jerzype Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja Cześć, drugą "reanimacją" jaką wrzucam dziś do wątku warsztatowego jest zaczęty kilka lat temu Sdkfz 234/4 "Pakwagen" w skali 1/72 od Rodena. Warsztat zarzuciłem w 2022 roku i postanowiłem go w ramach "wiosennych porządków" wreszcie ukończyć. Ten to naprawdę trudny zawodnik, dużo rzeczy jest na bardzo niskim poziomie, a model jest bardzo wymagający jeśli chce się go zrobić na poziomie. Myslę że z racji uroczej sylwetki da sporą satysfakcję w efekcie finalnym. Z przeróbek i skratch'u......to szkoda gadać ile tego było, przedział bojowy zrobiony od podstaw, imitacja silnika też. Silnik CMK jest dawno niedostępny a i zresztą wg mnie nie byłby wart ceny (jak wiele innych produktów tej marki), więc zrobiłem go sam. Jako że będzie otwarta tylna klapa oraz górna lewa to stosownie do tego przyłożyłem się do detali, poprawiłem też żaluzje. Pak 40 zaadaptowany z Dragona z zestawu 251/22, w zasadzie głównie świetnie zrobione działo bo jego rama jest nieco inna. Działo zestawowe jest fatalnej jakości i od razu je sobie darowałem. Kupiłem lufę toczoną, ale zrezygnowałem wobec jakości tej z dragona. Koncepcja Jakaś winietka Niemcy 1945, fotek jest niewiele. Z dodatków to będą świetne druki EMP3D: łuski 75mm,pojemniki na pestki do mg42, pazerfaust no i oczywiście kanistry, które jak i resztę detali zamocuje scratchowo, blach nie ma do tego modelu, co najwyżej Parta do Stummela, które zresztą posiadam i w przyszłości planuję też 234/3 zrobić. Wnętrze pomaluję na kość słoniową bo czerwone w minii jest zwyczajnie brzydkie, a obie opcje są możliwe. Malowanie na zewnątrz raczej nie zostawia wyboru:) Do zrobienia zostały w sumie zewnętrzne bambetle (tylko i aż bo jest ich naprawdę sporo) więc najpierw malowanie wnętrza i zamknięcie bryły i potem reszta. Planuję "po drodzę" otworzyć wizjer przedni, bocznych nie planuje bo wg mnie zaburzy to ładną geometrię pojazdu z boku. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja Jak juz dodales silnik to moze kabelki do cewek tez dodaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja Kawał super roboty, będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano Wtorek o 15:22 Share Napisano Wtorek o 15:22 W dniu 5.05.2025 o 17:09, patrykd napisał: Jak juz dodales silnik to moze kabelki do cewek tez dodaj To był silnik o zapłonie samoczynnym. Jeśli "kabelki" to przewody paliwowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano Wtorek o 15:26 Share Napisano Wtorek o 15:26 (edytowane) 6 minut temu, enten napisał: To był silnik o zapłonie samoczynnym. Jeśli "kabelki" to przewody paliwowe. Ok. Dzieki za sprostowanie. Tak czy siak Tatra silnik do tych kopulek ma doprowadzone przewody. Edytowane Wtorek o 15:28 przez patrykd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano Wtorek o 16:34 Share Napisano Wtorek o 16:34 (edytowane) Jeśli pod pojęciem "kopułki" rozumiesz te większe elementy na głowicy (w dwóch rzędach ), to nie, to są osłony dźwigienek zaworowych. Przewody paliwowe powinny iść od pomp paliwowych wtryskowych usytuowanych pomiędzy cylindrami, do wtryskiwaczy znajdujących się pomiędzy tymi kopułkami. Edytowane Wtorek o 18:34 przez Soris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perkis Napisano Wtorek o 18:57 Share Napisano Wtorek o 18:57 Do takiej roboty to trzeba mieć mocną psyche żeby nie zwariować Pierwszy raz widzę model rodena i nie wiem czy to dlatego że są rzadkie czy takie złe że nikt ich nie kupuje xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano Środa o 11:05 Autor Share Napisano Środa o 11:05 W dniu 5.05.2025 o 17:09, patrykd napisał: Jak juz dodales silnik to moze kabelki do cewek tez dodaj Słuszna uwaga, myślałem o tym, dojdą przewody, z jednej strony gdzie otworzę klapę. Jak je wkleję to wrzucę w lepszej jakości fotkę przed malowaniem 16 godzin temu, Perkis napisał: Do takiej roboty to trzeba mieć mocną psyche żeby nie zwariować Pierwszy raz widzę model rodena i nie wiem czy to dlatego że są rzadkie czy takie złe że nikt ich nie kupuje xD Rodeny nie rozpieszczają, ale oferują bardzo ciekawe pojazdy samochodów i autobusów w 1/72 a w przypadku 234/4 nie ma zbytnio wyboru w zasadzie tylko Italeri lub przerabianie slabo dostępnego 234/3 Hasegawy. 18 godzin temu, Soris napisał: Jeśli pod pojęciem "kopułki" rozumiesz te większe elementy na głowicy (w dwóch rzędach ), to nie, to są osłony dźwigienek zaworowych. Przewody paliwowe powinny iść od pomp paliwowych wtryskowych usytuowanych pomiędzy cylindrami, do wtryskiwaczy znajdujących się pomiędzy tymi kopułkami. i jeszcze były przewody między nimi, to będzie trudniejsza część:) Ogólnie trudny silnik w 72 do zrobienia, może ktoś zrobi druk 3d kiedyś... W dniu 5.05.2025 o 18:33, Andrzej_LK napisał: Kawał super roboty, będę zaglądał. Dziękuję Andrzej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano Środa o 15:52 Share Napisano Środa o 15:52 4 godziny temu, jerzype napisał: i jeszcze były przewody między nimi, to będzie trudniejsza część:) Ogólnie trudny silnik w 72 do zrobienia, może ktoś zrobi druk 3d kiedyś... To też instalacja paliwowa, to są przewody odprowadzające nadmiar paliwa, co nie zmienia faktu, że ta wiedza, nie będzie miała raczej wpływu na czekające Cię zadanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano Środa o 17:19 Share Napisano Środa o 17:19 Szacun tym bardziej że to 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano Środa o 19:44 Share Napisano Środa o 19:44 Podglądamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano Czwartek o 11:44 Share Napisano Czwartek o 11:44 18 godzin temu, Bartosz Ciesielski napisał: Szacun tym bardziej że to 1:72 No.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi