Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio problem dotyczył żółknącej białej emalii Humbrol. Dzięki Waszej uprzejmości dowiedziałem się więcej o farbach i ich właściwościach (nabyłem białą Gunze ) i problem przestał istnieć. Ale teraz mam inny. Mianowicie dotyczący farby akrylowej Pactra A48 Clear Matt. Jakiś czas temu użyłem jej do zabezpieczanie washa w modelu T-55AM f-my Skif. Obyło się bez problemów. Teraz postanowiłem zabezpieczyć washa na modelu Challender Desertiset f-my Tamiya. Po nałożeniu farby (nakładałem aerografem)okazało się, że kolor bazowy jakby wyblakł , a ponadto pojawiły się białawe place na powierzchni modelu tak , że nadaje się tylko do kosza. Może ktoś z kolegów spotkał się z czymś takim? Czy ważne jest ciśnienie pracy aerografu? Ja malowałem przy 3 bar. Liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam.

Z czago jeszcze można robić imitacje błota na pojazdach? Wiem ,ze stosuje się np szpachlówki ale mi zależy raczej na czymś mniej trwałym a w każdym razie możliwym do łatwego usunięcia w razie niezadowalającego efektu.Myślałem o talku i choć pomysł może wydawać się niedorzeczny o mące.

Macie jakieś konkretne propozycje?

Nie wiem jak będzie z usuwaniem mojej opcji, ale ja mieszam pigmenty z gipsem szpachlowym, piaskiem, żywicą akrylową i odrobiną wody. Może gdyby nie dawać żywicy to w dalszym ciągu efekt mógłby być zadowalający i być może da sie to usunąć. Efekt możesz zobaczyć na moim KV-1.

Koledzy mam pytanie, kojarzycie może jakiś zestaw figurek amerykańskiej załogi czołgu lub transportera z 2WW w skali 1:35????

Sklejam właśnie M8 Greyhound z italeri i potrzebuję figurki do dioramy.

pozdrawiam

Czy według Was umieszczenie Mercedesa L4500 z kabiną metalową na dioramie z Berlina'45 jest dopuszczalne?

Bo jak na mój rozum to tam jeździło wszystko co było w stanie jeździć, ale wolę się upewnić, a może ktoś ma zdjęcie czegoś takiego.

Pozdrawiam

Witam

Mam pytanie zakupiłem lufę rbmodel do Tigera i jest mały problem bo niewiem jak ją złożyć :P. Chodzi o to że jest tam mała blaszka i nie za bardzo wiem gdzie te elementy z blaszki mam wkleić może ktoś składał takową lufę i by napisał co i jak byłbym wdzięczny Oto link do tejże lufy :http://rbmodel.pl/picture.php?dir=35B01

Witam i atakuję kolejnymi pytaniami z nadzieją, że ktoś mi odpowie.

Otóż, zastanawiam się jakie warunki pogodowe panowały w Berlinie w kwietniu roku 1945. Na pewno było zimno.

I następne - czy ktoś zna figurki (prócz dwóch zestawów volkssturmistów - Dragona i Zwezdy) żołnierzy niemieckich pasujących do operacji Berlińskiej? Chodzi mi o figurki nie w pozach bojowych, tylko w chwili np brania ostatków amunicji i panzerfaustów z pokładu ciężarówki.

Pozdrawiam

Witam.

Jakie są różnice pomiędzy amerykańskim M10 a znanym wszystkim zestawowym M10 Achilles Italerki. Jeżeli jest konieczna przeróbka to czego dokładnie. Dzięki za jakiekolwiek wskazówki

Witam.

Jakie są różnice pomiędzy amerykańskim M10 a znanym wszystkim zestawowym M10 Achilles Italerki. Jeżeli jest konieczna przeróbka to czego dokładnie. Dzięki za jakiekolwiek wskazówki

Na pewno lufa i kacze dzioby chodzi mi o te ?ciężarki? na wierzy. Nie wiem czy akademia daje tak jak italerka dwa zestawy kół ażurowe i te późniejsze. Ale w Achillesach stosowano oba typy na paru fotkach widziałęm nawet mieszane ,widać na froncie zakładali co było pod ręką.

Obywatele

Rodacy! dziś zwracam się do szanownej braci modelarskiej ze sprawą wagi dośc wysokiej. W porywie weny i z (jakimiś tam) wyższymi pobudkami, rozpocząłem budowę T 34/85 D-5T. Jest to przebudowa wszystkim dobrze znanego modelu Zvezdy. Doszedłem do momentu montażu gąsienic, i tu pokładam wielkie nadzieje w Wielkim Modelworku za pośrednictwem którego łączę się z wami. Jeśli ktoś z Was posiadał by zbędne gąsienice do T-34, chodzi mi o ogniwkowe, Magic Track czy cuś, to oświadczam wszem i wobec że chętnie bym takowe przygarnął/odkupił w jakiejś sensownej cenie:)

Może nie jesteście ostatnią deską ratunku, ale najpierw wolę zapytac w tak zacnym ( ) gronie o pomoc. Osobie która będzie w stanie pomóc mi w tej materii będę wielce wdzięczny za wkład w to dZIEŁO

Z góry wielkie dzięki

Serdecznie pozdrawiam

Bartek Małyszko

Cześć, mam pytanie. Czy w okresie walk na wschodzie-42/43-zimą był możliwy udział czołgu Panzer II wersja F?

I czy jego kamuflaż to biała odpadająca farba/wapno z szarego koloru bazowego?

Pozdrawiam Michał