Skocz do zawartości

Hasegawa 1/72 F-111A

AnatolPigwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

rozpoczynam warsztat F-111 w wersji A.

przy dobrych wiatrach  może zaprezentuję go na Wrocławskim Model Show w kwietniu. Byłby to mój pierwszy model prezentowany publicznie. 

Niestety hak widać na załączonym zdjęciu model był niewłaściwie składowany (zanim go kupiłem) i kalki, szczególnie instrumentów pokładowych są lekko zszargane. Mam jeszcze drugi taki sam model z kalkami w dobrym stanie ale przesuwa to tylko problem w czasie.

Czy z waszego doświadczenia da się te kalki uratować ? A jeśli nie, to jak radzicie je zastąpić?

IMG_6061.jpeg

IMG_6060.jpeg

• Like 3

Kalki przedewszystkim ma pożółkły film, zainwestowałbym w inny zestaw w szczególności jak chcesz zaprezentować model publicznie. 

38 minutes ago, Moses said:

Kalki przedewszystkim ma pożółkły film, zainwestowałbym w inny zestaw w szczególności jak chcesz zaprezentować model publicznie. 

Czy to nie jest znana przypadłość starych kalek Hasegawy, że trzeba je wyłożyć na słońce aby „zbielały”?

29 minut temu, AnatolPigwa napisał:

Czy to nie jest znana przypadłość starych kalek Hasegawy, że trzeba je wyłożyć na słońce aby „zbielały”?

Ani razu nie udało mi się tak naprawić kalkomanii, natomiast tym którym się udało, mówili ze i tak z czasem ponownie zżółkły 

• Thanks 1

Napisano (edytowane)

Te kalki sa do wyrzucenia, nie dość że zażolkniete to jeszcze chyba jakaś pleśń sie pojawiła.

https://www.martola.com.pl/pl1563/produkty89583/f_111a_aardvark

ostatnia sztuka dostępna od reki, bierz póki sa, u producenta już nie ma. Lepszych nie znajdziesz. Merytorycznie trafione w punkt a druk to cartograf. Wiem, ze to nie jest tanie ale wyboru praktycznie nie ma.

Edytowane przez Qz9

@Qz9tego się obawiałem.  Zewn. Kalki nie są problemem, oprzyżądowanie kabiny bardziej “boli”. Jedyną alternatywą zdaję się być zasugerowany przez @mirage3Reskit, ale kosztuje on praktycznie tyle co cały model.  Możliwe że po prostu podmienie w kokpicie kalki na te z modelu D/F do którego mam blaszki Eduarda. 

• 4 weeks later...

Tak więc na WMS się nie wyrobiłem 😉 

w sumie to dobrze bo byłoby wstyd przy tak zacnych eksponatach. 

Tak więc lekka zmiana planu. Buduje model OOB (+ pewnie pitotka Mastera), a jak zbiorę doświadczenie, to w dalszej kolejności zbuduję wersje full-wypas z multum dodatków. 

Wrzucam pierwsze zdjęcia. Na razie głównie maluję wszystkie elementy wlotów i podozia na biało i sklejam „bebechy”. 

IMG_6599.jpeg

IMG_6598.jpeg

IMG_6597.jpeg

Popracuj nad powierzchnią przed i po malowaniu. Widać straszne farfocle, czy ślady kleju na łączeniach czesci?

• Thanks 1

W dniu 13.04.2025 o 16:58, AnatolPigwa napisał:

Na razie głównie maluję wszystkie elementy wlotów

Ja w tym miejscu się poddałem, szpary we wlotach są znaczne. Starałem się wyprowadzić wloty na gładko ale po kilku próbach dałem sobie spokój. Łatwiej i szybciej było zrobić od podstaw zagłuszki wlotów powietrza.

Dzień dobry!

Obserwuję z zainteresowaniem - sam chcę zacząć bardzo podobny warsztat, jak tylko miejsce właśnie na warsztacie się pojawi. Życzę powodzenia i pozdrawiam

Paweł