Gregorio_79 Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmerlin Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 Witam. Zaczynam powoli zaprzyjaźniać się ponownie z modelarstwem. Mam kilka pytań i chyba ten dział jest najlepszy do tego. Trochę poszperałem na forum, ale albo nie było odpowiedzi (może dla niektórych sa oczywiste), albo padło mi na oczy. Bardzo mnie się podobają pojazdy niemieckie z okresu II WŚ. Z tego powodu chciał bym zacząć od jakiegoś modelu Sd.Kfz. (pewnie na poczatku będzie to 261). Macie jakieś wskazówki dla początkującego? 1. Jakich firm się wystrzegać? Jakie firmy robią wg was dobre wypraski? Nie chciał bym od razu kupować modelu za powiedzmy 150zł skoro pewnie trochę go zniszczę ucząc się na nim. 2. Jaką skale polecacie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeł Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 cześć wszystkim czy ktoś kiedykolwiek sklejał sturmtigera z firmy revell skala 1:35 bo chciałem się dowiedzieć czy ten model jest wart swej ceny i czy lepiej kupić sturmtigera z AVF czy może z tamiyi tu daje linki z trzema tymi sturmtigetrami http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=212546 http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=662370 http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=705291 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 Revell to stare Italeri. Cena niewiele niższa od AFV Clubu, który to jest bardzo fajnym modelem. Nieciekawy jest u niego tylko plastik, dość nieprzyjemny w obróbce (AFV), ale jakością detali za to bardzo nadrabia. W każdym modelu czeka Cię zrobienie zimmeritu, bądź jego dokupienie. Jeśli chodzi o składalność, to tradycyjnie Tamcia przoduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeł Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 a co byś polecił??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 AFV Club. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeł Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 acha dzieki jeszcze jedno pytanie gdzie można kupić metalizery i czy jakbym zwykłym markerem olejnym srebrnym robił odbryski i przetarcia realnie by to wyglądało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Możesz robić nawet ołówkiem, a najlepiej farbkę Gun metal np. Pactry i sobie jedziesz suchym pędzlem po gąsienicach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 a możecie mi powiedzieć, jak potraktować friule (mam do panthery) , blacken it -jest taki se , może jakieś fajniejsze metody znacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Ja friule pomalowałem metalizerem modelmastera 1406 (najciemniejszy) bez polerowania. Potem nałożyłem błoto z pigmentów- przy ISie dałem więcej błotka, bo w założeniu miał on przejechać przez rozmiękłe pole, ale i tak na gąsienicach zawsze trochę błota/syfu być musi. Następnie ślad po kołach zrobiłem ołówkiem. Wytarcia na grzbietach- tam gdzie stykają się z gruntem przetarłem papierem ściernym. To samo na grzebieniach- papierek ściernisty i ślad współpracy z kołami załatwiony- nieregularny i niezbyt błyszczący. Oczywiście przy stalowych kołach, bo jeśli koła mają bandaże gumowe to jednak skłonił bym się na pociągnięcie zębów jasnym metalizerkiem- wypolerowane na maksa i równiutkie krawędzie- jak to przy współpracy z gumą. A dziury w które wchodzą zęby kół napędowych potraktowałem pilniczkiem. Mam jeszcze parę pomysłów, ale to przy następnym modelu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 wodzik ciekawe, spróbuję, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 blacken it -jest taki se To najlepsza metoda, ale zawsze zamiast blacken-it można zastosować, to co Seb pokazał tu na forum w stosownym dziale, a czego pomysłodawcą był Paweł Leszczyński, czyli mieszanki octu i domestosa w 1:1. Zresztą link do wątku: viewtopic.php?t=13703 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeł Napisano 16 Kwietnia 2009 Share Napisano 16 Kwietnia 2009 tylko że te pactry czy nawet model master mają w sobie taki "brokacik" jak to ktoś kiedyś powiedział a ołówek to stosuje na kanty modelu i się sprawdza tylko w ostatnim moim modelu tygrysie zrobiłem markerem olejnym odpryski i na moje jest troche za jasny szukam czegoś jak ciemna stal pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 O matko niech mnie zbanuje na nic innego nie czekam. Twoje życzenie zostało właśnie spełnione. TU TYTAN tylko o innym numerze NIE LICZ natych facetow z forum oni Tobie nie pomoga bo to jest towarzystwo wzajemnej adoracji sami bufoni i nadeci co to zlepili kilka modeli i juz sa bardzo wazni POZDRAWIAM Za obrazę Innych użytkowników forum też dostajesz bilet w jedna stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Widzę że mnie nie było te pare godzin(55km rowerkiem sobie walnołem dla rozluźnienia ) i sprawa została rozwiązana, gratuluje adminow szybkiej interwencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Pewnie Grzegorz wieczorem posprząta. Saxot administracja tez czasami odpoczywa i się relaksuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 (edytowane) UWAGA PILNE ! Przednia część kadłuba, z zimmeritem z zestawu ATAK http://www.martola.com.pl/pl141/produkty12366/Zimmerit_SdKfz.171_Panther_A_late_model_II nie pasuje mi na szerokość do kadłuba panthery (dragon 6368) , chodzi mi o tę część przednią, która jest odlana razem z zimmeritem świetna rzecz na nie chciałbym jej odsuwać do pudła, może macie jakieś rady??? nikt mi nie pomoże??? Edytowane 22 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi1 Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Mam takie nietypowe pytanie czy są gdzieś dostępne w miarę poprawne rysunki artylerii używanej przez Włochów w II wojnie???? za wszelka pomoc odwdzięczę się w miarę moich skromnych możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 21 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2009 zibi1 a co konkretnie potrzebujesz? Tu masz spis uzbrojenia z danymi: http://www.regioesercito.it/mappa/mappa6.htm powinno Ci to ułatwić szukanie. A tu jeszcze coś takiego: http://www.italie1935-45.com/RE/photoscopes/photoscopere.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Czy sturmtigery miały nakładany zimmerit, bo na jednych zdjęciach jest, a na innych nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 a na innych nie ? A możesz pokazać takie na których go nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 pewnie chodzi mu o prototyp na wczesnej wannie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Jakubie, na pojazdach muzealnych nie ma, wolałem się zapytać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Jakubie, na pojazdach muzealnych nie ma, wolałem się zapytać.... Muzealnymi się w ogóle nie sugeruj... Tak więc śmiało rób zimmerit. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 2 Maja 2009 Share Napisano 2 Maja 2009 Witam, Potrzebowałbym t 34 idento jak w rudym 102 w skali 1:72 jakiejs dobrej firmy z gory thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi