braku paliwa , awarii , uszkodzeń w boju (uszkodzone boczne fartuchy , utrata gąsienic / y itp. , czy bez jakiejkolwiek widocznej przyczyny?  Ciekawym bardzo efektu końcowego .Powodzenia

Kamo pomalowane. Wyczytałem, że pojazdy tej jednostki były malowane w warsztatach polowych i nie było jednego schematu. Wszystko zależało od gościa z farbą i jego wizji. Dlatego też wzorowałem się trochę na malowaniu podanym w instrukcji jak niżej:

IMG_1681.thumb.JPEG.d3334eb556dc6bf829fda107d2c82374.JPEG

Mówię, wzorowałem a nie chciałem skopiować. Chciałem u siebie uzyskać właśnie efekt niedomalowania, czasami kleksów itp. Dlatego też plamy kamo są nierówno wypełnione, zrobione niechlujnie. To jest efekt zamierzony. Teraz trochę podbiję kolor chyba. Muszę się jeszcze zastanowić. A wy co sądzicie?

IMG_1683.thumb.JPEG.388ccb91b36da6ac29af71d5cd1c2ba2.JPEGIMG_1684.thumb.JPEG.27056db4887643f103e40131313bff06.JPEGIMG_1685.thumb.JPEG.cde852e7bf0fb8f2ef7e746738408f05.JPEGIMG_1686.thumb.JPEG.840e2b3d2f60cde297589a685e7e242b.JPEG

@bulik58Pojazd będzie porzucony przez niemiaszków i zdobyczny przez US Army. Nie uszkodzony, nie zniszczony, tylko tak jakby załoga najzwyczajniej uciekła bo skończyło się paliwo. Albo niekoniecznie chcieli umierać za Fuhrera. Mniej więcej tak to będzie wyglądać:

IMG_1687.thumb.JPEG.1dac8f971d17aafc5e4843d26aa4ff2a.JPEG

@meser262 @EvildeadDziękuję za podrzucenie schematów malowania. Pomogły mi przy inspiracji i myśleniu jak to zrobić. 

Edytowane przez SFModel
  • Like 5
  • Thanks 1

Powiem wam, że kolor mi też nie leżał. Schrzaniłem po prostu, bo zamiast użyć Buff'a to wziąłem Deck Tan do rozjaśniania. No i wyszedł mi bardziej pustynny odcień. Ale trochę nasyciłem ten kolor kładąc na niego filtr z żółtego. 

20 godzin temu, patrykd napisał:

Z jakiwgo zestawu farb do koloru bazawego korzystales? 

Podkład to brąz, potem XF-15 jako baza a następnie rozjaśniam XF-15 aby uzyskać jaśniejsze odcienie. 

IMG_1696.JPEG

IMG_1697.JPEG

• Like 3

Mam pytanie do znawców. W miejscu gdzie są uszkodzenia zimmeritu, jaki powinien być kolor? Minia czy może jakiś inny kolor?