Skocz do zawartości

F-16C Fighting Falcon block 25/42 Tamiya 61106 / Kinetic Gold K48102 1:48

ksc

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam na kolejną bardzo długą przygodę z budową modelu. Tym razem zabrałem się równolegle za budowę dwóch modeli tego samego samolotu:

1.  Tamiya 61106 F-16C/N "AGGRESSOR/ADVERSARY"
  2.  Kinetic Gold K48102 F-16 BLOCK 25/42 USAF

Lista dodatków jest już duża i prawdopodobnie będzie rosnąć w miarę postępów:

• Eduard 648974 F-16 wheel bays early
  • Eduard 648011 F-16 late wheels
  • Eduard 648970 F-16 Block 42 till 2005 cockpit
  • Eduard 648971 F-16 Block 42 from 2006 cockpit
  • Black Dog A48078 F-16 C Electronics 2 + canon
  • Eduard 648832 F-16C wheels early
  • F-16 exhaust nozzle P&W F100
  • MASTER AM-48-112 STATIC DISCHARGERS FOR F-16 FIGHTING FALCON
  • Aires 4370 F-16C Falcon Wheel Bays

Czytałem ostatnio na forum, że F-16 nie jest samolotem ciekawym dla modelarzy. Myślę jednak, że jako obywatel kraju, który jak powiedział Radosław Sikorski jest modelowym sojusznikiem, należy dać przykład i być również modelarskim sojusznikiem ;), tak jak kiedyś byli nimi nasi rodzice czy dziadkowie składając modele maszyn radzieckich.

• Like 5

Po wielogodzinnej analizie jak podejść do tematu prace rozpocząłem od przygotowania wnęk podwozia.
W przypadku modelu tamiya chciałem wykorzystać dedykowany zestaw airesa, ale przednia wnęka pod względem wymiarów jest gorsza od tej z zestawu. Ponieważ mam też model kinetica wraz z dedykowanym zestawem eduarda, pozwoliłem sobie skopiować tę wnękę.

F-16_001.thumb.jpg.dad22c2af2340c2387bff98a68182268.jpg

• Like 2

11 godzin temu, ksc napisał:

Po wielogodzinnej analizie jak podejść do tematu prace rozpocząłem od przygotowania wnęk podwozia.
W przypadku modelu tamiya chciałem wykorzystać dedykowany zestaw airesa, ale przednia wnęka pod względem wymiarów jest gorsza od tej z zestawu. Ponieważ mam też model kinetica wraz z dedykowanym zestawem eduarda, pozwoliłem sobie skopiować tę wnękę.

Zerknąłbym w tym wypadku na plany, gdyż Aires często nie pasuje do modeli, ale dlatego że trzyma się realnych wymiarów. Więc może być tak ( ale nie musi) że reszta jest zła a aires jestpoprawny.

21 minut temu, Moses napisał:

Zerknąłbym w tym wypadku na plany, gdyż Aires często nie pasuje do modeli, ale dlatego że trzyma się realnych wymiarów. Więc może być tak ( ale nie musi) że reszta jest zła a aires jestpoprawny.

Nie znalazłem dokładnych planów F-16, ale mam książkę F-16 Fighting Falcon - Viper Under The Skin i kilka innych podobnych z dokładnymi zdjęciami wnęk i przynajmniej na oko już widać, że proporcje u airesa są nieprawidłowe. Może to jakiś starszy zestaw.

Jeżeli chodzi o wnękę podwozia głównego, to zestaw eduarda jest o dużo dokładniejszy i bardziej szczegółowy, ale również wymaga niewielkich poprawek. Ponieważ nie pracowałem wcześniej z elementami drukowanymi, doświadczalnie dowiedziałem się, że wydruki 3d są niesamowicie kruche i nie pozwalają na taką obróbkę pilnikiem jak tradycyjne odlewane żywice.

Na początek kilka poprawek w zestawie airesa.

F-16_002.thumb.jpg.4337259e18cf916dee40ec8d6e87dad2.jpg

Dużo bardziej boli mnie, że żywice black dog chyba pójdą do śmietnika, bo przez skurcz są krótsze o kilka milimetrów i nie da się ich dopasować. Nie wiem, czy to taki materiał, czy mi się trafił jakiś felerny odlew i można to jeszcze zareklamować.

Fajnie się zapowiada :) Będę podglądał, zwłaszcza, że, ze względu na upatrzone malowanie, chciałem model Tamki wzbogacić dodatkami Airesa - a już widzę, że sens inwestowania w nie jest co najmniej wątpliwy.

• Like 1

8 godzin temu, Wojtu204 napisał:

Fajnie się zapowiada :) Będę podglądał, zwłaszcza, że, ze względu na upatrzone malowanie, chciałem model Tamki wzbogacić dodatkami Airesa - a już widzę, że sens inwestowania w nie jest co najmniej wątpliwy.

Wszystko kwestią chęci wydania pieniędzy, bo zestaw eduarda jest prawie dwa razy droższy i wymaga dopasowania - jest projektowany pod model kinetica. Ja już się trochę wyleczyłem z idealizowania dodatków żywicznych, czasami jest to tylko wyciąganie pieniędzy, jak np. wytwory firmy neomega czy wczesne cmk. Podobnie jak zestawy black dog do F-16, o których wkrótce napiszę dokładnie.

• Like 1

Wracając do tematu żywic, to problem na jaki napotkałem wynika z nadmiernego skurczu, o prawie 3%, przez co nie da się dopasować wlotu do zagłębień w kadłubie, a kadłub byłby krótszy o kilka milimetrów. Napisałem nawet do producenta z pytaniem, czy to normalne dla tego zestawu, czy tylko mi trafił się wadliwy odlew. Inna rzecz, że wnęki paneli z elektroniką to robota jakiegoś szalonego Czecha, bo niewiele tam przypomina wyposażenie prawdziwego samolotu - tego na 100% prezentować w moim modelu nie będę. Podsumowując: jeżeli uda mi się wykorzystać zestaw, to niestety w jakimś niewielkim procencie i raczej potraktuję go jako bazę do dalszych prac. Cieszę się, że zrezygnowałem z zakupu innych żywic black dog.

F-16_003.thumb.jpg.951748468c52188ef767e21e7c3bd19e.jpg

F-16_004.thumb.jpg.ca753bca4dfadacdd43368ebe6055731.jpg

O żywicach Black Doga nie słyszałem pochlebnych słów, niestety potwierdzasz to. A szkoda bo czesto mają fajne produkty, jak własnie to co przedstawiłeś

Ciekawe czy takie problemy z żywicami Back Dog to jest częsta przydatność czy mimo wszystko nie. Planowałem dokupić żywice BD do mojego Mirage 2000C 1/48 z Kinetica ale chyba po tych komentarzach się na razie wstrzymam.

To bardzo dziwne, bo mam cały zestaw żywic BD i powiem szczerze, że nie miałem z nimi problemu do Tamki pasował bez jakiś problemów. Airesowa główna wnęka podwozia owszem była za krótka, ale z niewielkim nakładem pracy dało się to zniwelować. Fakt faktem ja te żywice BD kupowałem kilka lat temu, może formy się już po prostu zużyły, a producent do tego faktu podchodzi jak podchodzi..

Godzinę temu, smialus napisał:

To bardzo dziwne, bo mam cały zestaw żywic BD i powiem szczerze, że nie miałem z nimi problemu do Tamki pasował bez jakiś problemów. Airesowa główna wnęka podwozia owszem była za krótka, ale z niewielkim nakładem pracy dało się to zniwelować. Fakt faktem ja te żywice BD kupowałem kilka lat temu, może formy się już po prostu zużyły, a producent do tego faktu podchodzi jak podchodzi..

Jak widać, nie jestem jedynym, który miał problemy z dopasowaniem:

http://www.arcforums.com/forums/air/index.php?/topic/311374-f-16-block-25/&do=findComment&comment=2989437

Producent nie odpisał na moje zapytanie. Na tę chwilę planuję wykorzystać kadłub tamiya i wpasować do niego pojedyncze wnęki żywiczne.

• 3 weeks later...

Nadal czekam na odpowiedź od firmy Black Dog 😉 Żeby nie czekać bezczynnie, zdecydowałem się na wykorzystanie żywic jako wypełnienia wnęk w modelu. I to tylko tych wnęk, które odzwierciedlają wyposażenie prawdziwego samolotu, reszta poszła do kosza. Oczywiście nadal mam problem z niezgodnością wymiarów, ale może uda się to jakoś dopasować.

F-16_005.thumb.jpg.f64c0866d05083c5a382b0ae26c191f0.jpg

F-16_007.thumb.jpg.999356677313f05e9be90e6c7d51576f.jpg

Tak pocięty kadłub musiałem wzmocnić igłami zatopionymi w poxipolu.

F-16_006.thumb.jpg.f2b4e898258e2806ed015991500eab80.jpg

Model jest jeszcze w trakcie wycinania otworów i dopasowywania żywic. Planuję też zrobić tymczasowe wzmocnienia, żeby nie zgubić prawidłowej geometrii kadłuba, a już na tym etapie coś mi się nie schodzi bez dociskania.

• Like 2

Trzeba uważać, ja miałem problemy w późniejszym czasie właśnie z geometrią. Teraz bym inaczej podchodził do krojenia

• Like 1