Archangelraphael Napisano Poniedziałek o 12:47 Share Napisano Poniedziałek o 12:47 Witajcie Po zakończeniu modelu F-16D od Hasegawy zabieram się za budowę F-16B tym razem w malowaniu Holenderskim. Praktycznie rzecz biorąc użyję tych samych farb co w przypadku F-16D. Według instrukcji do kalkomanii są takie same. Model będzie miał otwartą kabinę więc kupiłem zestaw waloryzacyjny. Mam tutaj pytanie. Czy powinienem kupić sobie przyrząd do wyginania elementów fototrawionych czy da radę w przypadku tego zestawu poradzić sobie płaskimi nożami modelarskimi? Model będzie przedstawiał samolot o numerze seryjnym 78-0260 z czasu tuż po wyprodukowaniu czyli z małym ogonem i kopułą radaru pomalowaną na czarno. Kalkomanie od ModelMaker. I tu mam kilka pytań: Na zdjęciu które przedstawiłem Viper wyposażony jest w 2 pociski AIM-9 J. Czy wyposażenie tego modelu w te pociski rakietowe zakładając że robię model przedstawiający egzemplarz z 1979 roku jest pooprawne? Czy mogę przy tym założeniu użyć AIM 9 L czy on w tym roku jeszcze nie istniał? Czy wie ktoś jakich pocisków używała w tym roku Holandia? Ze zdjęcia wynika że jest to samolot z floty o tzw małym ogonie. I takie stateczniki właśnie kupiłem. Ale interesuje mnie czy samoloty holenderskie przez jakiś czas latały bez zasobnika ze spadochronem jak na tym zdjęciu czy zaraz po wydaniu samolotu z fabryki dodawano zasobnik ze spadochronem. Posiadam zarówno statecznik oryginalny zestawowy bez spadochronu jak i mogę użyć statecznika ze spadochronem który mogę wziąć z zestawu Italerii. W monografiach które mam nie ma wzmianki o tym kiedy dodano spadochron. Podejrzewam że stało się to po modernizacji MLU ale pewności nie mam. To pytanie powinno być właściwie pierwsze ale trudno. Czy z tego zestawu rzeczywiście mogę zrobić F-16 w stanie wyposażenia z 1979 roku używanego przez Holandię? Niby jest to F-16 B Plus a we wszystkich monografiach o F-16 jakie czytałem nie ma wzmianki o takiej wersji. Jeśli nie mogę zrobić z niego wersji Holenderskiej to użyję oryginalnych kalek zestawowych. Czy mogę go uzbroić w 6 bomb MK.82 czy w tamtym czasie ten rodzaj uzbrojenia nie był jeszcze zintegrowany? W PKL o F-16 C od wydawnictwa Altair czytałem że podstawowym uzbrojeniem F-16 miały być 2 AIM 9 oraz działko ale nie wiem czy od pierwszych egzemplarzy produkcyjnych Viper mógł używać już bomb. Model ogólnie będzie robiony prosto z pudła z wyjątkiem waloryzacji kabiny przedstawionym zestawem eduarda. Ponadto będzie miał otwartą kabinę, otwarte podwozie oraz przyczepioną drabinkę. Posiadam zestaw figurek nowoczesnych pilotów NATO więc być może zrobię podstawkę i umieszczę na nich personel. Oczywiście jeszcze raz przeczytam moje monografie oraz sam poszukam odpowiedzi na moje pytania ale było by mi miło gdybyście mi pomogli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Poniedziałek o 15:58 Share Napisano Poniedziałek o 15:58 Ad 1 Cytat AIM-9L – opracowana wspólnie przez US Navy i USAF i znacznie poprawiona wersja pocisku bazująca na AIM-9H. Głównym założeniem konstrukcji nowego pocisku była jego zdolność do atakowania pod każdym możliwym kątem ALASCA (od ALl ASpect CApability) celów o dużej prędkości i zwrotności. Nowy pocisk posiadał wydłużone tylne powierzchnie sterowe i trójkątne dziobowe. Napęd pocisku stanowił nowy silnik MK 36 na paliwo stałe, zastosowano także nowy moduł naprowadzający. Pocisk wyposażono w