Skocz do zawartości

Mirage 2000C Heller 1/48

Staryfajter1954

Rekomendowane odpowiedzi

Starfighter ukończony to pora brać się za kolejny projekt. Tym razem w ramach kolorowej kolokacji współczesnych maszyn wojskowych na warsztat trafia Mirage 2000C  w skali 1/48 z Hellera. Jest to typowy zestaw francuskiego producenta z lat 90 z wklęsłymi liniami podziałowymi. Nie jest to jakiś cud modelarskiego projektowania zestawów ale ja spróbuję zbudować z niego fajny model ślicznego Mirage 2000C. Na początek pasowanie i składanie na sucho. Jakoś takoś to się składa choć szału nie ma ale przecież dam radę bo nie takim zestawom dawałem radę :). Jedziemy z tym koksem !

IMG_1541.jpeg

IMG_1540.jpeg

IMG_1539.jpeg

IMG_1538.jpeg

IMG_1537.jpeg

IMG_1536.jpeg

IMG_1535.jpeg

• Like 2

Lata temu ten zestaw wypuścił też Eduard w wersjach jedno i dwumiejscowej. Jak na tamte lata był całkiem niezły choć dużo starsze ESCI przedstawiające prototyp, moim zdaniem było lepsze. No i nie należy zapominać o Monogramie którego cały czas tłucze Revell, i można go bez problemu nietanio kupić. Zasiadam, będzie się działo :D .

• Like 1

16 minut temu, barszczo napisał:

Lata temu ten zestaw wypuścił też Eduard w wersjach jedno i dwumiejscowej. Jak na tamte lata był całkiem niezły choć dużo starsze ESCI przedstawiające prototyp, moim zdaniem było lepsze. No i nie należy zapominać o Monogramie którego cały czas tłucze Revell, i można go bez problemu nietanio kupić. Zasiadam, będzie się działo :D .

Mam zarówno zestaw ESCI ale już w edycji Italeri oraz Monogram lekko zmodyfikowany przez Revell. Mam też obie edycje hellerowskiego  Mirage 2000 C i D/N w edycji Eduarda. Mimo wieku to jednak zestaw Hellera jest najlepszy i przedstawia egzemplarz seryjny ale zestawy ESCI/Italeri oraz Revell/Monogram to bardzo fajne punkty wyjścia do zrobienia modelu właśnie prototypu i już mam do niego kalkomanie, które zrobił dla mnie Bogdan Żołnierowicz :). Za jakiś czas wrócę do pomysłu zbudowania właśnie prototypu stojącego w muzeum na Le Borgeuet ale szukam tablicy przyrządów właśnie tego egzemplarza i nigdzie nie mogę znaleźć kompotu tej maszyny. 

• 2 weeks later...