Mariusz 72 Napisano 10 Maja Autor Share Napisano 10 Maja 21 minut temu, marioba napisał: Kolego Mariuszu, mój imienniku, Koledzy : pozwolicie że podzielę się moimi doświadczeniami w temacie lutowania! Bardzo proszę Miałeś więcej szczęścia niż ja. Trafiłem na grot stalowy...stąd te kłopoty. Potem przegrzewałem kolejne groty... a wątek jest o tym jak sobie z tym poradzić gdy się nie wie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja 1 minutę temu, Mariusz 72 napisał: Miałeś więcej szczęścia niż ja. Trafiłem na grot stalowy...stąd te kłopoty Ale ja też mam grot stalowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano Piątek o 07:13 Share Napisano Piątek o 07:13 W dniu 10.05.2025 o 14:37, marioba napisał: Tym zestawem polutowałem swego czasu to coś: Uuu, jaki zajefajny warsztat przegapiłem.... A tak w temacie: kto lutuje lutownicą z Biedronki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano Piątek o 12:19 Share Napisano Piątek o 12:19 Wczoraj znów jedną rzecz lutowałem i powoli dojrzewam do tego, żeby wywalić moją tanią chińską stację lutowniczą. Umiejętności zdecydowanie są ważne, ale gówniany sprzęt potrafi z prostej pracy zrobić koszmar! Także uważajcie. Nie mówię, ze lutownica z biedronka musi być zła - ale szanse są duże. Sprawdziłem, że jedna z lutownic z Lidla (dawno temu) była zła Przy okazji polecam lutownice z firmy ZDZ Łódź https://www.tradelectra.pl/zdz-lodz-m-32.html Żadnej chińskiej ani marketowej podróbce nie dają szans, chociaż akurat do modeli się o tyle słabo nadają, że wytwarzają silne pole elektromagnetyczne i w związku z tym grot przyciąga wszystkie przewodzące przedmioty jak magnes. Czyli np. można nią zlutować reling, ale wszystkie elementy muszą być w jakiś sposób przymocowane, np. do deski, żeby nie przykleiły się do lutownicy podczas lutowania. Za to lutownice te są idealne do prac elektrotechnicznych w trudno dostępnych miejscach. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano Piątek o 13:50 Autor Share Napisano Piątek o 13:50 Taka lutownica pistoletowa jest całkiem fajna. Warto zwrócić uwagę na obejmy ("okucia") . Powinny być metalowe. Niestety kupiłem z firmy Lutpol, gdzie obejmy są plastikowe... i się topią Warto kupić specjalny miedziany grot stożkowy do tej lutownicy. Jest bdb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi