Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.07.2025 o 16:48, Robi napisał:

W każdym mieście, są sklepy dla Plastyków , Malarzy gdzie możesz się zaopatrzyć w różne farby olejne, rozpuszczalniki , pędzle .Wyjdzie taniej , na dłużej  i w sporym asortymencie , w Rybniku jest sklep ,, Marina ART ,, Sklep dla Plastyków , ul. Jana II Sobieskiego 7/1 , tel. 663 954 666 

Zdjęcie

15 godzin temu, bulik58 napisał:

W każdym mieście, są sklepy dla Plastyków , Malarzy gdzie możesz się zaopatrzyć w różne farby olejne, rozpuszczalniki , pędzle .Wyjdzie taniej , na dłużej  i w sporym asortymencie , w Rybniku jest sklep ,, Marina ART ,, Sklep dla Plastyków , ul. Jana II Sobieskiego 7/1 , tel. 663 954 666 

Zdjęcie

Dzięki, w Rybniku mam dużo modelarskich ale o tym nie wiedziałem. Chyba pojadę i zobaczę co tam jest

• Like 1

Mam prośbę do posiadaczy modeli Jagdpanzer IV w wersji L/48 i L/70 .

Czy moglibyście spróbować zrobić zdjęcie tego pojazdu pod kątem , tak jak jest to na moim zdjęciu.

Chciałbym rozstrzygnąć sprawę , czy jest to wersja L/48 czy L/70 .

Ze względu na kąt i perspektywę , ja uważam , że to wersja L/48 , ale zdjęcie to opisane jest jako wersja L/70.

Zdjęcie modeli może pomóc rozwiązać tą wątpliwość.

Z góry dziękuję za pomoc.

A_German_Jagdpanzer_IV_tank_destroyer_(Sd.Kfz._162)_drives_past._(49277622413).jpg

2 godziny temu, Cypis napisał:

Ze względu na kąt i perspektywę , ja uważam , że to wersja L/48 , ale zdjęcie to opisane jest jako wersja L/70.

Mogę się mylić, ale trzy rolki podtrzymujące (powrotne) gąsienicę, a zwłaszcza 2 stalowe pierwsze koła (jeśli dobrze widzę) sugerować by mogły, że jest to jednak wersja L/70.

19 minut temu, Rafał B napisał:

Mogę się mylić, ale trzy rolki podtrzymujące (powrotne) gąsienicę, a zwłaszcza 2 stalowe pierwsze koła (jeśli dobrze widzę) sugerować by mogły, że jest to jednak wersja L/70.

Już to tłumaczyłem na innym forum . Ja mam wątpliwości co do długości lufy , a nie ilości rolek , bo dla mnie to nie jest argument na długość lufy .

Za Valka.cz. modyfikacje L/48

"10/1944 In an effort to save production time and reduce bearing consumption, the number of support pulleys was reduced from four to three .(tłumaczenie: W celu skrócenia czasu produkcji i zmniejszenia zużycia łożysk liczba kół pasowych nośnych została zmniejszona z czterech do trzech.)

Czyli ostatnie 40-50 pojazdów L/48 miało 3 rolki zamiast 4 , dodatkowo prototyp L/70 został wykonany na seryjnie produkowanym podwoziu L/48 i prototyp L/70 chyba ma 3 rolki.

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Cypis napisał:

Czy moglibyście spróbować zrobić zdjęcie tego pojazdu pod kątem , tak jak jest to na moim zdjęciu.

A_German_Jagdpanzer_IV_tank_destroyer_(Sd.Kfz._162)_drives_past._(49277622413).jpg

Na pewno Jagdpanzer IV/70, pojazd należał do SS-Panzerjager-Abteilung 1.

Ta scena, to kadr z niemieckiej kroniki walk o Ardeny. Scena pochodzi z walk z pojazdami Task Force Mayes.

Jest więcej kadrów tego Jagdpanzer IV/70. To dość znana kronika, można by spróbować jej poszukać w necie.

Na pewno, kadry z tej kroniki i zdjęcia tego IV/70, są w książce -Battle of the Bulge. Then and Now.

EDIT. Jeżeli miał by to być L/48, to gdzie jest zimmerit ? 

Edytowane przez bigmodel

18 minut temu, bigmodel napisał:

EDIT. Jeżeli miał by to być L/48, to gdzie jest zimmerit ? 

Za valka.cz 

9/1944    Vzhľadom na správy o vznietení antimagnetickej vrstvy zimmerit po zásahoch protipancierovými strelami, prestal sa v továrni zimmerit aplikovať. (tłumaczenie: 9/1944    Z powodu doniesień o zapłonie antymagnetycznej warstwy zimmeritu po trafieniu pociskami przeciwpancernymi, fabryka zaprzestała jego stosowania. )

Czyli , jeszcze raz , chodzi o długość lufy , a nie o rolki i zimmerit , ponieważ wersja L/48 mogła mieć 3 rolki , brak zimmeritu i dodam dla następnych wątpliwości , lufa mogła nie mieć hamulca wylotowego (był odkręcany).

23 minuty temu, bigmodel napisał:

Ta scena, to kadr z niemieckiej kroniki walk o Ardeny. Scena pochodzi z walk z pojazdami Task Force Mayes.

Jest więcej kadrów tego Jagdpanzer IV/70. To dość znana kronika, można by spróbować jej poszukać w necie.

Na pewno, kadry z tej kroniki i zdjęcia tego IV/70, są w książce -Battle of the Bulge. Then and Now.

to trochę tak jak z Yeti , ktoś widział , ktoś napisał , ale twardego dowodu nie ma . Dlatego , albo trzeba zobaczyć inne zdjęcie tego pojazdu (na razie nie mogę takiego znaleźć) , albo można zrobić eksperyment , ustawić odpowiednio modele L/48 i L/70 i wtedy będzie jasne jaka to wersja . Ja się nie upieram , że to nie jest L/70 , ale mam pop prostu wątpliwości i chce je rozwiać . Ot takie głupie dążenie do prawdy.

Wiele zdjęć zostało czasami tak idiotycznie opisanych w książkach i filmach dokumentalnych , że głowa mała.

Godzinę temu, bigmodel napisał:

Jeżeli tak jest , to jest to kolejne potwierdzenie , że pojazd ten mógł należeć do ostatnich produkowanych pojazdów seryjnych JP IV , ponieważ w ataku w Ardenach użyto wiele pojazdów świeżo dostarczonych do jednostek.

5 godzin temu, Cypis napisał:

Pewne, że jest to L/70.

Egzemplarz ten posiada "bańkowy" wydech oraz krótszy uchwyt na zapasowe ogniwa na tylnej płycie. 

Jest kronika, z której to zdjęcie jest kadrem. 

2 godziny temu, Cypis napisał:

to trochę tak jak z Yeti , ktoś widział , ktoś napisał , ale twardego dowodu nie ma . Dlatego , albo trzeba zobaczyć inne zdjęcie tego pojazdu (na razie nie mogę takiego znaleźć) , albo można zrobić eksperyment , ustawić odpowiednio modele L/48 i L/70 i wtedy będzie jasne jaka to wersja . Ja się nie upieram , że to nie jest L/70 , ale mam pop prostu wątpliwości i chce je rozwiać . 

Jest kronika. Nie wyważaj otwartych drzwi. 

Napisano (edytowane)
W dniu 29.07.2025 o 15:47, Cypis napisał:

Cypis bigmodel ma 100 %  rację , opis poniżej 

EnemyStrikesPoteau1.jpg

The three segments above all show elements of Kampfgruppe Hansen attacking along the road from Recht to Poteau.  The action takes place just a few hundred meters north of Poteau.  The time is December 18th in the morning.  The American vehicles are those of Task Force Hayes composed of elements of the 14th Calvary Group and 820th Tank Destroyer Battalion.  The vehicles have been abandoned when the Task Force was forced to retreat to Poteau.  In the January offensive to retake St. Vith the 30th fought directly through this area.  However, there was several feet of snow covering the area by then.

Edytowane przez bulik58

21 minut temu, bulik58 napisał:

Cypis bigmodel ma 100 %  rację , opis poniżej z linkiem.

EnemyStrikesPoteau1.jpg

The three segments above all show elements of Kampfgruppe Hansen attacking along the road from Recht to Poteau.  The action takes place just a few hundred meters north of Poteau.  The time is December 18th in the morning.  The American vehicles are those of Task Force Hayes composed of elements of the 14th Calvary Group and 820th Tank Destroyer Battalion.  The vehicles have been abandoned when the Task Force was forced to retreat to Poteau.  In the January offensive to retake St. Vith the 30th fought directly through this area.  However, there was several feet of snow covering the area by then.

The Enemy Strikes

przecież już napisałem , że nie mam racji i jest to na pewno wersja L/70. 

7 minut temu, Cypis napisał:

przecież już napisałem , że nie mam racji i jest to na pewno wersja L/70. 

Proszę bardzo nie ma za co.

• Confused 1

W dniu 26.06.2025 o 15:41, Kolekcjoner WP napisał:

Czy polski Schwimwagen też jest w kręgu twoich zainteresowań?

Pojazd ze szwadronu Żandarmerii 2 Korpusu Polskiego nr. ewidencyjny 4796371 , ma 2 różne koła i opony

08a_copy5.jpg&x=800

z napisem M.P. na boku i Żandarmeria poniżej koła.

09a_copy9.jpg&x=800

• Like 5

• 3 weeks later...
W dniu 16.08.2025 o 20:04, bulik58 napisał:

Czy taką lub podobną radiostację do M151A1 Shmira można gdzieś kupić ? Academy daje amerykańską wersję a w zestawie CMK też nie uświadczysz.

zdjęcie w pełnym rozmiarze

coś z ebaya podejdzie ?

https://www.ebay.com/itm/316157015312

https://www.ebay.com/itm/396935352193

https://www.ebay.com/itm/404499113700

Godzinę temu, Cypis napisał:

Dzięki ci bardzo za odzew , w obu przednich linkach są pokazane amerykańskie radyjka. Academy dodała również amerykańskie radyjko , czy były przez IDF używane nie wiem ale obstawiam iż takie historie mogły mieć miejsce. Problem jest w tym wypadku czy przeprowadzano w początkowym okresie jakiekolwiek zmiany w ich wyposażeniowi , wyglądzie , ja nie posiadam (tak mi się wydaje ) żadnych zdjęć  i dlatego wolę złożyć późniejszą wersję do których mam trochę materiałów. . Późniejsze M151A1/2 Shmiry przeszły metamorfozę , np. koła , radio, itp. , na poniżej fotce jest radiostacja którą dało Academy  a zdjęcia archiwalne pokazują tą zamieszczoną w poprzednim wpisie czyli taką jak w linku trzecim  . Zestaw z 3 fotki można zakupić w kraju ale czy warto?  Ok 150żl za zestaw  z którego wykorzystam  1 element bo resztę mam z zestawu CMK , może ktoś posiada  kopię lub pożyczył do skopiowania. oryginał. Dzięki jeszcze raz za dobre chęci.

allonkira67_200224_5e5430dead457-1600x1066.jpg 

zdjęcie w pełnym rozmiarzeLegend Productions 1/35 US Utility Truck M151A1 Detail set for Tamiya/Academy - Picture 1 of 1

Edytowane przez bulik58