Skocz do zawartości

F-104G Starfighter 1/48 Revell ex Monogram

Staryfajter1954

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Starfighter z  Hasegawy zrobiony to teraz trochę coś bardziej wymagającego a więc Starfighter ale z form Monograma w edycji Revella. Model opracowany jeszcze w latach 80 XX wieku ale można go jeszcze spotkać na aukcjach i portalach aukcyjnych. Jest to typowye zestaw Monograma a więc z ładną bryłą, wypukłymi liniami podziałowymi i kilkoma uproszczeniami. Na początek poszły do przetasowania liniie podziałowe i zaznaczenie kilku śladów nitowania.

IMG_0885.jpeg

IMG_2065.jpeg

IMG_2064.jpeg

IMG_2061.jpeg

Edytowane przez Staryfajter1954
  • Like 2

Napisano (edytowane)

Podczas prac ułamała się końcówka płata więc dorobiłem ją z kawałka plastikowej płytki. Po zamontowaniu zbiornika paliwa nie będzie widoczne miejsce naprawy..

Będąc w tym miejscu budowy postanowiłem zastąpić zestawową dyszę silnika przerobioną nieco dyszą  silnika J79 z zestawu modelu samolotu F-4 Phantom. II z zestawu Academy.

IMG_2066.jpeg

IMG_2067.jpeg

IMG_2068.jpeg

IMG_2071.jpeg

IMG_2069.jpeg

• Like 4

Napisano (edytowane)

IMG_0886.jpegPo przetrasowaniu linii podziałowych oraz zaznaczeniu układu nitów zająłem się poprawieniem zestawowego fotela. Wybór padł tym razem na fotel Lockheed C2, który uzupełniłem o kilkanaście detali wykonanych z plastikowych płytek i zwiniętych w sprężynki drucików. Fotel wymaga jeszcze pomalowania. Klamerki na pasach pochodzą z fototrawionego zestawu ANYZ. W kokpicie dorobię jeszcze dźwignię przepustnicy oraz szybkę celownika. 

IMG_0888.jpeg

IMG_0890.jpeg

IMG_0889.jpeg

• Like 4

To ja też oglądam, zwłaszcza, że właśnie wyciągnąłem ze składziku F-104C Hasegawy. Chyba też założę warsztat, będzie można coś wzajemnie podpatrzyć . Twój zestaw wymaga więcej wkładu własnego niż Hasegawa, tym bardziej trzymam kciuki.

• Like 1

Kolor żółty wyprasek przychodzi jedynie o zawrót głowy. Ile ja sie namęczyłem by ten żółty kolor zakryć innym kolorem.

• Like 1

Napisano (edytowane)
40 minut temu, DamianosPL napisał:

Kolor żółty wyprasek przychodzi jedynie o zawrót głowy. Ile ja sie namęczyłem by ten żółty kolor zakryć innym kolorem.

Już jednego Sdtatfightera z takiego samego zestawu i takiego samego żółtego plastiku zrobiłem (galeria jest na  Modelworku.). Po nałożeniu podkładu nie miałem problemu z zamalowaniem tej krzykliwej barwy tworzywa. 

• 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

IMG_0942.jpeg

Fotel Lockheed C2 już jedt gotowy. Na zdjęciach do porównania z takim samym fotelem ale bez jakiejkolwiek waloryzacji a wiec wprost z pudła. Pomalowane zostały również widoczne elementy kokpitu.  

IMG_0944.jpeg

IMG_0950.jpeg

IMG_0941.jpeg

IMG_0952.jpeg

• Like 2

Kadłub żółtej 104 sklejony, połączenia połówek wymagały niewielkiego (z mojego punktu widzenia) zaszpschlowania i wyszlifowania. Korekty wymaga osłona radaru ale to żaden problem - kilka ruchów papierem ściernym i powinno być po problemie.

IMG_0965.jpeg

IMG_0966.jpeg

IMG_0967.jpeg

IMG_0964.jpeg

• Like 2

Jednym z błędów zestawu Monogram/Revell jest przednią część oslony kabiny z za szeroko ustawionymi ramami środkowej część wiatrochronu. Postanowiłem ten błąd poprawić i w tym celu zeszlifowałem zaznaczone przez producenta ramki papierem ściernym a następnie pastą polerską TAMIYA wypolerowałem element po czym umyłem go pod bieżącą wodą z dodatkiem mydła. Teraz element czeka na wytyczenie prawidłowych ramek.

Połączyłem także w jedną całość część centralną kadłuba z częścią ogonową.

polaczenie okazało się nierówne i zalałem je czarnym klejem cyjano akrylowym i oszlifowałem. Nie jest to model dla osób niecierpliwych i wymagających szybkiego efektu końcowego i relaksującego sklejania. 

IMG_0850.jpeg

IMG_0981.jpeg

IMG_0982.jpeg

IMG_0984.jpeg

IMG_0985.jpeg

• Like 1

2 godziny temu, MAREK74 napisał:

Od czego będziesz trasował te nowe ramki? Może można wykorzystać maski do innego zestawu, w którym ramki oszklenia były prawidłowe.

Linie nowych, prawidłowych ramek wytyczę za pomocą taśmy maskującej.Sposób sprawdzony na innym modelach Starfightera. Metoda prosta ale wymagająca nieco dokładności.