Skocz do zawartości

Rasowy ardeńczyk (M4A3 Sherman) HobbyBoss 1:48

Aleks Kornafel

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie przypadkiem niedawno przez niewiedzę nabyłem Surfacera 500 zamiast 1200 do podkladu i tak się zastanawiałem czy go komuś nie puścić, bo nie wiedziałem do czego go wykorzystać, ale faktycznie może się przydać w przyszłości do takich zabiegów. W końcu to podkład/szpachla.

• Odpowiedzi 130
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja ci mogę też nitro polecić, taniej wyjdzie :]

Nie dość że tanie, to nie jest aż tak wygórowany zabieg. Troszke wyczucia, gdzie w modelarstwie to podstawa i jest dobrze. I wychodzi ładnie, i tanio.

Ja polecam zwykły klej i stary twardy pędzelek- efekt można podziwiać w temacie Sherman na zimowo

Daje delikatną fakturę i łatwo korygować jeśli chce się uzyskać dodatkowo miejsca nadlewów do szpachle przetrzeć i po sprawie.

Nikt nie zrobił przedziałki więc... Te części układu jezdnego (pomalowane) nie są zalane tylko połysk farby oddaje takie złudzenie.

Zdjęcia:

1a74290b877d4199m.jpg80da05c0675dd529m.jpg2342a53670ee56f8m.jpg237d31b0046b086am.jpg

a2072f1a075d9180m.jpg8d903bfe386065b2m.jpgd3794242031a761bm.jpg5ac1aed1ee9adee3m.jpg

Edytowane przez Gość

Zbyt duża ""bidę"" klepie żeby aero sie bawić...

Idą święta... W sumie u mnie też bida piszczy ale daję radę.

A tak to pędzel piekna sprawa..

Zgadzam się z tym... Tylko trzeba dużo trenować aby uzyskać piękne efekty.

Na razie zbieram fundusze na szpachlę, farby i narzędzia - bo bez tego się nie obejdzie. Szpachla będzie potrzebna żeby załatać szpary na łączeniach wanny z kadłubem (pancerzem górnym) a, także aby wykonać spawy na wierzy. Będzie też jeszcze faktura robiona metodą "nitroxową".

PS: Znalazłem pełno fotografii z Arden! Gdyby ktoś chciał to mogę podesłać.

PS2: Ar2r - z jakim modelem startujesz w ZIMOWYM KONKURSIE MODELWORK?

Ja mam porównanie skali1:48 jesli chodzi o firmy Tamiya i AFV. Obydwie polecam. Sklejajaa się znakomicie. Tamiya ma lepsze plastykowe gasienice, AFV gumowe. Natomiast AFV ma lepiej odwzorowane szczegóły- narzedzia osobno, chwyty na włazach, Tamiya ma pełne uchwyty, które trzeba przerobić, chociaż jak zostawisz - to w tej skali taknie razi. Jak się dobrze wykona model to wyglada świetnie. Ta skala to napewno szybsze sklejanie, chociaż na malowanie potrzeba tyle samo czasu. Efekt napewno dużo duzo lepszy niż 1:72, zblizony do 1:35, a modele zajmuja mniejmiejsca na półkach