Skocz do zawartości

Mosquito FB Mk VI Tamka 305 Dywizjon

mysiek13

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
57 minut temu, mysiek13 napisał:

Tam wchodzi cześć transparenta, dokleję pod koniec...

A instrukcja nie pokazuje nieprzezroczystej zaślepki? Wydawało mi się, że szkło jest do wersji PR.

• Confused 1

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

No i mały chwalipost - inwestycja w używany namiot bezcieniowy, mam nadzieję że poprawi to odbiór fotek, nawet robionych komórką :)

20250516_070509.jpg

Trochę się ruszyło - kalki, washe ( ale jeszcze nie skończone). Konieczne poprawki na kalkach . bo się nieco litery kodowe pokruszyły, i tu kwestia doboru sky type s na kołpaki - żeby uzyskać ten sam odcień co na kalkach to musiałem Hatakę D=Sky mieszać z jasnobłękitnym :) 

Kalki trochę się srebrzą ( szczególnie te między kadłubem a silnikami, ale warstwa matu powinna to zredukować. Straszne grubasy te kalki z Tamki w porównaniu do np Techmodu czy innych.

20250516_070619.jpg

20250516_070626.jpg

20250516_070635.jpg

20250516_070649.jpg

20250516_070729.jpg

Edytowane przez mysiek13
  • Like 4

Napisano (edytowane)

A tutaj fotki od dołu, jeszcze wash na silnikach i bieżnikach opon oraz na czarnym został, podmalowanie komór uzbrojenia i luf, bombki i pokrywy luków... Ale już bliżej niż dalej...

20250516_070310.jpg

20250516_070317.jpg

20250516_070542.jpg

20250516_070550.jpg

20250516_070530.jpg

Edytowane przez mysiek13
  • Like 7

Zacnie to wygląda👍

Dawaj szybko galerię.

A ja jak zwykle zadam durne pytanie. Ktoś kleił Mossiego z Airfixa? Jak się ma wcstosunku do Tamki?

• Thanks 1

Napisano (edytowane)

Kurde, nie jestem pewien, czy jesteś typem, który wolałby, by powiedzieć, co się widzi, czy raczej żeby zamilknąć na wieki?

Nie da się zadać tego pytania bez elementu wartościowania, czy presji, wiec tylko mogę liczyć, że uwierzysz mi na słowo, że nie wartościuję i nie wywieram.

Edytowane przez greatgonzo

Napisano (edytowane)

Greatgonzo

Komentuj spokojnie, "stary jestem nie potnę się" :) natomiast nie jest to model typu "życiowe zadanie, opus magnum ", daleko mi do porównywania się z tak skomplikowanymi ingerencjami jak w Twoich warsztatach... Ma być miło dla mnie jako modelującego, spróbowanie i doskonalenie technik jakich się uczę ...Zawsze lepiej słyszeć ochy i achy jak na zagranicznym fejsie modelarskim, ale rzeczowa krytyka też wskazana...

Na pewno się nie obrażę a wytknięcie baboli zawsze pomoże w kolejnych warsztatach, poza tym zawsze mogę nie zgodzić się z niektórymi uwagami  :) Poza tym to warsztat , nie galeria i jest czas i miejsce na pewne poprawki.

JMX62 dziękuję za bardzo miłę słowa

Edytowane przez mysiek13
  • Like 1

Kiedyś był taki western, bodaj Viva Maria! (?), gdzie typ wynalazł rewolwer do strzelania zza węgła. Z lusterkiem do celowania i lufą wygiętą pod kątem 90 stopni :). Nie mogę pozbyć się tego skojarzenia.

No to popatrz sobie na równoległość luf uzbrojenia w komorze.

I na osiowość luf w komorze i przed nią.

PS.

Ostatecznie skojarzenie nie jest złe. BB i CC w głównych rolach!

• Thanks 1

19 godzin temu, greatgonzo napisał:

Ostatecznie skojarzenie nie jest złe. BB i CC w głównych rolach!

To z filmu Królowe Dzikiego Zachodu. W Viva Maria nie grała CC

• Haha 1

Strasznie niebieski ten sky. W rzeczywistości też tak bardzo?

Kołpaki śmigieł chyba raczej były szare w tym samolocie.

Doszedłeś do wniosku, że przezroczyste okienko na dole kadłuba jednak powinno być?

W kalkach tego nie ma, ale to ponoć ta maszyna z prawej strony nosa miała napis "Janka Kituś".

• Thanks 1

Napisano (edytowane)

Kolego Wymysł

A masz może jakieś fotki tego napisu?

Co do okienka to jak popatrzyłem na fotki FB Mk VI czy materiały z epoki na youtube, oraz malowania czy to w literaturze czy w instrukcji to wydaje mi się na 99% że powinno być zamalowane...

Kolego GreatGonzo niestety historia tych działek jest dość smutna i pokazuje moje lenistwo, plus brak pewnych umiejętności. Zestaw Airesa był kupiony w momencie wydania, czyli dobrych kilka/kilkanaście lat temu... Niestety żywica szczególnie na działkach ale też sama komora uzbrojenia były nieco "powichrowane". Zamiast od razu je naprostować w gorącej/ciepłej wodzie to poszły do magazynu ... No i teraz przy okazji ich wykorzystania niestety po zanurzeniu w gorącej wodzie zaczęły te elementy dostawać bardzo dziwnych kształtów/wygięć... O ile komorę udało się co nieco naprostować ( chociaż trochę popękała ) to lufy poszły każda w swoją stronę. Szczerze nie chciało mi się kupować nowych działek i dokleiłem je trochę na siłę, co nie za mocno poprawiło sytuację... A na fotce od dołu faktycznie mocno to widac i teraz będę miał tydzień na myślenie - poprawić czy nie... Przyłożę pokrywy komór i zobaczę jak bardzo to mnie będzie drażniło...

Edytowane przez mysiek13

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, mysiek13 napisał:

Kolego Wymysł

A masz może jakieś fotki tego napisu?

Jest fotka, co prawda nie ma pewności że to ta maszyna. W kalkach napis też masz więc dołóż, będzie fajniej. Zdjęcie jest w tym wydawnictwie, trochę widać:

s-l1600.jpg.4183b35a6f35528702e001a5e94514d6.jpg

Edytowane przez barszczo
  • Thanks 2

Pisałem o szarych kołpakach. Na rysunku wyżej (z książki "Bomber aircraft of 305 squadron") są sky. W "Polish fighters colours" (he he, ten sam samolot raz jest bombowcem, a raz myśliwcem) też. Natomiast na rysunkach w monografii polskich Mosquito AJ-Pressu i w "Polski samolot i barwa" są szare. Zdjęcie z kołpakami jest znane jedno i widać to, co widać.

IMG_20250519_085745_333.thumb.jpg.7371d6ae2cc020c61c8b3a05d232fd29.jpg

A te litery kodowe to na Sky i dziwny balans bieli, czy rzeczywiście są takie turkusowe (i były)?