sekcję przeszukującą chłodzoną argonem, laserowy czujnik zbliżeniowy i większą głowicę bojową o masie 9,4 kg. Wszystkie te usprawnienia skutkowały znacznym wzrostem prawdopodobieństwa trafienia, bez względu na kąt ataku. Od 1978 roku zbudowano ponad 16 tysięcy pocisków AIM-9L w fabrykach amerykańskich, niemieckich i japońskich. Z dużym powodzeniem pociski tego typu były stosowane przez brytyjski RAF podczas wojny o Falklandy w 1982 roku. CCzyli w 1979 wersje L były juz w produkcji, ale czy holendrzy je mieli, trzeba by poszukac zdjec na potwierdzenie 3 godziny temu, Archangelraphael napisał: Czy mogę go uzbroić w 6 bomb MK.82 czy w tamtym czasie ten rodzaj uzbrojenia nie był jeszcze zintegrowany? W PKL o F-16 C od wydawnictwa Altair czytałem że podstawowym uzbrojeniem F-16 miały być 2 AIM 9 oraz działko ale nie wiem czy od pierwszych egzemplarzy produkcyjnych Viper mógł używać już bomb. F-16 A i B były już zintegrowane z Mk 82,83,84 które mogły byc zrzucane w trybie CCIP. Ale czy holendry latały z takim podwieszeniem. Trzeba poszukać zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Poniedziałek o 16:10 Share Napisano Poniedziałek o 16:10 https://www.f-16.net/aircraft-database/F-16/airframe-profile/260 https://www.f-16.net/g3/f-16-photos/album37/album13 Tu masz zdjecie swojego egzemplarza podczas testów w Hiszpanii uzbrojonym w AIM-9J, pozniejsze zdjecia tez wskazują na AIM-9J i poszedł bym w tym kierunku Tu masz fotkę wersji A, Widac Mk82 i widac tez skrzydło z podczepioinym TERem z MK82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Poniedziałek o 19:36 Share Napisano Poniedziałek o 19:36 (edytowane) Na zdjęciu, które wrzuciłeś to samolot Block 1 czyli bardzo wczesny wariant. Tu masz zdjęcie tego samolotu z 1980 po doposażeniu w zasobnik na spadochron. Dodatkowo na zdjęciu widać CATM-9 wersji L/M więc jest coś na rzeczy. Co do oznaczenia to najpewniej chodziło o samoloty w wersji Block 15OCU stąd ten B+. Podobna historia jest z oznaczaniem np. polskich szesnastek jako Block52M czy Advanced Viper oficjalnie nie ma czegoś takiego... ale pojawia się 52+ i to wszystko sobie jakoś żyje i wywołuje wqrw viperofilów Edytowane Poniedziałek o 19:47 przez mirage3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano Poniedziałek o 20:08 Share Napisano Poniedziałek o 20:08 (edytowane) https://www.keymilitary.com/article/dutch-vipers piszą m.in. "...Inną godną uwagi aktualizacją była złota osłona (Pacer Bond), która miała pomóc zmniejszyć przekrój radarowy. Swinkels kontynuował: „Podczas ćwiczeń Fighter Weapons Instructor Training [FWIT] z początku lat 80., sesje burzy mózgów między instruktorami uzbrojenia były wykorzystywane do określania naszych potrzeb w zakresie nowego oprogramowania, sprzętu i taktyk. Oprócz modyfikacji samych samolotów, RNLAF wprowadziło kilka ogromnych udoskonaleń, takich jak AIM-9L Sidewinder. Sprzęt do walki elektronicznej został również szybko zmodernizowany”. Edytowane Poniedziałek o 20:14 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Poniedziałek o 20:10 Share Napisano Poniedziałek o 20:10 32 minuty temu, mirage3 napisał: Na zdjęciu, które wrzuciłeś to samolot Block 1 czyli bardzo wczesny wariant. Tu masz zdjęcie tego samolotu z 1980 po doposażeniu w zasobnik na spadochron. Ale właśnie kolega ma zamiar robić Block1 bez zasobnika na spadochron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi