Skocz do zawartości

AH-1G Cobra z Wietnamu | ICM | 1:32

shadowmare

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć Kobra z Wietnamu wzbogacona o blaszkę i trochę pracy przy odsłoniętej części silnika. Dodałem też apteczkę w kokpicie a w śmigło wkleiłem drucik. Polecam wydanie SH bo są żywice i dużo detali lepiej wygląda. Teraz to bym go chyba trochę mniej brudził. Pięta achillesowa zestawu to zdecydowanie podwozie, musiałem usztywnić, poza tym czysta przyjemność przy sklejaniu.

82mV7VP.jpeg

TT0xDQq.jpeg

JsCAmWA.jpeg

DoVVmUT.jpeg

0oysEii.jpeg

iUBPiSW.jpeg

HjMG9h0.jpeg

6T4ZSLs.jpeg

dqRwi60.jpeg

QZ7NqBE.jpeg

PMYQKz5.jpg

flaPnIg.jpg

pVmm2R6.jpeg

Edytowane przez shadowmare
  • Like 15

Wiatraczek powinien być w sekcji wiatraczki, ale co tam. Świetna Cobra, bardzo mi się podoba. No i ostatnie zdjęcie też mi się podoba, dużo dobra tam widać. Nawet na tej półeczce nad Cobrą i Phantomem wink4.

• Like 1

Cześć!

Wygląda dobrze, chociaż zastanawiam się, czy goście, którzy zadali sobie trud, żeby namalować np. ten piały pasek na granicy kolorów dopuścili by do takiego pogorszenia się stanu powłoki lakierniczej na swojej maszynie. Czy korzystałeś z jakichś zdjęć tej maszyny 1:1? Jeśli tak, to chętnie bym je zobaczył, bo sam się przymierzam do tego modelu, tyle że w mniejszej skali.

Jeszcze jeden detal - jeśli chodzi o rakiety - u Amerykanów niebieski kolor zawsze oznacza uzbrojenie ćwiczebne, takie, które na pewno nie wybuchnie. Chyba nie taka była intencja tutaj.

Życzę powodzenia w następnych projektach i pozdrawiam serdecznie!

Paweł

• Like 1

12 godzin temu, pmroczko napisał:

Cześć!

Wygląda dobrze, chociaż zastanawiam się, czy goście, którzy zadali sobie trud, żeby namalować np. ten piały pasek na granicy kolorów dopuścili by do takiego pogorszenia się stanu powłoki lakierniczej na swojej maszynie. Czy korzystałeś z jakichś zdjęć tej maszyny 1:1? Jeśli tak, to chętnie bym je zobaczył, bo sam się przymierzam do tego modelu, tyle że w mniejszej skali.

Jak pisałem teraz mniej bym go pobrudził. Zdjęć oryginału nie znalazłem, być może są w jakiejś publikacji. Bez spiny podszedłem do tego modelu i nie trzymałem się realu mocno.

13 godzin temu, pmroczko napisał:

Jeszcze jeden detal - jeśli chodzi o rakiety - u Amerykanów niebieski kolor zawsze oznacza uzbrojenie ćwiczebne, takie, które na pewno nie wybuchnie. Chyba nie taka była intencja tutaj.

Życzę powodzenia w następnych projektach i pozdrawiam serdecznie!

Paweł

Tak to już mi amerykańcy na LSP zwrócili na to uwagę.

Napisano (edytowane)

68-15012  "# 1 Du Me Mi" , F Troop , 4th Cav, Phu Bai, 1972  opis z instrukcji ICM 32061 AH-1G Cobra (late)   resztę wujek gugle załatwił  https://www.centaursinvietnam.org/WarStories/WarDiscussions/D_CentaurAircraftPhotos.html  https://www.centaursinvietnam.org/WarStories/WarDiscussions/D_Cobra012 Du Me Mi.html    005.jpg016.jpg  i poniżej YT

Edytowane przez panmopsik

@panmopsik- dzięki za pomoc w riserczowaniu... Zwłaszcza ten film jest ciekawy. Wygląda na to, że jednak są zdjęcia tego śmigłowca, ale moje szybkie googlowanie pokazuje, że nie ma ich na sieci (są w tym filmie). Jest to mocne - tyle zestawów kalkomanii ma właśnie to malowanie, a dokumentacja jest jednak mocno skromna...

Pozdrawiam

Paweł

Napisano (edytowane)

Podoba mi się, chociaż rzeczywiście z brudzeniem w niektórych miejscach dowaliłeś do pieca😉 Też miałeś problemy ze szklarnią, bo u mnie na sucho nie wygląda to najlepiej, główna część oszklenia za krótka z 1 mm😬

Jak usztywniałeś płozy podwozia, bo rzeczywiście trochę mało to stabilne przy wadze całego modelu.

IMG_20250307_112059.jpg

Edytowane przez iceman
  • Like 1

Ja chyba docisnąłem poprostu uważaj na boczne szyby żeby się złożyły bez szpar musi być środkowa równo wklejona. Z płozami to taki sposób dremelem dziura potem spinacz do kartek zalanie kropelką i szlifowanie.

zr75HS8.jpg

jak robisz tego to uważaj na kalkę, się porozwala bez nacinania:

nEU2jQP.jpeg

• Thanks 1

Czy napis z prawej strony  na belce ogonowej w oryginale też był tak krzywo położony?

14 godzin temu, shadowmare napisał:

...jak robisz tego to uważaj na kalkę, się porozwala bez nacinania:

nEU2jQP.jpeg

Dziękuję za radę odnośnie wzmocnienia płoz, myślałem o tym samym. Co do malowania to ja robię arktyczną kobrę z maskami montexu😉

• Like 1