krzychu-onisk Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 (edytowane) Show must go on... czyli Karaś. Warsztat stworzony ale takie porządne prace rozpocznę pewnie za 2 tygodnie, choć pewnie małe coś zrobie zaraz. Pudło: Ramki: Kalki z Hellera i Techmodu: Wybrałem to malowanie: Zazwyczaj modele Karasia są z 39 mój będzie 38, hmm... 1 rok, zawsze jakiś postęp. Najdziwniejszy skan w życiu blaszki Parta: Szczerze pierwszy raz robie z blaszkami dokupionymi i się tego boje. Nie wiem co i jak tu trzeba, a to wyciąć, a to coś, pół modelu wyciąć żeby jedną blachę dać I ta folia, jak się nią posługiwać? Tu mi będzie potrzebna Wasza pomoc jak nigdy wcześniej. Edytowane 2 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Witam! Wybrałeś sobie bardzo fajny temat...niemniej bardzo trudny Blaszek masz tu co niemiara i to niełatwych...ale życzę Ci powodzenia przy budowie! Tylko się nie zniechęcaj przy pierwszych trudnościach bo będzie ich tu sporo A na pomoc na pewno możesz liczyć Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 No prosze, prosze! krzychu-onisk, bardzo ambitny temat. Nawet nie wiedzialem, ze sa blaszki do tej skali. Ciesze sie, ze podjales sie tego projektu. A blachami sie nie przejmuj - z nimi jest tak jak z kartonowkami. Jak skleiles kiedys jakiegos MM to na pewno sobie poradzisz. Zreszta, w razie czego kazdy kto tu zaglada bedzie chcial Ci pomoc. Na mnie tez mozesz liczyc, bo bede tu regularnie wpadal. Kurcze, to oszklenie jest bajeranckie! Idealnie przezroczyste szybki i "naturalnej" grubosci ramy - szkoda, ze nie ma takich oszklen do innych modeli. Swego czasu napisalem propozycje do Eduarda, zeby zaczeli robic owiewki vacu i do nich ramki fototrawione (to bylby efekt!) - ale chyba mnie olali... Mocna strona Twojego projektu jest wypasione wnetrze - im lepiej zrobione i widoczne - tym lepszy bedzie Twoj model. Postaraj sie przy zaginaniu czesci "szklarni" a efekt bedzie murowany. Zycze Ci powodzenia w budowie no i swietnej zabawy w konkursie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 1 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2008 Jak skleiles kiedys jakiegos MM to na pewno sobie poradzisz. MM? Zreszta, w razie czego kazdy kto tu zaglada bedzie chcial Ci pomoc. Na mnie tez mozesz liczyc, bo bede tu regularnie wpadal. Kurcze, to oszklenie jest bajeranckie! Idealnie przezroczyste szybki i "naturalnej" grubosci ramy - szkoda, ze nie ma takich oszklen do innych modeli. Swego czasu napisalem propozycje do Eduarda, zeby zaczeli robic owiewki vacu i do nich ramki fototrawione (to bylby efekt!) - ale chyba mnie olali... Mocna strona Twojego projektu jest wypasione wnetrze - im lepiej zrobione i widoczne - tym lepszy bedzie Twoj model. Postaraj sie przy zaginaniu czesci "szklarni" a efekt bedzie murowany. Zycze Ci powodzenia w budowie no i swietnej zabawy w konkursie! no z szybami to się boje to robić, bo rzecz jasna nie wykorzystam wszystkich części :/ nie wiem czy projekt nie za bardzo ambitny... też myśle nad drugim modelem do konkursu ale jeszcze co to nie wiem :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 MM = Maly Modelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 1 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2008 kłopot nigdy nie robiłem kartonowych tak wiem: no to mam problemik :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Pomożemy, pytaj o co chcesz Jak co, to wal do mnie na GG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Fajny model wybrałeś, też mam zamiar takiego zrobić. Tym chętniej więc będę oglądał Twoje z nim zmagania. A jak prace nie będą prowadzone z prędkością lotu jaskółki afrykańskiej (tej nie obciążonej) to pewnie skompletuję i swój zestaw i dołączę do zabawy. Tymczasem pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Zazwyczaj modele Karasia są z 39 mój będzie 38, hmm... 1 rok, zawsze jakiś postęp. Ktoś tu się na nagrody nastawia, a nie dobrą zabawę xD Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Fajnie że polska skrzydlata maszyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 1 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2008 Zazwyczaj modele Karasia są z 39 mój będzie 38, hmm... 1 rok, zawsze jakiś postęp. Ktoś tu się na nagrody nastawia, a nie dobrą zabawę xD Powodzenia eee... 1. odmiana od 39 2. załapie się na kategorie 3. nie mam szans coś wygrać 4. ja już i tylko się bawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morghol Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Poważny model i ambitny plan na jego odwzorowanie kibicuje i czekam z niecierpliwościa na postępy. Może kiedyś się zamierzę na niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P@wel Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Wielkie za tematykę. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 No i polaczek w latadle... Trzeba śledzić... A blach co niemiara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Nio projekt godny uwagi niemniej trudny i wymagający cierpliwości ale wierzę że ci się uda powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Czekam rezultatów ! Jest już cała zgraja 7TP, czas więc najwyższy, żeby zapewnić im wsparcie z powietrza Karaś ... ładna maszyna. Mimo, że moją domeną są czołgi, mam bardzo dużo książek/zdjęć itp (m.in J.B.Cynka) w razie czego pisz na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 Dzięki wszystkim za miłe słowa i chęć pomocy, z której właśnie chce skorzystać 1. bo jak wiecie nie znam się zupełnie i tak blaszki można malować akrylowymi? 2. jak mam jakąś np. na skrzydle to rozumiem że wszystkie wypukłe linie itp. pod tą blaszką należy usunąć co do ramek szyb: 3. jak je wygiąć żeby nie przegiąć, tzn. równo wszystko itd. 4. czym zrobić szyby jak to zrobić żeby nie spaprać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 1. Możesz pomalować nawet plakatówką xD Polecam jednak podkład. Nawet Gunze C gorzej trzymają się metalu niż podkładu. (Gunze C słyną z najlepszej przyczepności wśród farb modelarskich, ja tak uważam) 2.Każdą blaszkę traktuj indywidualnie. Bądź kreatywny. Ba być dobrze. W razie konkretnych problemów - pisz. Możesz nawet do mnie na GG. (czy ja już to proponowałem?) 3. Nie kumam pytania. Czwartego zresztą też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 1. Możesz pomalować nawet plakatówką xD Polecam jednak podkład. Nawet Gunze C gorzej trzymają się metalu niż podkładu. (Gunze C słyną z najlepszej przyczepności wśród farb modelarskich, ja tak uważam) 2.Każdą blaszkę traktuj indywidualnie. Bądź kreatywny. Ba być dobrze. W razie konkretnych problemów - pisz. Możesz nawet do mnie na GG. (czy ja już to proponowałem?) 3. Nie kumam pytania. Czwartego zresztą też... na gg napisałem ale nie doszło może (bywa) to może tak: z czego zrobić szyby daje foty silnika w robie i też pytanie, gdzie to wszystko pozaginać zwłaszcza te małe "druciki" obok tych dużych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Powalone GG, nie odbiera od nieznajomych, a z tego wszystkiego zapomniałem gdzie się to zmienia i nie potrafię znaleść. Jeśli potrzebujesz pomocy, to zapiszę Cię i dopiero będę pisał ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 a z tego wszystkiego zapomniałem gdzie się to zmienia i nie potrafię znaleść kliknij PPM na ikonkę GG na pasku i tam masz " nie pokazuj wiadomości od nieznajomych" dalej już chyba wiesz Krzych - fajny silnik =) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 1. bo jak wiecie nie znam się zupełnie i tak blaszki można malować akrylowymi? 2. jak mam jakąś np. na skrzydle to rozumiem że wszystkie wypukłe linie itp. pod tą blaszką należy usunąć co do ramek szyb: 3. jak je wygiąć żeby nie przegiąć, tzn. równo wszystko itd. 4. czym zrobić szyby jak to zrobić żeby nie spaprać 1. Można, byle aerografem 2. Tak. Niestety ten karaś ma wypukłe linie podziałów. 3. Do wyginania musisz mieć coś twardego i sztywnego. Ja osobiście używam 3 stalowych prostopadłościanów. dwoma przytrzymuje blaszkę a trzecim gnę. 4. Jest takie coś co sie clear-fix nazywa. Jest to klej do oszklenia (chyba) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 1. Można, byle aerografem no to tu będzie kiszka, bo kolega krzychu-onisk nie posiada takowego sprzętu... ale chyba sobie poradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 fakt nie mam aero :( dobra panowie, ale jak z tym silnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 zatkało mnie, na poziomie "dziwnego" skanu. Nigdy nie miałem do czynienia z blaszkami w samolotach, z nimi też niewiele, ale tu pójdzie ogrom pracy,CA i debondera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi