Robi Napisano 26 Lipca Share Napisano 26 Lipca Dzięki wielkie, info się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 26 Lipca Share Napisano 26 Lipca W dniu 25.07.2025 o 16:48, Robi napisał: W każdym mieście, są sklepy dla Plastyków , Malarzy gdzie możesz się zaopatrzyć w różne farby olejne, rozpuszczalniki , pędzle .Wyjdzie taniej , na dłużej i w sporym asortymencie , w Rybniku jest sklep ,, Marina ART ,, Sklep dla Plastyków , ul. Jana II Sobieskiego 7/1 , tel. 663 954 666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 27 Lipca Share Napisano 27 Lipca 15 godzin temu, bulik58 napisał: W każdym mieście, są sklepy dla Plastyków , Malarzy gdzie możesz się zaopatrzyć w różne farby olejne, rozpuszczalniki , pędzle .Wyjdzie taniej , na dłużej i w sporym asortymencie , w Rybniku jest sklep ,, Marina ART ,, Sklep dla Plastyków , ul. Jana II Sobieskiego 7/1 , tel. 663 954 666 Dzięki, w Rybniku mam dużo modelarskich ale o tym nie wiedziałem. Chyba pojadę i zobaczę co tam jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca Mam prośbę do posiadaczy modeli Jagdpanzer IV w wersji L/48 i L/70 . Czy moglibyście spróbować zrobić zdjęcie tego pojazdu pod kątem , tak jak jest to na moim zdjęciu. Chciałbym rozstrzygnąć sprawę , czy jest to wersja L/48 czy L/70 . Ze względu na kąt i perspektywę , ja uważam , że to wersja L/48 , ale zdjęcie to opisane jest jako wersja L/70. Zdjęcie modeli może pomóc rozwiązać tą wątpliwość. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca 2 godziny temu, Cypis napisał: Ze względu na kąt i perspektywę , ja uważam , że to wersja L/48 , ale zdjęcie to opisane jest jako wersja L/70. Mogę się mylić, ale trzy rolki podtrzymujące (powrotne) gąsienicę, a zwłaszcza 2 stalowe pierwsze koła (jeśli dobrze widzę) sugerować by mogły, że jest to jednak wersja L/70. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca 19 minut temu, Rafał B napisał: Mogę się mylić, ale trzy rolki podtrzymujące (powrotne) gąsienicę, a zwłaszcza 2 stalowe pierwsze koła (jeśli dobrze widzę) sugerować by mogły, że jest to jednak wersja L/70. Już to tłumaczyłem na innym forum . Ja mam wątpliwości co do długości lufy , a nie ilości rolek , bo dla mnie to nie jest argument na długość lufy . Za Valka.cz. modyfikacje L/48 "10/1944 In an effort to save production time and reduce bearing consumption, the number of support pulleys was reduced from four to three .(tłumaczenie: W celu skrócenia czasu produkcji i zmniejszenia zużycia łożysk liczba kół pasowych nośnych została zmniejszona z czterech do trzech.) Czyli ostatnie 40-50 pojazdów L/48 miało 3 rolki zamiast 4 , dodatkowo prototyp L/70 został wykonany na seryjnie produkowanym podwoziu L/48 i prototyp L/70 chyba ma 3 rolki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca (edytowane) 3 godziny temu, Cypis napisał: Mam prośbę do posiadaczy modeli Jagdpanzer IV w wersji L/48 i L/70 . Czy moglibyście spróbować zrobić zdjęcie tego pojazdu pod kątem , tak jak jest to na moim zdjęciu. Chciałbym rozstrzygnąć sprawę , czy jest to wersja L/48 czy L/70 . Ze względu na kąt i perspektywę , ja uważam , że to wersja L/48 , ale zdjęcie to opisane jest jako wersja L/70. Zdjęcie modeli może pomóc rozwiązać tą wątpliwość. Z góry dziękuję za pomoc. Na pewno Jagdpanzer IV/70, pojazd należał do SS-Panzerjager-Abteilung 1. Ta scena, to kadr z niemieckiej kroniki walk o Ardeny. Scena pochodzi z walk z pojazdami Task Force Mayes. Jest więcej kadrów tego Jagdpanzer IV/70. To dość znana kronika, można by spróbować jej poszukać w necie. Na pewno, kadry z tej kroniki i zdjęcia tego IV/70, są w książce -Battle of the Bulge. Then and Now. EDIT. Jeżeli miał by to być L/48, to gdzie jest zimmerit ? Edytowane 29 Lipca przez bigmodel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca 18 minut temu, bigmodel napisał: EDIT. Jeżeli miał by to być L/48, to gdzie jest zimmerit ? Za valka.cz 9/1944 Vzhľadom na správy o vznietení antimagnetickej vrstvy zimmerit po zásahoch protipancierovými strelami, prestal sa v továrni zimmerit aplikovať. (tłumaczenie: 9/1944 Z powodu doniesień o zapłonie antymagnetycznej warstwy zimmeritu po trafieniu pociskami przeciwpancernymi, fabryka zaprzestała jego stosowania. ) Czyli , jeszcze raz , chodzi o długość lufy , a nie o rolki i zimmerit , ponieważ wersja L/48 mogła mieć 3 rolki , brak zimmeritu i dodam dla następnych wątpliwości , lufa mogła nie mieć hamulca wylotowego (był odkręcany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca 23 minuty temu, bigmodel napisał: Na pewno Jagdpanzer IV/70, pojazd należał do SS-Panzerjager-Abteilung 1. Ta scena, to kadr z niemieckiej kroniki walk o Ardeny. Scena pochodzi z walk z pojazdami Task Force Mayes. Jest więcej kadrów tego Jagdpanzer IV/70. To dość znana kronika, można by spróbować jej poszukać w necie. Na pewno, kadry z tej kroniki i zdjęcia tego IV/70, są w książce -Battle of the Bulge. Then and Now. to trochę tak jak z Yeti , ktoś widział , ktoś napisał , ale twardego dowodu nie ma . Dlatego , albo trzeba zobaczyć inne zdjęcie tego pojazdu (na razie nie mogę takiego znaleźć) , albo można zrobić eksperyment , ustawić odpowiednio modele L/48 i L/70 i wtedy będzie jasne jaka to wersja . Ja się nie upieram , że to nie jest L/70 , ale mam pop prostu wątpliwości i chce je rozwiać . Ot takie głupie dążenie do prawdy. Wiele zdjęć zostało czasami tak idiotycznie opisanych w książkach i filmach dokumentalnych , że głowa mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca Godzinę temu, bigmodel napisał: Na pewno Jagdpanzer IV/70, pojazd należał do SS-Panzerjager-Abteilung 1. Ta scena, to kadr z niemieckiej kroniki walk o Ardeny. Scena pochodzi z walk z pojazdami Task Force Mayes. Jeżeli tak jest , to jest to kolejne potwierdzenie , że pojazd ten mógł należeć do ostatnich produkowanych pojazdów seryjnych JP IV , ponieważ w ataku w Ardenach użyto wiele pojazdów świeżo dostarczonych do jednostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca 5 godzin temu, Cypis napisał: Mam prośbę do posiadaczy modeli Jagdpanzer IV w wersji L/48 i L/70 . Czy moglibyście spróbować zrobić zdjęcie tego pojazdu pod kątem , tak jak jest to na moim zdjęciu. Chciałbym rozstrzygnąć sprawę , czy jest to wersja L/48 czy L/70 . Ze względu na kąt i perspektywę , ja uważam , że to wersja L/48 , ale zdjęcie to opisane jest jako wersja L/70. Zdjęcie modeli może pomóc rozwiązać tą wątpliwość. Z góry dziękuję za pomoc. Pewne, że jest to L/70. Egzemplarz ten posiada "bańkowy" wydech oraz krótszy uchwyt na zapasowe ogniwa na tylnej płycie. Jest kronika, z której to zdjęcie jest kadrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca 2 godziny temu, Cypis napisał: to trochę tak jak z Yeti , ktoś widział , ktoś napisał , ale twardego dowodu nie ma . Dlatego , albo trzeba zobaczyć inne zdjęcie tego pojazdu (na razie nie mogę takiego znaleźć) , albo można zrobić eksperyment , ustawić odpowiednio modele L/48 i L/70 i wtedy będzie jasne jaka to wersja . Ja się nie upieram , że to nie jest L/70 , ale mam pop prostu wątpliwości i chce je rozwiać . Jest kronika. Nie wyważaj otwartych drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 29 Lipca Share Napisano 29 Lipca OK , znalazłem film , tak nie mam racji to wersja L/70. Temat z mojego punktu widzenia zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 30 Lipca Share Napisano 30 Lipca (edytowane) W dniu 29.07.2025 o 15:47, Cypis napisał: Cypis bigmodel ma 100 % rację , opis poniżej The three segments above all show elements of Kampfgruppe Hansen attacking along the road from Recht to Poteau. The action takes place just a few hundred meters north of Poteau. The time is December 18th in the morning. The American vehicles are those of Task Force Hayes composed of elements of the 14th Calvary Group and 820th Tank Destroyer Battalion. The vehicles have been abandoned when the Task Force was forced to retreat to Poteau. In the January offensive to retake St. Vith the 30th fought directly through this area. However, there was several feet of snow covering the area by then. Edytowane 30 Lipca przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 30 Lipca Share Napisano 30 Lipca 21 minut temu, bulik58 napisał: Cypis bigmodel ma 100 % rację , opis poniżej z linkiem. The three segments above all show elements of Kampfgruppe Hansen attacking along the road from Recht to Poteau. The action takes place just a few hundred meters north of Poteau. The time is December 18th in the morning. The American vehicles are those of Task Force Hayes composed of elements of the 14th Calvary Group and 820th Tank Destroyer Battalion. The vehicles have been abandoned when the Task Force was forced to retreat to Poteau. In the January offensive to retake St. Vith the 30th fought directly through this area. However, there was several feet of snow covering the area by then. The Enemy Strikes przecież już napisałem , że nie mam racji i jest to na pewno wersja L/70. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 30 Lipca Share Napisano 30 Lipca 7 minut temu, Cypis napisał: przecież już napisałem , że nie mam racji i jest to na pewno wersja L/70. Proszę bardzo nie ma za co. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 30 Lipca Share Napisano 30 Lipca W dniu 26.06.2025 o 15:41, Kolekcjoner WP napisał: Czy polski Schwimwagen też jest w kręgu twoich zainteresowań? Pojazd ze szwadronu Żandarmerii 2 Korpusu Polskiego nr. ewidencyjny 4796371 , ma 2 różne koła i opony z napisem M.P. na boku i Żandarmeria poniżej koła. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek_Tysowia Napisano 16 Sierpnia Share Napisano 16 Sierpnia Witam pomocy jakim kolorem pomalować gumowe bandaże na koła model Hobby Boss 1:16 T-34/85? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 16 Sierpnia Share Napisano 16 Sierpnia Każde gumówki malujesz Tire Black Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek_Tysowia Napisano 16 Sierpnia Share Napisano 16 Sierpnia 6 minut temu, Thalgonis napisał: Każde gumówki malujesz Tire Black Maluje farbami Tamiya akrylowe jaki będzie odpowiednik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 16 Sierpnia Share Napisano 16 Sierpnia XF-85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 16 Sierpnia Share Napisano 16 Sierpnia Czy taką lub podobną radiostację do M151A1 Shmira można gdzieś kupić ? Academy daje amerykańską wersję a w zestawie CMK też nie uświadczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 18 Sierpnia Share Napisano 18 Sierpnia W dniu 16.08.2025 o 20:04, bulik58 napisał: Czy taką lub podobną radiostację do M151A1 Shmira można gdzieś kupić ? Academy daje amerykańską wersję a w zestawie CMK też nie uświadczysz. coś z ebaya podejdzie ? https://www.ebay.com/itm/316157015312 https://www.ebay.com/itm/396935352193 https://www.ebay.com/itm/404499113700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 18 Sierpnia Share Napisano 18 Sierpnia (edytowane) Godzinę temu, Cypis napisał: Dzięki ci bardzo za odzew , w obu przednich linkach są pokazane amerykańskie radyjka. Academy dodała również amerykańskie radyjko , czy były przez IDF używane nie wiem ale obstawiam iż takie historie mogły mieć miejsce. Problem jest w tym wypadku czy przeprowadzano w początkowym okresie jakiekolwiek zmiany w ich wyposażeniowi , wyglądzie , ja nie posiadam (tak mi się wydaje ) żadnych zdjęć i dlatego wolę złożyć późniejszą wersję do których mam trochę materiałów. . Późniejsze M151A1/2 Shmiry przeszły metamorfozę , np. koła , radio, itp. , na poniżej fotce jest radiostacja którą dało Academy a zdjęcia archiwalne pokazują tą zamieszczoną w poprzednim wpisie czyli taką jak w linku trzecim . Zestaw z 3 fotki można zakupić w kraju ale czy warto? Ok 150żl za zestaw z którego wykorzystam 1 element bo resztę mam z zestawu CMK , może ktoś posiada kopię lub pożyczył do skopiowania. oryginał. Dzięki jeszcze raz za dobre chęci. Edytowane 18 Sierpnia przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia Czy ktoś używał tego markeru i ma porównania z podobnym firmy Mołotow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi