dweler Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 witam buduje 7tp w zdobycznych barwach niemieckich i odrazu doznalem zonka.a mianowicie,otwieram pudelko,zafoliowane wypraski,wywalam folie i nie ma wiezy .na szczescie mialem siodemke sklejona jakies 12 lat temu wiec wieza poszla do kreta i olalem temat. to co dzis udalo mi sie zrobic to zaluzje z pozostalosci blaszek i siatki z sitek od kranu !!!POSZUKUJE DO NIEGO JESZCZE OGNIW RPM!!!JAK BY KTOS MIAL TO CHETNIE ODKUPIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 No. Widzę, że zaczyna nasze forum powoli pachnieć IIRP.Czekiam na dalsze postępy w pracy. PS: A te siatki to mają być takie wypukłe(bo na zdjęciach tak wyglądają)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 17 Listopada 2008 Autor Share Napisano 17 Listopada 2008 PS: A te siatki to mają być takie wypukłe(bo na zdjęciach tak wyglądają)? siatki sa wypukle ale bardziej zaokraglone,mi sie nie udalo ich tak wygjac: pierwsze ofiary:jak mozna sie skaleczyc w palec wskazujacy w prawej rece,przeciez na sie trzyma skalpel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badger Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Siatki tylne wywal i zrób z cieńszego drutu, bo wygladają tragicznie i na pewno są przeskalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Super, że robisz 7-kę w skali 1/35, mam ją również oraz TK-S, będę podpatrywał twoje postępy, zapewne czegoś się nauczę. Spróbuj te siatki wykonać z siatki z jakiegoś małego siteczka plastikowego lub metalowego, teraz tak mi do głowy wpadło, oczywiście ta siateczka jest metalowa i to srebrna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 siatki faktycznie do poprawy... po co dawałeś te żaluzje z blaszek skoro szpary i tak są zaklejone farbą i ich nie ma? Przynajmniej tak widzę na przedostatnim zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 17 Listopada 2008 Autor Share Napisano 17 Listopada 2008 po co dawałeś te żaluzje z blaszek skoro szpary i tak są zaklejone farbą i ich nie ma? he to zdjecie to ta stara siodemka z ktorej wzialem brakujaca wieze,pokazuje tylko ze siatki sa wypukle.bede musial cos wykombinowac z nimi w takim razie. dalsze prace:nitowanie wiezy-dzien wyjety z zycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 mam nadzieję ze palec się naprawił dweler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 dweler Zostaw te kolce fajnie wygląda heheh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 he to zdjecie to ta stara siodemka z ktorej wzialem brakujaca wieze,pokazuje tylko ze siatki sa wypukle Aaaa no tak, moje niedoczytanie ale siatki i tak bym wymienił na mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Powiem, że superowo, mnie też to czeka, sporo mi dała ta twoja wieża, mniej więcej wiem już co i jak. Czym robiłeś wgłębienia pod "śruby" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 17 Listopada 2008 Autor Share Napisano 17 Listopada 2008 Czym robiłeś wgłębienia pod "śruby" ? wiertelkiem 0,55 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 18 Listopada 2008 Autor Share Napisano 18 Listopada 2008 wieza ogolna-teraz szlifowanie nitow,sklejony czesciowo kadlub i wyciete otwory w wiezy.troche to zle wyszlo bo nity roznia sie srednica,mozna bylo zrobic z drutu miedzianego ale byla by mordega przy szlifowaniu.no nic nastepnym raziem sie wyprubuje ten pateny a teraz spac bo juz prawie rano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Są w sprzedaży blachy do naszej 7ki, ale koszt ok. 55-6- zeta, myślę również, że zrobienie śrub samodzielnie, jest dużo lepsze, daje więcej satysfakcji. Tu masz link do rysunku technicznego wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Dweler- super, że idzie kolejny TP. Gąski RPM mam, napisz na priv. Jeśli będziesz potrzebował jakieś materiały pisz na gg lub email. Nie wiem co masz. Rozumiem, że model bez wnętrzności. W domu przeczytam dokładnie całość to będę mógł się wypowiedzieć. Ja w święta zacznę 7TP w wersji plot, tylko lufy do nkm coś nie przychodzą. Skala - notorycznie podajesz linki do szkiców czy zdjęć nie podając ich źródła. Szkice wieży są z monografii 7TP (tej starszej zdaje się) i mają określonego właściciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Skala - notorycznie podajesz linki do szkiców czy zdjęć nie podając ich źródła. Szkice wieży są z monografii 7TP (tej starszej zdaje się) i mają określonego właściciela. Hmm, ale ja nie znam źródła, mam je w takiej formie jak podaję w linku i tyle. Jak znasz dokładne dane źródła, to poproszę o podanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Szkice wieży, które prezentujesz na swoim blogu/stronie pochodzą z monografii czołgu 7TP wydanej przez wydawnictwo militaria. Autor to między innymi Pan Adam Jońca. Używając portalu google znajdziesz ją bez problemu - starą lub nową wersję z wszystkimi autorami. PS Na swojej stronie udzielasz informacji, że szkice mogą być przydatne przy wykonywaniu czołgu (rozumiem, że 7TP) firmy RPM ? Oświeć mnie więc, bo z tego co wiem to jednowieżowego 7TP robi Mirage. No chyba, że cuś się pozmieniało ? Jeśli nie znasz źródła, to uważaj bo kiedyś trafisz na natręta i Cię ścignie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 19 Listopada 2008 Autor Share Napisano 19 Listopada 2008 postep prac:nitowanie blotnikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 20 Listopada 2008 Share Napisano 20 Listopada 2008 Co to jest ? Domyślam się, że to tył skrzynki montowanej na błotniku. Jeśli tak to jest do wywalenia bo wygląda jak by ścianki miały 5-6 cm grubości w realu. Zrób ją od podstaw (blaszka, polistyren) bo ten dodatkowy "pancerz" to wiesz :P Kaszanka. źródło -> zgapa.pl Nity - klasa, zazdroszczę cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 20 Listopada 2008 Share Napisano 20 Listopada 2008 Z czego robisz nity, bo ja chciałem robić je z drutu, ale widzę, że jest prostszy sposób i łatwiejszy do obróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 20 Listopada 2008 Autor Share Napisano 20 Listopada 2008 ponitowane oraz naiercona lufa: teraz czas na poprawki w zawieszeniu: Co to jest ? Domyślam się, że to tył skrzynki montowanej na błotniku. ten tyl skrzyni chowa sie do srodka wiec bedzie niewidoczny Z czego robisz nity, bo ja chciałem robić je z drutu, ale widzę, że jest prostszy sposób i łatwiejszy do obróbki. to poprostu powyciagane na cieplo ramki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 Czy skrzynki mają być otwarte ? Jeśli tak to ścianki o grubości 1mm do wymiany jeśli zamknięte to zamek/kłódeczka do poprawki. Gąski jutro wyślę, bo dziś dopiero wróciłem z Berlina. Nity wyszły jak w PZInżu ! Gratuluje. Tylko wiesz, że one miały takie stożkowe łebki... :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 Powiedz mi co to za model, a raczej wersja 7TP "AA", czy to jest ten 7TP z wieżą Boforsa ?? Jeżeli mogę się wypowiedzieć w zakresie modelu, to moim zdaniem, te siatki są do wymiany, poszukaj małego siteczka z siatką metalową, jest idealna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 24 Listopada 2008 Autor Share Napisano 24 Listopada 2008 poprawione wozki jezdne(wygladaja jak krabo-pajaki z half-life) i takie tam drobiazgi Tylko wiesz, że one miały takie stożkowe łebki... :P chodzi ci o te zaznaczone strzalka na wiezy czy te na kadlubie?bo jesli te na wiezy to nie ma problemu zeby ich ponacinac a jesli o te na kadlubie to chyba bym sie zaj....... gdybym mial kazdy na stozek szlifowac to moim zdaniem, te siatki są do wymiany, poszukaj małego siteczka z siatką metalową, jest idealna. to wlasnie jest malutka siateczka tylko ze z kranu,wydaje mi sie ze jest porownywalna gestoscia z ta z sitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 Zdecydowanie te na kadłubie. Te na wieży są dla mnie też zaskoczeniem bo zawsze żyłem w przekonaniu, że śruby był te same, a tu widzisz zonk Człowiek uczy się całe życie ... :P Wózeczki ładnie wyszły ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi