Jarekk Napisano 21 Listopada 2008 Share Napisano 21 Listopada 2008 Witam, W dużym skrócie chciałbym przedstawić kolejne etapy budowy tego "mininiszczyciela czołgów" Oryginał: Bryła kadłyba: Planowane wnętrze: Pasowanie wnętrza: Kadłub z wnętrzem po wyjściu z lakierni: CDN... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 21 Listopada 2008 Share Napisano 21 Listopada 2008 ŚWIETNY! Super sparwa, gratuluję pomysłu i życzę wytrwałości. Oczywiście siedzę na widowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 21 Listopada 2008 Share Napisano 21 Listopada 2008 super,fajna kierownica.jaka firma,jakies dodatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 22 Listopada 2008 Autor Share Napisano 22 Listopada 2008 Konwersja: - C2P z S-Model, - TKS-B z Mirage, - Bofors z Mirage, - wnętrze TKS z RPM. plus własne dodatki i przeróbki. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 22 Listopada 2008 Share Napisano 22 Listopada 2008 Super polski maluszek oglądam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 Jarku ale szpanujesz :P :P :P Przecież wiesz, kto był pierwszy z TKS-D ;)... tutaj wszystkim zainteresowanym linki do znacznie bardziej rozbudowanego i inżynierskiego wątku. Jarku model zarówno na pwm jak tu wygląda klasowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 23 Listopada 2008 Autor Share Napisano 23 Listopada 2008 Jendrass, to nie przejaw szpanu :P, tylko chęć wciągnięcia do dyskusji a może i budowy polskiej wrześniowej pancerki szerszego grona. A w tym, niekwestionowanym propagatorem i liderem na forach jesteś oczywiście TY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 Pytanie, czym/jak robiłeś śruby? Masz może jakieś fotki z ich "produkcji" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 Skala zapytaj w PZInżu :P Jarekk chyba robił je z ramek ale głowy nie daję, mogło mi się coś pomieszać. Tak właśnie oglądam Twój Jarku model i powiem Ci, że jak się go obejrzy dokładnie to pikny jest ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 24 Listopada 2008 Autor Share Napisano 24 Listopada 2008 Co do nitów i śrub to studiowałem literaturowe i internetowe rozwiązania, szukałem ich plusów i minusów, aby wypracować złoty środek. 1. Jednakowa odległość pomiędzy śrubami - ręcznie się nie do - kupiłem wzornik firmy Voyager, który na krawędzi miał grzebień do takich otworów o różnych rozstawach. 2. Kupiłem wiertła 0,3-0,4 do wykonania otworów. 3. Nity i śruby próbowałem ciągnąć z ramek, ale wychodzą bardzo nierówne. Kupuję firmowe kształtowniki w sklepie modelarskim wałki lub śruby 0,3 lub 0,4 mm. 4. Łby śrub zaokrąglam papierem ściernym na gąbce, następnie docinam 5 mm kawałki. 5. Do wklejania nitów używam bardzo rzadkiego kleju Tamiyi. Wkładam nit do lekko namoczonego od tyłu otworu a następnie zalewam go solidniej. Ot i cały mój przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 Dużo te dodatki kosztowały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 24 Listopada 2008 Autor Share Napisano 24 Listopada 2008 Cen nie mogę już znaleźć, ale: 1. Wzornik-grzebień to VOYAGER TE027A i B - kupiłem tanio na alegro, ale chyba obecnie zniknął z oferty sklepów i alegro (po 15-20 PLN ?). 2. Płynny-klej to Tamiya Extra Thin Cement - (15-20 zł ?) 3. Pręty i śruby od PLASTRUCT - w sklepie kupić można na sztuki, (pręt 25 cm – 3 zł ?). 4. Wiertła 0,3 lub 0,4 na allegro do 10 zł za komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 Cen nie mogę już znaleźć, ale: To w sumie będzie koło 100 jeśli doliczyć przesyłki. A przyczepkę będziesz robił ? Skoro modelik taki udany to szkoda by było nie zrobić kompletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 26 Listopada 2008 Share Napisano 26 Listopada 2008 Hej Jarku mam pytanie, czy wnętrze TKS nie powinno być jakieś jaśniejsze a nie zielone? Nie chodzi tu o biały ale najjaśniejszy kolor z kamuflażu, w Twoim wypadku jest to piaskowy. Na forum w Walkaround gdzieś są zdjęcia tankietki i wnętrze jest właśnie pomalowane na najjaśniejszy kolor z kamuflażu. Po za tym na razie fajnie się zapowiada. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebaG Napisano 26 Listopada 2008 Share Napisano 26 Listopada 2008 I. W książce "Dywizjon Rozpoznawczy 10 Brygady Kawalerii" E.P. Nowaka na stronie nr 105 jest zdjęcie TKS-D na którym widać częściowo wnętrze pojazdu. Wyraźnie widać, że jest ono dużo ciemniejsze od piaskowego koloru kamuflażu. Kolor brązowy odpada, zatem można przypuszczać, że jest ono koloru zielonego. II. W ksiazce "Wrzesień 1939. Pojazdy Wojska Polskiego" A. Jońca, R. Szubański, J. Tarczyński - Pan Adam Jońca na stronie nr 201 namalował rzuty C2P z wnętrzem koloru zielonego (zapewe opierając się na analizie dostępnych fotografii ciągnika). Według mnie można zatem założyć, że wnętrze TKS-D, tak jak i ciągnika C2P na bazie którego pojazd ten został zbudowany było koloru zielonego. No przynajmniej części pojazdów, bo trudno zakładać, że wszystkie pojazdy malowano identycznie ;). Jarekk budujesz świetny model Tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 27 Listopada 2008 Share Napisano 27 Listopada 2008 Wolałem się upewnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 28 Listopada 2008 Autor Share Napisano 28 Listopada 2008 Zanim wypowiem się w sprawie malowania wnętrza TKS-D - chciałbym zaprezentować informacje jakie znalazłem w literaturze dotyczące malowań wrześniowego sprzętu. 1. Cytowana w literaturze Instrukcja malowania pojazdów … podaje, że pojazdy pancerne gruntowane były na początku minią, następnie farbą ochronną ?? i dopiero wtedy nakładano kamuflaż. Istnieją różne stanowiska co do farby ochronnej ?? Czy to farba zielona z kamo? czy inna, może samochodowo-armatnia? Kłania się tu pytanie, jak malowano skrzynie samochodów ciężarowych pokrytych kamuflażem? Czy z fabryki wychodziły tylko z "zielenią ochronną" a dopiero później malowano kamuflaż , ale tylko na zewnątrz skrzyni?? 2. W książce Modelarska Kolorystyka wyd. 1992, autorzy podają za p. Krzysztofem Wagnerem; - malowanie samochodów i dział polowych Humbrol H155, - malowanie pojazdów pancernych, oliwkowo-zielony H86, szaropiaskowy H110, ciemnobrązowy H170. 3. Znalazłem niedawno na forum Odkrywcy stwierdzenie p. A. Jońcy, że malowanie wnętrza w C2P na zielono w książce "Wrzesień 1939. Pojazdy Wojska Polskiego" przedstawił trochę na wyczucie, bez mocnych dowodów. Jeżeli chodzi o sprawę wnętrza TKS-D, pomalowałem je na zielono troszkę na wyczucie i troszkę na logikę. Wybierając kolor zielony opierałem się na zdjęciu z MiF nr 33. Kolor piaskowy i zielony jest czasami na zdjęciach czarno-białych bardzo trudny do rozróżnienia (MiF nr 33 str. 40 pierwsze zdjęcie u góry) jednak na zdjęciu poniżej kolor wnętrza jest ciemniejszy niż piaskowy. Wnętrza TKS-ów były zdecydowanie malowane na piaskowo, ale znawcy nie do końca są przekonanie jak malowano C2P. Zdjęcia rozbitych i porzuconych ciągników nie dają jednoznacznej odpowiedzi (czasami wydaje się, że wnętrza są ciemniejsze niż kolor piaskowy). Wybierając kolor zielony miałem jednak wątpliwości, czy to zieleń ochronna, czy z kamo? Intuicja każe mi wybierać zieleń ochronną i tak wybrałem Tak więc zgadzam się w całości z wypowiedzą SebaG-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 SebaG - podpisuje się. Jarkku - kupuj ten jaszcz i rób kompletny działon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 29 Listopada 2008 Autor Share Napisano 29 Listopada 2008 Zamówienie na przodek wz 36 przyjęte. Brawo S-Model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 6 Grudnia 2008 Share Napisano 6 Grudnia 2008 Jarku i co z tym przodkiem ? Jak tylko dojdzie wrzuć foty, może i do mojego TKS-D się połakomię o coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2008 Jeszcze nie doszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 Prace powoli, ale posuwają się do przodu/końca? Postawiłem wreszcie wóz na kołach. Nie jestem do końca przekonany, czy na ostatniej parze kół był bandaż gumowy? Obecnie będę skupiał się na wykończeniu wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Jeśli chodzi Ci o ten element to nie było bandaża: Koła na wózkach był gumowane wszystkie (4szt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2009 Wreszcie udało mi się zakończyć układ napędowy we wnętrzu wozu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 jest fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi