Wymysł Napisano 28 Listopada 2008 Share Napisano 28 Listopada 2008 Witam! Trochę z niechęci do modeli what-if zacząłem zbierać informacje jakimi statkami powietrznymi nie używanymi przez polskie lotnictwo wojskowe latali nasi lotnicy. Jako że trochę się tego uzbierało efekty wrzuciłem na stronę: http://vbd.webpark.pl Komentarze, a zwłaszcza uzupełnienia mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 28 Listopada 2008 Share Napisano 28 Listopada 2008 Avro Lancastrian? Ale za pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 28 Listopada 2008 Share Napisano 28 Listopada 2008 Lancastrian??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 28 Listopada 2008 Share Napisano 28 Listopada 2008 http://pl.wikipedia.org/wiki/Avro_Lancastrian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 28 Listopada 2008 Share Napisano 28 Listopada 2008 Świetna i bardzo przydatna robota. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 28 Listopada 2008 Share Napisano 28 Listopada 2008 (edytowane) Lancastrian??? Wejdź pod literę A Polacy latali na Lancasterach nie Lancastrainach... PS. Tak mi się spodobało, że właśnie kupiłem książkę A. Morgały Edytowane 28 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 28 Listopada 2008 Share Napisano 28 Listopada 2008 Jak już pisałem gdzie indziej świetna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 28 Listopada 2008 Share Napisano 28 Listopada 2008 Polacy latali na Lancasterach nie Lancastrainach... Latali... podczas Mostu Berlińskiego. Podobnie jak na H.P. Halton ( przerobiony na cargo Halifax), np. Jan Maliński Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysł Napisano 29 Listopada 2008 Autor Share Napisano 29 Listopada 2008 Dzięki za słowa uznania. Polacy latali na Lancasterach nie Lancastrainach... Lancastery były używane przez PSP, a na tej liście są te maszyny, które nie były używane przez polskie lotnictwo, dlatego jest Lancastrian. Latali... podczas Mostu Berlińskiego.Podobnie jak na H.P. Halton ( przerobiony na cargo Halifax), np. Jan Maliński Jakoś musiałem się ograniczyć, dlatego w spisie są tylko maszyny wojskowe (tzn. powstałe z myślą o wojsku lub przez wojsko używane). Halton chyba powstał do zadań cywilnych, a i Maliński chyba latał do Berlina w cywilu, dlatego go tu nie ma, ale może się mylę. Masz może książkę Malińskiego "Samolot zakrył słońce" i mógłbyś mnie ewentualnie poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 Masz może książkę Malińskiego "Samolot zakrył słońce" i mógłbyś mnie ewentualnie poprawić? Niestety nie, informacje czerpałem z fragmentów jego wspomnień opublikowanych przed laty w SP. Maliński chyba latał do Berlina w cywilu, dlatego go tu nie ma, ale może się mylę. Tak, w cywilu. W Lancashire A/C Corp, na Haltonie. Zresztą, chyba w tym czasie już wiekszość lotników PSP była zdemobilizowana i szukała sobie zajęcia w cywilu Jakoś musiałem się ograniczyć, dlatego w spisie są tylko maszyny wojskowe (tzn. powstałe z myślą o wojsku lub przez wojsko używane). Wiem Chciałem tylko podać przykład związku Lancastriana z Polakami a historia z blokadą Berlina była akurat pod ręką Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetel Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Witam. Bardzo ciekawy pomysł. Nie wiem, czy ewentualne uzupełnienia przesyłać tutaj? Jeżeli tak to na początek dwa: - North American T-6 - Katanga - 1962 - Jan Zumbach, - de Havilland Dove - Katanga - 1962 - Jan Zumbach - to, co prawda samolot cywilny, ale w tym wypadku latał uzbrojony. Źródło: Jan Zumbach "Ostatnia walka- moje życie jako lotnika, przemytnika i poszukiwacza przygód" Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysł Napisano 5 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2008 Dzięki za uzupełnienia. Czy są w tej książce jakieś zdjęcia tych maszyn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 W tej samej książce o której pisał pezetel występuje także B-26, którym Jan Zumbach latał podczas secesji Katangi lub Biafry (bardziej to drugie, ale nie pamiętam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetel Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 Witam. Jest jedno zdjęcie przedstawiające kilka osób - m.in. J. Zumbacha na lotnisku Kolwesi w Katandze. W tle widać trzy Texany ( czy raczej Harvardy - tak nazywał je Zumbach ). Jest też jedno zdjęcie autora na tle fragmentu dH Dove - można zobaczyć, ze samolot nosił numer rejestracyjny KA-T22 i miał malowanie typowe dla pasażerów z tamtych lat. Jest też kilka zdjęć z okresu, gdy J.Zumbach pracował dla Biafry - m.in. kilka B-26, w tym samolot pilotowany przez samego autora. Nie wspominałem o nim, bo jest już na liście. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 Jest też kilka zdjęć z okresu, gdy J.Zumbach pracował dla Biafry - m.in. kilka B-26, w tym samolot pilotowany przez samego autora. Nie wspominałem o nim, bo jest już na liście. Rzeczywiście, moje niedopatrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi