Wojtek59 Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca Trochę informacji o skrzydłach RWD, autorstwa inż. J.Mularczyka -> tutaj: https://web.archive.org/web/20160803151048/http://www.smil.org.pl/ptl/wyklady/68_Replika_samolotu_RWD-5.pdf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 20 Lipca Autor Share Napisano 20 Lipca (edytowane) Po niezaplanowanej przerwie powoli wracam do drukowania. Na początek próbny wydruk osłon km Hawk-a H-75. Wyszło ok i daje się bez problemu dopasować do modelu Army. Pliki stl tutaj i tutaj. W następnej kolejności próby ze skrzydłem RWD-5bis. Ale jeszcze czekam na stację czyszczącą. Edytowane 20 Lipca przez HKK 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 21 Lipca Autor Share Napisano 21 Lipca (edytowane) Projekt skrzydła RWD-5bis wygląda w tej chwili tak: Dlaczego w kawałkach? 1. Przy mniejszych elementach maleje ryzyko późniejszych odkształceń po utwardzeniu. Chociaż ważniejszy jest dobór żywicy i odpowiednia orientacja oraz podparcie przy druku - co też jest ułatwione po podziale. 2. Dla usztywnienia i odciążenia zrobiłem kanały wzdłuż płata. Podział na połówki umożliwia odpływ z nich żywicy bez robienia dodatkowych otworów. Pierwszy prototyp wyszedł następująco: Być może faktura żeber i rozpórek na zewnętrznych częściach skrzydłą jest zbyt ostra. Z tym jeszcze poeksperymentuję. Jakość powierzchni nie jest optymalna, bo z różnych względów element był drukowany w pionie - krawędzią natarcia w kierunku stołu montażowego. Stąd ślady podpór na tej krawędzi. Każdy może sobie wypróbować inne orientacje. Ale gdybym ja budował model, to bym tak zostawił, bo ze względu na brak delikatnych detali na powierzchni, podkładowanie i szlifowanie nie powinny być problemem. Z modelowania osłon wlewów paliwa zrezygnowałem z powodu braku odpowiednich zdjęć i rysunków. Chyba, że ktoś takowe ma i może udostępnić. Ale dorobienie tych detali we własnym zakresie i wg własnego uznania nie powinno być wielkim wyzwaniem. Edytowane 21 Lipca przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 21 Lipca Super Moderator Share Napisano 21 Lipca W dniu 9.04.2025 o 13:15, HKK napisał: Jakby ktoś chciał się podzielić swoją pracą to może tutaj? Narysowałem wałek do odciśkania cegieł. Na przykład by wykonać ceglany mur w skali 1:35 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca (edytowane) W dniu 20.07.2025 o 15:25, HKK napisał: Po niezaplanowanej przerwie powoli wracam do drukowania. Na początek próbny wydruk osłon km Hawk-a H-75. Na zdjęciach widać drobne niedopasowanie. Ciekawe czy gdyby wystąpić do producenta to czy by udostępnił fragment własnego projektu do skorygowania ? Nie pytam konkretnie o Armę, ale ogólnie - czy producenci mają w tak rozumianym "open sources" interes ? Edytowane 22 Lipca przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 22 Lipca Autor Share Napisano 22 Lipca 1 minutę temu, martinello napisał: Na zdjęciach widać drobne niedopasowanie Twojej uwagi nie traktuję jako krytykę ale zwykłą obserwację. Zwróć jednak uwagę na poniższe kwestie. Musiałem ten panel najpierw wyciąć z modelu - konkretnie z obu połówek kadłuba. W efekcie dopasowanie będzie zależało od tego jak kto sobie wytnie, więc dażenie do idealnego spasowania byłoby daremne. Poza tym na zdjęciu element drukowany jest jedynie położony "na sucho" a i mój montaż fabrycznego elementu z przodu (również z dwóch połówek) nie był zbyt precyzyjny. Tak czy inaczej, spasowanie nie jest gorsze niż w dobrych żywicznych zestawach waloryzacyjnych. 17 minut temu, martinello napisał: czy producenci mają w tak rozumianym "open sources" interes Ci którzy sprzedają własne waloryzacje jak Eduard, Arma czy IBG to raczej nie. Inni - trudno mi stwierdzić, ale udostępnianie własnych projektów cyfrowych nawet we fragmentach jakoś mi nie pasuje do realiów biznesu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 26 Lipca Autor Share Napisano 26 Lipca (edytowane) Projekt skrzydła RWD-5 chyba zakończony, Pliki tutaj Wydruk na szybko zmontowałem, przeszlifowałem i pomalowałem podkładem. Ponieważ nie zamierzam z niego korzystać, nie starałem się go idealnie wykończyć. To raczej dowód, że da się poprawnie wydrukować i złożyć, oraz nic się nie deformuje. Krawędź spływu wydaje mi się wystarczająco cienka. Edytowane 26 Lipca przez HKK 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi