izzy Posted April 26 Share Posted April 26 Drugi z moich modeli Sokoła. Prototyp numer 5 - SP-PSD (s/n 300105). Model Answer, skala 1/48. Przerobiony nos (prototypy miały bardziej płaski nos niż egzemplarze seryjne) oraz dorobione elementy we wnętrzu (aparatura pomiarowa, fotel dla inżyniera). 19 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksander z Zalasu Posted April 26 Share Posted April 26 Model podoba mi się. Mam chęć sam go popełnić. Dla ciekawskich, przedstawiony egzemplarz dalej służy w PZL jako stoisko do torowania łopat i czasem do prób naziemnych. Niestety w paskudnym malowaniu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted April 26 Share Posted April 26 Bardzo ładny piąty prototyp. Być może później go przebudowano, ale posiadał on kilka charakterystycznych smaczków: wypukłe okno nad głową pilota po prawej stronie, brak osłon na wlotach silników, anteny na nosie przed kabiną, nadbudowę nad osłona silnika w tylnej części i parę innych drobiazgów. Ale model bardzo mi się podoba, mało kto robi prototypy . Poniżej dwie fotki tej maszyny ze zbiorów NAC, widać na nich szczegóły o których ci pisałem: 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted April 26 Share Posted April 26 3 minuty temu, barszczo napisał: A na tym zdjęciu jest fajny efekt otwartych drzwi, skracających nazwę. Jak pierwszy raz to zobaczyłem, mocno się zastanawiałem - o co chodzi... A za model prototypu - Wielkie brawa!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted April 26 Share Posted April 26 13 minut temu, Grzes napisał: Jak pierwszy raz to zobaczyłem, mocno się zastanawiałem - o co chodzi... Ja też... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
izzy Posted April 26 Author Share Posted April 26 31 minut temu, barszczo napisał: Bardzo ładny piąty prototyp. Być może później go przebudowano, ale posiadał on kilka charakterystycznych smaczków: wypukłe okno nad głową pilota po prawej stronie, brak osłon na wlotach silników, anteny na nosie przed kabiną, nadbudowę nad osłona silnika w tylnej części i parę innych drobiazgów. Ale model bardzo mi się podoba, mało kto robi prototypy . Poniżej dwie fotki tej maszyny ze zbiorów NAC, widać na nich szczegóły o których ci pisałem: Jak to z prototypami bywa, zmieniały się one co chwila :). Taboret pojawiał się i znikał. Pyłofiltry też się pojawiały. Samo malowanie też i w wersji brązowo-żółtej miało ze 3 warianty. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted April 26 Share Posted April 26 9 minut temu, izzy napisał: Jak to z prototypami bywa, zmieniały się one co chwila Dokładnie, też o tym pisałem. Ale antenki na dziobie dorzuć, widać je na każdym zdjęciu. Pięć minut roboty . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted April 26 Share Posted April 26 15 minut temu, barszczo napisał: Ale antenki na dziobie dorzuć, widać je na każdym zdjęciu. Antena IFF. Druga była z tyłu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
izzy Posted April 26 Author Share Posted April 26 Zrobię jak będę robił kolejny prototyp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRYSTEK Posted April 26 Share Posted April 26 Posiadasz może jakieś zdjęcia wnętrza tego prototypu nr 5. KRYSTEK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart207skw Posted April 26 Share Posted April 26 Podoba się! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
izzy Posted April 26 Author Share Posted April 26 59 minut temu, KRYSTEK napisał: Posiadasz może jakieś zdjęcia wnętrza tego prototypu nr 5. KRYSTEK. Nie ma zbyt wielu zdjęć wnętrza. Mam zdjęcie kokpitu i kawałka wnętrza widocznego przez drzwi. Podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich SP-PSD był pokazywany w konfiguracji pasażerskiej z 12 fotelami (więcej zdjęć jest na płycie CD dodawanej do wydania specjalnego Aeroplanu, poświęconego w całości Sokołowi). Latał też z aparaturą pomiarową. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted April 27 Share Posted April 27 Podoba mi się 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mi-2 Posted May 1 Share Posted May 1 Piękny, jestem pod wrażeniem. Kalki własnej roboty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
izzy Posted May 1 Author Share Posted May 1 3 godziny temu, Mi-2 napisał: Piękny, jestem pod wrażeniem. Kalki własnej roboty? Kalki od Mr. Decal. Robione na zamówienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts