ksc Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Zapraszam na kolejną bardzo długą przygodę z budową modelu. Tym razem zabrałem się równolegle za budowę dwóch modeli tego samego samolotu: Tamiya 61106 F-16C/N "AGGRESSOR/ADVERSARY" Kinetic Gold K48102 F-16 BLOCK 25/42 USAF Lista dodatków jest już duża i prawdopodobnie będzie rosnąć w miarę postępów: Eduard 648974 F-16 wheel bays early Eduard 648011 F-16 late wheels Eduard 648970 F-16 Block 42 till 2005 cockpit Eduard 648971 F-16 Block 42 from 2006 cockpit Black Dog A48078 F-16 C Electronics 2 + canon Eduard 648832 F-16C wheels early F-16 exhaust nozzle P&W F100 MASTER AM-48-112 STATIC DISCHARGERS FOR F-16 FIGHTING FALCON Aires 4370 F-16C Falcon Wheel Bays Czytałem ostatnio na forum, że F-16 nie jest samolotem ciekawym dla modelarzy. Myślę jednak, że jako obywatel kraju, który jak powiedział Radosław Sikorski jest modelowym sojusznikiem, należy dać przykład i być również modelarskim sojusznikiem ;), tak jak kiedyś byli nimi nasi rodzice czy dziadkowie składając modele maszyn radzieckich. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Ten sam typ, dwa różne zestawy, fajne porównanie będzie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 16 Lutego Autor Share Napisano 16 Lutego Po wielogodzinnej analizie jak podejść do tematu prace rozpocząłem od przygotowania wnęk podwozia. W przypadku modelu tamiya chciałem wykorzystać dedykowany zestaw airesa, ale przednia wnęka pod względem wymiarów jest gorsza od tej z zestawu. Ponieważ mam też model kinetica wraz z dedykowanym zestawem eduarda, pozwoliłem sobie skopiować tę wnękę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Super warsztat się szykuje, na pewno będę podglądał zwłaszcza że będziesz pokazywał różnice w modelach i dodatkach . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego 11 godzin temu, ksc napisał: Po wielogodzinnej analizie jak podejść do tematu prace rozpocząłem od przygotowania wnęk podwozia. W przypadku modelu tamiya chciałem wykorzystać dedykowany zestaw airesa, ale przednia wnęka pod względem wymiarów jest gorsza od tej z zestawu. Ponieważ mam też model kinetica wraz z dedykowanym zestawem eduarda, pozwoliłem sobie skopiować tę wnękę. Zerknąłbym w tym wypadku na plany, gdyż Aires często nie pasuje do modeli, ale dlatego że trzyma się realnych wymiarów. Więc może być tak ( ale nie musi) że reszta jest zła a aires jestpoprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Super ! Zasiadam w pierwszym rzędzie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 17 Lutego Autor Share Napisano 17 Lutego 21 minut temu, Moses napisał: Zerknąłbym w tym wypadku na plany, gdyż Aires często nie pasuje do modeli, ale dlatego że trzyma się realnych wymiarów. Więc może być tak ( ale nie musi) że reszta jest zła a aires jestpoprawny. Nie znalazłem dokładnych planów F-16, ale mam książkę F-16 Fighting Falcon - Viper Under The Skin i kilka innych podobnych z dokładnymi zdjęciami wnęk i przynajmniej na oko już widać, że proporcje u airesa są nieprawidłowe. Może to jakiś starszy zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 17 Lutego Autor Share Napisano 17 Lutego Jeżeli chodzi o wnękę podwozia głównego, to zestaw eduarda jest o dużo dokładniejszy i bardziej szczegółowy, ale również wymaga niewielkich poprawek. Ponieważ nie pracowałem wcześniej z elementami drukowanymi, doświadczalnie dowiedziałem się, że wydruki 3d są niesamowicie kruche i nie pozwalają na taką obróbkę pilnikiem jak tradycyjne odlewane żywice. Na początek kilka poprawek w zestawie airesa. Dużo bardziej boli mnie, że żywice black dog chyba pójdą do śmietnika, bo przez skurcz są krótsze o kilka milimetrów i nie da się ich dopasować. Nie wiem, czy to taki materiał, czy mi się trafił jakiś felerny odlew i można to jeszcze zareklamować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Fajnie się zapowiada Będę podglądał, zwłaszcza, że, ze względu na upatrzone malowanie, chciałem model Tamki wzbogacić dodatkami Airesa - a już widzę, że sens inwestowania w nie jest co najmniej wątpliwy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 18 Lutego Autor Share Napisano 18 Lutego 8 godzin temu, Wojtu204 napisał: Fajnie się zapowiada Będę podglądał, zwłaszcza, że, ze względu na upatrzone malowanie, chciałem model Tamki wzbogacić dodatkami Airesa - a już widzę, że sens inwestowania w nie jest co najmniej wątpliwy. Wszystko kwestią chęci wydania pieniędzy, bo zestaw eduarda jest prawie dwa razy droższy i wymaga dopasowania - jest projektowany pod model kinetica. Ja już się trochę wyleczyłem z idealizowania dodatków żywicznych, czasami jest to tylko wyciąganie pieniędzy, jak np. wytwory firmy neomega czy wczesne cmk. Podobnie jak zestawy black dog do F-16, o których wkrótce napiszę dokładnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 18 Lutego Autor Share Napisano 18 Lutego Wracając do tematu żywic, to problem na jaki napotkałem wynika z nadmiernego skurczu, o prawie 3%, przez co nie da się dopasować wlotu do zagłębień w kadłubie, a kadłub byłby krótszy o kilka milimetrów. Napisałem nawet do producenta z pytaniem, czy to normalne dla tego zestawu, czy tylko mi trafił się wadliwy odlew. Inna rzecz, że wnęki paneli z elektroniką to robota jakiegoś szalonego Czecha, bo niewiele tam przypomina wyposażenie prawdziwego samolotu - tego na 100% prezentować w moim modelu nie będę. Podsumowując: jeżeli uda mi się wykorzystać zestaw, to niestety w jakimś niewielkim procencie i raczej potraktuję go jako bazę do dalszych prac. Cieszę się, że zrezygnowałem z zakupu innych żywic black dog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego O żywicach Black Doga nie słyszałem pochlebnych słów, niestety potwierdzasz to. A szkoda bo czesto mają fajne produkty, jak własnie to co przedstawiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego Ciekawe czy takie problemy z żywicami Back Dog to jest częsta przydatność czy mimo wszystko nie. Planowałem dokupić żywice BD do mojego Mirage 2000C 1/48 z Kinetica ale chyba po tych komentarzach się na razie wstrzymam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego To bardzo dziwne, bo mam cały zestaw żywic BD i powiem szczerze, że nie miałem z nimi problemu do Tamki pasował bez jakiś problemów. Airesowa główna wnęka podwozia owszem była za krótka, ale z niewielkim nakładem pracy dało się to zniwelować. Fakt faktem ja te żywice BD kupowałem kilka lat temu, może formy się już po prostu zużyły, a producent do tego faktu podchodzi jak podchodzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 19 Lutego Autor Share Napisano 19 Lutego Godzinę temu, smialus napisał: To bardzo dziwne, bo mam cały zestaw żywic BD i powiem szczerze, że nie miałem z nimi problemu do Tamki pasował bez jakiś problemów. Airesowa główna wnęka podwozia owszem była za krótka, ale z niewielkim nakładem pracy dało się to zniwelować. Fakt faktem ja te żywice BD kupowałem kilka lat temu, może formy się już po prostu zużyły, a producent do tego faktu podchodzi jak podchodzi.. Jak widać, nie jestem jedynym, który miał problemy z dopasowaniem: http://www.arcforums.com/forums/air/index.php?/topic/311374-f-16-block-25/&do=findComment&comment=2989437 Producent nie odpisał na moje zapytanie. Na tę chwilę planuję wykorzystać kadłub tamiya i wpasować do niego pojedyncze wnęki żywiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 9 Marca Autor Share Napisano 9 Marca Nadal czekam na odpowiedź od firmy Black Dog Żeby nie czekać bezczynnie, zdecydowałem się na wykorzystanie żywic jako wypełnienia wnęk w modelu. I to tylko tych wnęk, które odzwierciedlają wyposażenie prawdziwego samolotu, reszta poszła do kosza. Oczywiście nadal mam problem z niezgodnością wymiarów, ale może uda się to jakoś dopasować. Tak pocięty kadłub musiałem wzmocnić igłami zatopionymi w poxipolu. Model jest jeszcze w trakcie wycinania otworów i dopasowywania żywic. Planuję też zrobić tymczasowe wzmocnienia, żeby nie zgubić prawidłowej geometrii kadłuba, a już na tym etapie coś mi się nie schodzi bez dociskania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 11 Marca Share Napisano 11 Marca Trzeba uważać, ja miałem problemy w późniejszym czasie właśnie z geometrią. Teraz bym inaczej podchodził do krojenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi