neptun1939 Napisano 22 Czerwca Share Napisano 22 Czerwca Cześć. Na warsztat trafia zestaw 3 modeli Airfixa z zestawu klubowego, jaki kupiłem lata temu na jakiejś grupie na Fb Sam zestaw zróżnicowany jeśli idzie o jakość wykonania - najmłodszy jest chyba P40. Kalkomanie są tylko do malowań pudełkowych. Poza jednym Iłem 2 z Plasyku/Mistercrafta jaki wykonałem z 16 lat temu, będą to moje pierwsze sowiety. Projekt traktuję relaksacyjnie, prosto z pudła. Jedyne co będzie wykonywane z "waloryzacji" to dodane nitowanie na Spitfierze i P-40, a naHurricane'ie tam gdzie trzeba ( chociaż z tego co się orientuję to jest on tutaj w wersji "oszczędnej" szmacianej). Jako pierwsza będzie wykonana wiekowa złośnica: Z Z zestawu pewnie za wiele się wyciągnąć nie da, bo jest to dość wiekowy model i też nie zamierzam tracić czasu na walkę z nim, poprawianie, dopasowywanie do planów, waloryzację itd.itp. Nie wiem czy nie są to te same wypraski co w ich starym Spitfirze Mk.Ia. Jak widać detal ubogi, części mało, ale śmigiełko się będzie kręciło i chłopek też jest . Model posiada bardzo delikatne wypukłe linie podziału blach, które zamierzam przeryć na wklęsłe i dodać nitowanie. A w środku połówki kadłuba, dla potomnych producent zostawił rok wydania: Na koniec arkusz kalek: Na chwilę obecną gromadzę materiał, szukam planów Spita Vb w 72 i szukam fot oryginału. Pierwsze cięcia w najbliższym tygodniu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Czerwca Share Napisano 22 Czerwca (edytowane) O! Pusto, to dobre miejsce wybiorę, bo mnie interesuje jak podejdziesz do malowania P-40 Edytowane 22 Czerwca przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 23 Czerwca Share Napisano 23 Czerwca Spitfire to straszny szrot, lepiej kupić jakiego innego. Szkoda czasu na lepienie. Jeśli Hurry i P40 z tych nowszych wyprasek to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 6 Lipca Autor Share Napisano 6 Lipca Bardzo powoli, z powodu niemalże całkowitego braku czasu konynuuję budowę. Jutro zamykam połówki kadłuba w Spicie. Kadłub pomalowany na Interior Green i od połowy na srebro. Wnęki podwozia na srebro ( Model będzie w wersji ze schowanym podwoziem). Lotnik pomalowany. Wierności historycznej tu nie ma. To zwykły brytol w May-Westce przemalowany na sowieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi