Skocz do zawartości

StuG IV (Sd. Kfz. 167) Early - Academy 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
Napisano
W dniu 31.12.2025 o 20:15, patrykd napisał:

ta osłona KM strasznie gruba przydałoby się wykonać ją z blaszki

Zapewne masz rację, ale nie będę się już na tym etapie bawił w taki szczegół. Zwłaszcza, że ten model ma być tylko dodatkiem do całości. Więc jakoś to przełknę. 

Póki co budowa zakończona. Ok, anteny muszę jeszcze przymocować i uchwyty na schurzeny, zaś gąski skrócić o 1 ogniwko z każdej strony (za bardzo wiszą). Ale poza tym uznaję go za ukończonego na tym etapie. Teraz pora przerzucić go na lakiernię i zabawa z kredkami, aby go ładnie pokolorować. Przy moim obecnym tempie prac to z pół roku minie.

IMG_1376.JPEG

IMG_1377.JPEG

IMG_1378.JPEG

IMG_1379.JPEG

Napisano
57 minut temu, SFModel napisał:

Zapewne masz rację, ale nie będę się już na tym etapie bawił w taki szczegół. Zwłaszcza, że ten model ma być tylko dodatkiem do całości. Więc jakoś to przełknę. 

To chociaż ją odchudź na krawędziach nie będzie tak bić po oczach

Napisano

@EvildeadDzięki, postaram się tą szparę zakleić CA. 

@patrykdPoszlifować mogę spróbować. To faktycznie może dać odpowiedni efekt. 

• Like 1
Napisano

No tak , może być ca , będzie lepszy model, tylko w tym czerwonym miejscu zaznaczonym , zresztą dokładniej  to widać na tych zdjęciach od Bigmodel, w części drugiej piąta i siódma fotka, tam dobrze widać

• 1 month later...
Napisano

Wasze sugerowane poprawki zostały wykonane. Następnie zacząłem się bawić w kolorowanie. Pierwsza warstwa koloru, czyli tzw. baza została położona. Teraz zacznie się zabawa w rozjaśnianie. 

IMG_1649.JPEG

IMG_1650.JPEG

IMG_1651.JPEG

IMG_1652.JPEG

• Like 7
  • 3 weeks later...
Napisano

@patrykd @michal0281Dzięki panowie za miłe słowa. Poniżej już efekt końcowy malowania bazą. Ma na sobie 3 warstwy rozjaśnień. Teraz przede mną nakładanie kamo aby nadać mu jakiegoś kolorytu. Z tego co wiem, to ta jednostka miała nakładane kamo w warunkach polowych, więc będzie to totalna improwizacja 😀

IMG_1669.JPEG

IMG_1670.JPEG

IMG_1671.JPEG

IMG_1672.JPEG

• Like 9
Napisano

Ogólnie bardzo pro. Tamto malowanie jak dla mnie było fajniejsze. Zrobił się teraz jakby zimowy... no chyba, że tak miało być.

Napisano
9 godzin temu, Mariusz 72 napisał:

Ogólnie bardzo pro. Tamto malowanie jak dla mnie było fajniejsze. Zrobił się teraz jakby zimowy... no chyba, że tak miało być.

Tamto malowanie to była baza, którą w sumie już całkiem nieźle zmodulowałem jednym kolorem. Teraz masz już po rozjaśnieniach, więc tak - tak miało być. Gdy dojdzie na to kamo a potem cała chemia, to kolor ściemnieje i stanie się bardziej dunkelgelb. Chociaż nie wiem czy nie pomieszałem farb do rozjaśniania i nie wyszedł mi bardziej kolor DAK'owski🤷‍♂️

Napisano

Jak chcesz zrobić bardziej "poprawny " kolor to weź żółty clear od tamiya. Mocno rozrobić i psiknąć mgiełke, tylko delikatnie. 

Napisano

Widać że panujesz nad tym, co chcesz osiągnąć. Zazdroszczę.

Napisano

Kolor bardzo dobry.Dunkelgelbów było kilka odcieni.Więc ten spokojnie wpisuje się w jeden z nich.Działaj dalej...

Napisano

Czego używasz do maskowania. Zasłaniasz papierkiem czy jakiś bardziej wyszukane metody?

Musze kiedyś spróbować się tak pobawić... nie wiem czy wystarczy mi cierpliwości :)

Napisano
9 godzin temu, Mariusz 72 napisał:

Czego używasz do maskowania. Zasłaniasz papierkiem czy jakiś bardziej wyszukane metody?

Zwykła taśma do maskowania od Tamki. Nic więcej. A przy łukach to tylko pewna ręka. 

A pozostałym dziękuję za miłe słowa. Obym tylko tego nie schrzanił malując kamo. 

• Thanks 1
Napisano

Mam prośbę. Ma ktoś z was jakieś schematy, kolorowe zdjęcia, pokazujące malowanie tych pojazdów należących do 17 dywizji SS? Bo ona była w Normandii w 1944 i to pasuje jako pojazd zdobyczny, które znajdzie się jako cargo na Dragonie. 

Napisano

Może to pomoże:

Screenshot_2026-05-08-22-02-47-967_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.b43d50c5f0bef91fa5e3e998d868b90c.jpg

Ogólnie to kolorowych zdjęć z malowaniami tej dywizji zachowało się bardzo mało.

Zdjęcie z muzeum Orła Białego

Napisano (edytowane)

Kolorowych zdjęć raczej nie znajdziesz, są czarno białe i tyle tam widać, no i dwa schematy z książki Ak German Armour in Normandy

Zrzut ekranu 2026-05-08 213010.png

Zrzut ekranu 2026-05-08 213250.png

Zrzut ekranu 2026-05-08 212231.png

Zrzut ekranu 2026-05-08 212245.png

Edytowane przez Evildead
  • Thanks 1
Napisano
11 godzin temu, Robi napisał:

Ogólnie to kolorowych zdjęć z malowaniami tej dywizji zachowało się bardzo mało.

To wrzuć jakieś nawet z tej małej ilości.

12 godzin temu, SFModel napisał:

Mam prośbę. Ma ktoś z was jakieś schematy, kolorowe zdjęcia, pokazujące malowanie tych pojazdów należących do 17 dywizji SS? Bo ona była w Normandii w 1944 i to pasuje jako pojazd zdobyczny, które znajdzie się jako cargo na Dragonie. 

Ogólnie można znaleźć oryginalne fotki kolorowe z okresu 2 w.ś. ale większość to jednak biało czarne , lub obrabiane współcześnie

Stug. IV z 17 SS Div. w Normandii 

Sturmgeschütz IV France

kolejny

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

StuG IV of the 17th SS Panzergrenadier Division Götz von Berlichingen, Marigny Montrevil France 1944

Brak dostępnego opisu zdjęcia.stock-photo-german-panzer-stug-iv-destroyed-on-marignymontrevil-road-in-normandy-1944--14324.jpg

StuG IV Sturmgeschütz IV assault gun SdKfz 167

World War Photos |

https://www.worldwarphotos.info › ...

7677747415c82f82e1c7a8cd65c430e4.jpg

• Thanks 1
Napisano
13 godzin temu, SFModel napisał:

Ma ktoś z was jakieś schematy, kolorowe zdjęcia, pokazujące malowanie tych pojazdów należących do 17 dywizji SS?

130600793_meser262@0000.thumb.jpg.1b2642afa397e8f036735793ffa10ccf.jpg

Może taki. Bardzo delikatne plamki imitujące światło/cienie zielonej roślinności. Fotka modelu z "AFY Modeling Guide".

Na tej fotce to fajnie wygląda.2010321999_meser262@0000.thumb.jpg.4f7578bb3aa286180a94e5909f153cb0.jpg

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 1