AnatolPigwa Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca Witam, rozpoczynam warsztat F-111 w wersji A. przy dobrych wiatrach może zaprezentuję go na Wrocławskim Model Show w kwietniu. Byłby to mój pierwszy model prezentowany publicznie. Niestety hak widać na załączonym zdjęciu model był niewłaściwie składowany (zanim go kupiłem) i kalki, szczególnie instrumentów pokładowych są lekko zszargane. Mam jeszcze drugi taki sam model z kalkami w dobrym stanie ale przesuwa to tylko problem w czasie. Czy z waszego doświadczenia da się te kalki uratować ? A jeśli nie, to jak radzicie je zastąpić? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca Kalki przedewszystkim ma pożółkły film, zainwestowałbym w inny zestaw w szczególności jak chcesz zaprezentować model publicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca (edytowane) 5 godzin temu, AnatolPigwa napisał: Mam jeszcze drugi taki sam model z kalkami w dobrym stanie ale przesuwa to tylko problem w czasie. Edytowane 16 Marca przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnatolPigwa Napisano 16 Marca Autor Share Napisano 16 Marca 38 minutes ago, Moses said: Kalki przedewszystkim ma pożółkły film, zainwestowałbym w inny zestaw w szczególności jak chcesz zaprezentować model publicznie. Czy to nie jest znana przypadłość starych kalek Hasegawy, że trzeba je wyłożyć na słońce aby „zbielały”? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca Bardzo fajny i wartościowy zestaw, najlepszy w 72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca 29 minut temu, AnatolPigwa napisał: Czy to nie jest znana przypadłość starych kalek Hasegawy, że trzeba je wyłożyć na słońce aby „zbielały”? Ani razu nie udało mi się tak naprawić kalkomanii, natomiast tym którym się udało, mówili ze i tak z czasem ponownie zżółkły 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca (edytowane) Te kalki sa do wyrzucenia, nie dość że zażolkniete to jeszcze chyba jakaś pleśń sie pojawiła. https://www.martola.com.pl/pl1563/produkty89583/f_111a_aardvark ostatnia sztuka dostępna od reki, bierz póki sa, u producenta już nie ma. Lepszych nie znajdziesz. Merytorycznie trafione w punkt a druk to cartograf. Wiem, ze to nie jest tanie ale wyboru praktycznie nie ma. Edytowane 17 Marca przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca (edytowane) ResKit rozwiązuję większość problemów na początek https://www.mojehobby.pl/products/F-111A-E-Cockpit-With-3D-Decals-For-Hasegawa-Kit.html Edytowane 17 Marca przez mirage3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnatolPigwa Napisano 18 Marca Autor Share Napisano 18 Marca @Qz9tego się obawiałem. Zewn. Kalki nie są problemem, oprzyżądowanie kabiny bardziej “boli”. Jedyną alternatywą zdaję się być zasugerowany przez @mirage3Reskit, ale kosztuje on praktycznie tyle co cały model. Możliwe że po prostu podmienie w kokpicie kalki na te z modelu D/F do którego mam blaszki Eduarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnatolPigwa Napisano 13 Kwietnia Autor Share Napisano 13 Kwietnia Tak więc na WMS się nie wyrobiłem w sumie to dobrze bo byłoby wstyd przy tak zacnych eksponatach. Tak więc lekka zmiana planu. Buduje model OOB (+ pewnie pitotka Mastera), a jak zbiorę doświadczenie, to w dalszej kolejności zbuduję wersje full-wypas z multum dodatków. Wrzucam pierwsze zdjęcia. Na razie głównie maluję wszystkie elementy wlotów i podozia na biało i sklejam „bebechy”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia Popracuj nad powierzchnią przed i po malowaniu. Widać straszne farfocle, czy ślady kleju na łączeniach czesci? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 16 Kwietnia Share Napisano 16 Kwietnia W dniu 13.04.2025 o 16:58, AnatolPigwa napisał: Na razie głównie maluję wszystkie elementy wlotów Ja w tym miejscu się poddałem, szpary we wlotach są znaczne. Starałem się wyprowadzić wloty na gładko ale po kilku próbach dałem sobie spokój. Łatwiej i szybciej było zrobić od podstaw zagłuszki wlotów powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 16 Kwietnia Share Napisano 16 Kwietnia Dzień dobry! Obserwuję z zainteresowaniem - sam chcę zacząć bardzo podobny warsztat, jak tylko miejsce właśnie na warsztacie się pojawi. Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi