Avi Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 (edytowane) No !! Jak obiecałem wcześniej tako i następuje otwarcie kolejnego watku konkursowo - warsztatowego Tym razem pojazd pełzający, ale za to ładny wielce - IS-3M Szczuka. Zestaw Trumpetera, z którego mam zamiar wykonać model wzbogaciłem kilkoma niezbędnymi dodatkami: A więc zestawem blaszek fototrawionych Eduarda, gąsieniczkami Friula, lufą i jarzmem Armorscale, no i maskami Montexu do malowania ;) Malowanie, rzecz jasna, będzie bliskowschodnie. Zastanawiałem się nad izraelskim, jednak ostatecznie zdecydowałem się na egipskie z wojny 1967 roku. Z charakterystycznym uskrzydlonym skarabeuszem na wieży. Jeszcze jedna konkluzja na koniec. Bo jestem pewien, że zaraz pojawią się pytania. Czemu wybrałem Trumpetera miast Tamiyi. Otóż abstra:bip:ąc już od tego, ze tylko Trumperkrobi wersję 'M', to po prostu ten model jest lepszy od Tamiyi. Długo analizowałem obydwa zestawy (posiadam też Tamkę) i doszedłem do wniosku, ze to niebo a ziemia. Owszem, japoński model lepiej się skleja, ale pod względem wierności oryginałowi nie ma co w ogóle porównywać. Trumpkowy IS jest wręcz idealnie pomniejszonym egzemplarzem stojącym w muzeum w Izraelu i obrazuje wersję używaną przez Arabów. Natomiast Tamiya zrobiła.... coś. Ładne, nie powiem, ale "coś' - pomieszanie wszystkich możliwych serii produkcyjnych. W zasadzie można z niej zrobić bez większych ingerencji jedynie wariant produkcyjny z 1945 roku (II seria). To tyle Tak więc do dzieła! Edytowane 2 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Z wielką chęcią zobaczę go w twoim wykonaniu zwłaszcza że mam go na liście modeli do kupienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Ooo, też go kiedyś chciałem zrobić IS-3 bardzo mi się podoba ;) Ostatnio się tez zastanawiałem nad Egipska wersją Su-100, ale nie wiem czy są dostępne jakieś kalki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 Ooo, też go kiedyś chciałem zrobić IS-3 bardzo mi się podoba ;)Ostatnio się tez zastanawiałem nad Egipska wersją Su-100, ale nie wiem czy są dostępne jakieś kalki... Są, produkcji amerykańskiej firmy Decalcomaniacs - zestaw Arab Tanks vol.2 (45 pln z przesyłką do Polski ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badger Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 O potwierdzam w sprawie tamki ogólnie - no może poza kilkoma wyjątkami. Czołg groźny, ale niewypałem sie okazał. Jak przebijesz Rafała z ilością modeli konkursowych i je skończysz to zwracam honor (ambitny wtedy będziesz) i stawiam dobrą whisky. A na razie to buzi na zachętę Fajne malowanie wybrałeś - też Ci poprzeszkadzam w tym wątku Dla modów - rozumiem że doping w postaci postów karalny nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Mam go w swoich planach... może nawet kupie go jeszcze na konkurs Malowanie też zrobiłbym egipskie Będę tutaj siedział w pierwszym rzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Czołg groźny, ale niewypałem sie okazał. No nie wiem, gdzieś czytałem, że na początku wojskowi z NATO trzęśli się ze strachu przed możliwością walki z czymś takim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 A wiecie może panowie czy on brał udział w jakiś działaniach wojennych ww2,czy tylko w defiladach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 A wiecie może panowie czy on brał udział w jakiś działaniach wojennych ww2, Z tego co wiem to pierwsze egzemplarze zjechały z fabryk w maju 1945, więc nie mogły wziąć udziału w walkach. Chociaż mogę się mylić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 Jak obiecałem wcześniej Zacierał łapki,zacierał...a innym wytykał;p Apropos Arabów, widziałem(chyba Legend) na LM, załoganci jacyś....niemrawi, ale są;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2008 Jak obiecałem wcześniej Zacierał łapki,zacierał...a innym wytykał;p Apropos Arabów, widziałem(chyba Legend) na LM, załoganci jacyś....niemrawi, ale są;) Załogantów arabskich mam z MiGa, też niemrawi, ale coś się wyciśnie A wiecie może panowie czy on brał udział w jakiś działaniach wojennych ww2,czy tylko w defiladach. Nie brał udziału w działaniach bojowych. Pierwszy raz publicznie pokazany został dopiero podczas Wielkiej Defilady Zwycięstwa w Berlinie. Czołg nie był tak do końca niewypałem, bo jeszcze do lat 60-tych na zachodzie bano się go strasznie - efekt propagandowy został zatem osiągnięty. A tak poza tym wszystkim, to jednak nie był taki szajs, skoro w jednostkach sowieckich przetrwał do lat 70tych. Zresztą seria M z lat 60tych miała już zupełnie nowe 'flaczki' niewiele mające wspólnego z produkcją z 1945 roku. Tak czy siak ten czołg podoba mi się bardzo - wieża, pysk szczupaka - po prostu bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 No proszę, się Kolega rozbujał Jak wystąpisz z łodzią podwodną lub promem kosmicznym to się wcale nie zdziwię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 Tak czy siak ten czołg podoba mi się bardzo - wieża, pysk szczupaka - po prostu bajka Smile Mnie tam się też podoba. Co by o nim nie powiedział to był jedyny w swoim rodzaju. Powodzenia w budowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 Czesc, mnie też się ten pojazd podoba. Jeden z moich ulubionych na gąsienicach. Jak na niego patrzę to mi dreszcz po krzyżu przechodzi. Spotkać się oko w oko z czymś takim..... Poważnie: tez chciałem wystartować z tym samym w 1/72 ale nie będziemy się dublować. Wystartuję za to z innym monstrum bo już mam prawie wszystkie gadget-y. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 4 Grudnia 2008 Share Napisano 4 Grudnia 2008 Piękne malowanie. Bardzo mi się podoba, proste do bólu wzbogacone agresywnym oznaczeniem. Avi jak oceniasz ten plastik Trumpka - dobrze się obrabia??? Zawsze kiedy sklejałem ich modele, miałem ten szary plastik i na ten jeszcze nie trafiłem - stąd moje pytanko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badger Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 Adaś Wilder zaczął właśnie takiego budować, nieźle go musiałeś zainspirować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 6 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2008 Piękne malowanie. Bardzo mi się podoba, proste do bólu wzbogacone agresywnym oznaczeniem. Avi jak oceniasz ten plastik Trumpka - dobrze się obrabia??? Zawsze kiedy sklejałem ich modele, miałem ten szary plastik i na ten jeszcze nie trafiłem - stąd moje pytanko. Czołem. Jednego już skleiłem swego czasu. W kwestii obróbki tworzywa - nie ma żadnej różnicy. Klei się również tak samo jak szary. Po prostu tak ta firma ma, że niektóre modele tłucze w ciemnozielonym plastiku. Ale nie ma obaw - swój sławetny 'bakelit' stosowany u zarania już dawno wycofali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 6 Grudnia 2008 Share Napisano 6 Grudnia 2008 O! Dopiero tu zajrzałem. Robię tego samego Józefa , Avi zresztą już wie. Niestety rozgrzebałem go już jakiś czas temu, więc regulaminowo nie łapię się na konkurs. Mój będzie w malowaniu klasycznym czyli sowieckim. Właśnie jestem na etapie szpachlowania boków kadłuba. W moim wypadku to potrwa, oj potrwa A wiecie może panowie czy on brał udział w jakiś działaniach wojennych ww2, Z tego co wiem to pierwsze egzemplarze zjechały z fabryk w maju 1945, więc nie mogły wziąć udziału w walkach. Chociaż mogę się mylić... Chyba zdążyli je jeszcze wysłać na Daleki Wschód do walki z Japończykami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 6 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2008 Chyba zdążyli je jeszcze wysłać na Daleki Wschód do walki z Japończykami. Wg rosyjskiej monografii IS-3, nie zdążyli. Ponoć nawet nie było takich planów. W walkach zdążyły natomiast wziąć udział T-44. Jedna jednostka w nie wyposazona walczyła z Niemcamii w Kurlandii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 25 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2008 No dobra, czas rozpocząć pracę nad Szczupakiem Kadłub posklejany wstępnie do kupy, gdzieniegdzie poszpachlowany. Ponieważ przychodzą blaszki, zatem trzeba również zaślepić część otworków - potworków przeznaczonych pod osprzęt 'zestawowy' Oczyściłem z 'fabrycznych' zawiasów błotniki, poobcinałem trochę detali, które zastąpione zostaną blachą. Póki co nie ma przykrych niespodzianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 No! W końcu u Ciebie ruszyło. Póbowałem w swoim dziś dorobić blaszki na uchwyty do zbiorników paliwa z puszki Coca Coli ale cóś się łamały. Może zemsta Stalina za imperialistyczny materiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 25 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2008 No! W końcu u Ciebie ruszyło. Póbowałem w swoim dziś dorobić blaszki na uchwyty do zbiorników paliwa z puszki Coca Coli ale cóś się łamały. Może zemsta Stalina za imperialistyczny materiał? Widać trza dorabiać to z opakowań po kwasie chlebowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 25 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2008 No to 'wanna' jest już w zasadzie gotowa - koła włożone na miękkie nakładki (Trochę się namęczyłem, coby w tych metalowych, friulowskich 'zębatkach' owe nakładki zainstalować, ale się udało ) - w każdej chwili można je zdjąć. Tak zresztą się stanie, gdy zaczniemy malować. Z kolei górna część kadłuba wraz z błotnikami otrzymała boczne osłony. I teraz mam dylemat. Niebawem malowanie czas zacząć, a ja nie do końca wiem jakim kolorem to ustrojstwo' pociągnąć. Wiadomo, model będzie prezentował wóz egipski z Wojny Sześciodniowej - zatem piaskowy. Ale jaki? Może ktoś wie, tudzież ma jakieś sugestie lub przemyślenia w tym temacie? Byłbym dźwięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 ... Niebawem malowanie czas zacząć, a ja nie do końca wiem jakim kolorem to ustrojstwo' pociągnąć. Wiadomo, model będzie prezentował wóz egipski z Wojny Sześciodniowej - zatem piaskowy. Ale jaki? Może ktoś wie, tudzież ma jakieś sugestie lub przemyślenia w tym temacie? Byłbym dźwięczny za pomoc Dobre pytanie bo sam nie wiem jak pomalować moją "Zemstę Faraona". W moim przypadkuinstrukcja podaje jako kolor podstawowy Humbrol 63. Nabyłem podczas ostatniej wizyty u Ernirgo zamiennik w postaci Gunze H66 ale na oko wydaje się ciemnawy jakiś. Na takim słońcu kolorki musiały płowieć w szybkim tempie więc będę go ostro rozjaśniał (+ poprawka na małą skalę). Znalezione w sieci forki tanków z kairskiej cytadeli są na tyle "wypalone" od nadmiaru słońca, że trudno stwierdzić. W Kairze będę za jakieś 3 tygodnie i jak się uda to sprawdzę osobiście. Fotki zamieszczę na modelwork-u oczywiśce Fajny ten Twój "Szczupak". Dawaj dalej! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 coby w tych metalowych, friulowskich 'zębatkach' Ja raz skorzystałem z kół friuli,w Ferdynandzie, niedość że musiałem model przerabiać żeby pasowały to trafiły mi sie tak miękkie kółka i ogniwa że gięłły sie w każda możliwą stronę :] Zabezpieczasz w jakiś sposób te gumowe tulejki przed weatheringiem? Mnie, raz w modelu rozcieńczalnik zblokował kilka sztuk, ambarasu było co niemiara z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi