Malkontent Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Witam. Ostatnio problem dotyczył żółknącej białej emalii Humbrol. Dzięki Waszej uprzejmości dowiedziałem się więcej o farbach i ich właściwościach (nabyłem białą Gunze ) i problem przestał istnieć. Ale teraz mam inny. Mianowicie dotyczący farby akrylowej Pactra A48 Clear Matt. Jakiś czas temu użyłem jej do zabezpieczanie washa w modelu T-55AM f-my Skif. Obyło się bez problemów. Teraz postanowiłem zabezpieczyć washa na modelu Challender Desertiset f-my Tamiya. Po nałożeniu farby (nakładałem aerografem)okazało się, że kolor bazowy jakby wyblakł , a ponadto pojawiły się białawe place na powierzchni modelu tak , że nadaje się tylko do kosza. Może ktoś z kolegów spotkał się z czymś takim? Czy ważne jest ciśnienie pracy aerografu? Ja malowałem przy 3 bar. Liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matek38 Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Dotykałeś palcami modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malkontent Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Dotykałem, ale nie tam gdzie powstały te białawe powierzchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Witam.jakim kolorem malowano wnętrza transporterów Sd.kfz 251/9 ? Wnętrze pojazdów bojowych z otwartym wnętrzem, czyli Sd.Kfz 251/9 "Stummel" też, malowane były kolorem bazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 Z czago jeszcze można robić imitacje błota na pojazdach? Wiem ,ze stosuje się np szpachlówki ale mi zależy raczej na czymś mniej trwałym a w każdym razie możliwym do łatwego usunięcia w razie niezadowalającego efektu.Myślałem o talku i choć pomysł może wydawać się niedorzeczny o mące. Macie jakieś konkretne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 Nie wiem jak będzie z usuwaniem mojej opcji, ale ja mieszam pigmenty z gipsem szpachlowym, piaskiem, żywicą akrylową i odrobiną wody. Może gdyby nie dawać żywicy to w dalszym ciągu efekt mógłby być zadowalający i być może da sie to usunąć. Efekt możesz zobaczyć na moim KV-1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 Koledzy mam pytanie, kojarzycie może jakiś zestaw figurek amerykańskiej załogi czołgu lub transportera z 2WW w skali 1:35???? Sklejam właśnie M8 Greyhound z italeri i potrzebuję figurki do dioramy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 Czy według Was umieszczenie Mercedesa L4500 z kabiną metalową na dioramie z Berlina'45 jest dopuszczalne? Bo jak na mój rozum to tam jeździło wszystko co było w stanie jeździć, ale wolę się upewnić, a może ktoś ma zdjęcie czegoś takiego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriston Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Witam Mam pytanie zakupiłem lufę rbmodel do Tigera i jest mały problem bo niewiem jak ją złożyć :P. Chodzi o to że jest tam mała blaszka i nie za bardzo wiem gdzie te elementy z blaszki mam wkleić może ktoś składał takową lufę i by napisał co i jak byłbym wdzięczny Oto link do tejże lufy :http://rbmodel.pl/picture.php?dir=35B01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 3 Grudnia 2011 Share Napisano 3 Grudnia 2011 Witam i atakuję kolejnymi pytaniami z nadzieją, że ktoś mi odpowie. Otóż, zastanawiam się jakie warunki pogodowe panowały w Berlinie w kwietniu roku 1945. Na pewno było zimno. I następne - czy ktoś zna figurki (prócz dwóch zestawów volkssturmistów - Dragona i Zwezdy) żołnierzy niemieckich pasujących do operacji Berlińskiej? Chodzi mi o figurki nie w pozach bojowych, tylko w chwili np brania ostatków amunicji i panzerfaustów z pokładu ciężarówki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 5 Grudnia 2011 Share Napisano 5 Grudnia 2011 Panowie który zestaw Challenger'a drugiej generacji jest najlepszy w skali 1:35 Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Panowie który zestaw Challenger'a drugiej generacji jest najlepszy w skali 1:35 . Zależy jaką wersję chcesz zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 Wersja, mhh raczej taka co by pasowała do OIF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 Witam. Jakie są różnice pomiędzy amerykańskim M10 a znanym wszystkim zestawowym M10 Achilles Italerki. Jeżeli jest konieczna przeróbka to czego dokładnie. Dzięki za jakiekolwiek wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Witam, czy ktoś ma może wzory kartonów używane przez III Rzeszę w skali 1/35? Byłby w stanie wysłać mi je na pocztę internetową? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Wersja, mhh raczej taka co by pasowała do OIF To nie pozostaje nic innego jak Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Witam.Jakie są różnice pomiędzy amerykańskim M10 a znanym wszystkim zestawowym M10 Achilles Italerki. Jeżeli jest konieczna przeróbka to czego dokładnie. Dzięki za jakiekolwiek wskazówki Na pewno lufa i kacze dzioby chodzi mi o te ?ciężarki? na wierzy. Nie wiem czy akademia daje tak jak italerka dwa zestawy kół ażurowe i te późniejsze. Ale w Achillesach stosowano oba typy na paru fotkach widziałęm nawet mieszane ,widać na froncie zakładali co było pod ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 Wersja, mhh raczej taka co by pasowała do OIF To nie pozostaje nic innego jak Tamiya. Czyli potwierdziły się moje przemyślenia. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 Obywatele Rodacy! dziś zwracam się do szanownej braci modelarskiej ze sprawą wagi dośc wysokiej. W porywie weny i z (jakimiś tam) wyższymi pobudkami, rozpocząłem budowę T 34/85 D-5T. Jest to przebudowa wszystkim dobrze znanego modelu Zvezdy. Doszedłem do momentu montażu gąsienic, i tu pokładam wielkie nadzieje w Wielkim Modelworku za pośrednictwem którego łączę się z wami. Jeśli ktoś z Was posiadał by zbędne gąsienice do T-34, chodzi mi o ogniwkowe, Magic Track czy cuś, to oświadczam wszem i wobec że chętnie bym takowe przygarnął/odkupił w jakiejś sensownej cenie:) Może nie jesteście ostatnią deską ratunku, ale najpierw wolę zapytac w tak zacnym ( ) gronie o pomoc. Osobie która będzie w stanie pomóc mi w tej materii będę wielce wdzięczny za wkład w to dZIEŁO Z góry wielkie dzięki Serdecznie pozdrawiam Bartek Małyszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 Cześć, mam pytanie. Czy w okresie walk na wschodzie-42/43-zimą był możliwy udział czołgu Panzer II wersja F? I czy jego kamuflaż to biała odpadająca farba/wapno z szarego koloru bazowego? Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 Witam, mam pytanie odnośnie farb. Jest jakiś odpowiednik koloru dunkelbelb w palecie Tamiyi do pomalowania hanomaga Sdkfz 251/1 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 XF-59 Dark Yellow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 Dzięki wielkie, ale chciałbym się upewnić, tzn XF-60 Dark Yellow? Bo XF-59 to Dessert Yellow, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 Chyba Dark Yellow nie jestem pewien czy to numerek xf-63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 Racja, XF-60, pomyliło mi się z farbą kt. używam do malowania moich HUMVEE's Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi