Artek82 Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu Kilka słów o szybowcu Na zamówienie Ligi Przyjaciół Żołnierza, której przez pewien czas podlegało lotnictwo sportowe, Biuro Konstrukcyjne SZD przystąpiło w 1955 r. do zaprojektowania szybowca przejściowo-treningowego. Szybowiec miał być następcą szybowca "IS-B Komar" i został opracowany, zgodnie z wymaganiami zleceniodawcy. Głównym konstruktorem szybowca SZD-15 ”Pionier” został mgr inż. Zbigniew Badura, którego oznaczenie zostało później zmienione na SZD-15 ”Sroka”. Pierwszy prototyp został oblatany 25.02.1956 r. Próby w locie wykazały, że szybowiec jest poprawny w pilotażu. Posiadał jednak również wady: za wysoka kabina pilota, zły kształt burt kabiny, krępujący swobodę poruszania się na wysokości łokci. Po wprowadzeniu poprawek drugi prototyp stał się wzorcem dla produkcji seryjnej rozpoczętej w 1957 r. w Zakładach Sprzętu Lotnictwa Sportowego nr 5 w Krośnie. Pierwszy egzemplarz seryjny oblatano 31.08.1957 r., a łącznie zbudowano zaledwie 20 egz. seryjnych (nie licząc obydwu prototypów). Nie stanowił on kroku naprzód w dziedzinie szybownictwa, jego osiągi były nieco skromniejsze od osiągów ”Komara”. Ponieważ w szkoleniu był szybowcem mało przydatnym, zaprzestano jego budowy i przekazano je do eksploatacji w aeroklubach do lotów treningowych po czym je skasowano. W zbiorach Muzeum Lotnictwa w Krakowie znajdują się dwa szybowce ”Sroka”, a kilka pozostałych szybowców tego typu zostało przebudowanych przez konstruktorów - amatorów na motoszybowce. Kilka słów o modelu Model w skali 1/72 to wydruk 3D, który powstał na podstawie projektu naszego kolegi z forum Wieśka @Vieh_san, dzięki któremu można cieszyć się kolejnym szybowcem polskiej konstrukcji w kolekcji. Mimo szlifowania powierzchni nie udało się całkowicie usunąć artefaktów powydrukowych, które trochę przebijają spod farby. Początkowo chciałem osłonę vacu zamienić na wtryskową z Gila, którą udało się doszlifować do pożądanego kształtu, ale postanowiłem jednak zostawić vacu. Od siebie dodałem zastrzały, uchwyty do przetaczania szybowca, pitota i sylwetkowo w pozycji zamkniętej hamulce w skrzydłach. Nie udało mi się przewiercić końcówek skrzydeł na uchwyty bo żywica się łamała i odpuściłem. W pewnym miejscu strzeliłem dość widocznego babola, którego zauważyłem już „na gotowo po wszystkim” ale nie będę zdradzał to może się nie wyda Kalkomanie wykonał dla mnie Mr.Decal. Model przedstawia egzemplarz szybowca który wcześniej latał jako motoszybowiec amatorski „Moto-Sroka Kubuś” Jakuba Myśluka. W latach 2001-2003 można było go spotkać z ukraińskimi znakami ŁA-0451 na zlotach amatorskich konstrukcji w Stalowej Woli czy Kazimierzu Biskupim o czym pisano szerzej w Przeglądzie Lotniczym z tamtych lat. Obecnie zarejestrowany jako SP-GSKA z powrotem jest szybowcem, ale już w zbiorach Muzeum Szybownictwa Polskiego i niebawem ponownie będzie latać. Tymczasem zapraszam do galerii Dziękuję za uwagę Wykorzystano materiały z: Fb Muzeum Szybownictwa Polskiego www.samolotypolskie.pl 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu (edytowane) A on nie miał znaków rejestracyjnych na skrzydłach ? Sprawdziłem - nie miał. Edytowane 15 godzin temu przez Wojtek59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 15 godzin temu Autor Share Napisano 15 godzin temu 2 minuty temu, Wojtek59 napisał: A on nie miał znaków rejestracyjnych na skrzydłach ? No właśnie nie posiada Na fejsbukowej stronie Muzeum Szybownictwa Polskiego jest kilka zdjęć i skrzydła są całe czerwoniutkie bez znaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu Mnie się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu No pięknie wygląda w tej czerwieni. A ja go nie kupiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu Fajna Sroczyna, podoba się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi