Staryfajter1954 Napisano 7 Sierpnia Share Napisano 7 Sierpnia Starfighter ukończony to pora brać się za kolejny projekt. Tym razem w ramach kolorowej kolokacji współczesnych maszyn wojskowych na warsztat trafia Mirage 2000C w skali 1/48 z Hellera. Jest to typowy zestaw francuskiego producenta z lat 90 z wklęsłymi liniami podziałowymi. Nie jest to jakiś cud modelarskiego projektowania zestawów ale ja spróbuję zbudować z niego fajny model ślicznego Mirage 2000C. Na początek pasowanie i składanie na sucho. Jakoś takoś to się składa choć szału nie ma ale przecież dam radę bo nie takim zestawom dawałem radę :). Jedziemy z tym koksem ! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Sierpnia Share Napisano 7 Sierpnia Lata temu ten zestaw wypuścił też Eduard w wersjach jedno i dwumiejscowej. Jak na tamte lata był całkiem niezły choć dużo starsze ESCI przedstawiające prototyp, moim zdaniem było lepsze. No i nie należy zapominać o Monogramie którego cały czas tłucze Revell, i można go bez problemu nietanio kupić. Zasiadam, będzie się działo . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 7 Sierpnia Autor Share Napisano 7 Sierpnia 16 minut temu, barszczo napisał: Lata temu ten zestaw wypuścił też Eduard w wersjach jedno i dwumiejscowej. Jak na tamte lata był całkiem niezły choć dużo starsze ESCI przedstawiające prototyp, moim zdaniem było lepsze. No i nie należy zapominać o Monogramie którego cały czas tłucze Revell, i można go bez problemu nietanio kupić. Zasiadam, będzie się działo . Mam zarówno zestaw ESCI ale już w edycji Italeri oraz Monogram lekko zmodyfikowany przez Revell. Mam też obie edycje hellerowskiego Mirage 2000 C i D/N w edycji Eduarda. Mimo wieku to jednak zestaw Hellera jest najlepszy i przedstawia egzemplarz seryjny ale zestawy ESCI/Italeri oraz Revell/Monogram to bardzo fajne punkty wyjścia do zrobienia modelu właśnie prototypu i już mam do niego kalkomanie, które zrobił dla mnie Bogdan Żołnierowicz :). Za jakiś czas wrócę do pomysłu zbudowania właśnie prototypu stojącego w muzeum na Le Borgeuet ale szukam tablicy przyrządów właśnie tego egzemplarza i nigdzie nie mogę znaleźć kompotu tej maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 15 Sierpnia Share Napisano 15 Sierpnia W moim egzemplarzu przepaku Edka były pofalowane części, trzeba było nieźle naciągać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 16 Sierpnia Autor Share Napisano 16 Sierpnia 10 godzin temu, giberes napisał: W moim egzemplarzu przepaku Edka były pofalowane części, trzeba było nieźle naciągać. Za szybko wyjęte ramki z formy. Miałem tak w MIRAGE IIIE z przepaku Mister Crafta. Prostowałem w gorącej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 16 Sierpnia Autor Share Napisano 16 Sierpnia Dodałem na fotelu kilka drobnych detali jak pasy, sprzączki (ANYZ), elementy widoczne na zagłówku. Od razu fotel wygląda lepiej :). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 25 Sierpnia Autor Share Napisano 25 Sierpnia Fotel gotowy do pomalowania ale do zrobienia prawie od nowa pozostalamtylna ścianka kabiny. Niestety ale projektant form był albo pijany albo naćpany projektując ten kokpit. Nie wiem co artysta chciał przekazać ale uznałem, że mogę to poprawić i uzupełnić o brakujące detale. na zdjęciach jeszcze kilku drobiazgów brakuje a połówki kadłuba są złożone na sucho i sklejone taśmą klejącą. Połączenie połówek kadłuba będzie wymagało kolejnych prac bo niestety ale ich spasowanie pozostawia trochę do życzenia. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 28 Sierpnia Autor Share Napisano 28 Sierpnia Tylna ścianka kokpitu ukończona. Myślę, że wygląda to lepiej aniżeli to co zaproponował producent. Teraz trzeba nieco powalczyć ze spasowaniem połówek kadłuba no i pomalowaniem kokpitu. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Sierpnia Share Napisano 28 Sierpnia Fajnie wygląda, teraz to jeszcze trzeba wymalować . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 28 Sierpnia Autor Share Napisano 28 Sierpnia 56 minut temu, barszczo napisał: Fajnie wygląda, teraz to jeszcze trzeba wymalować . Dokładnie trzeba to pomalować ale jeszcze muszę zrobić nową podstawę i uchwyt HUD. Potem pomalować o skleić do porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 7 Września Autor Share Napisano 7 Września Zestawowy HUD w Mirage 2000C jest zwyczajnie fatalny więc postanowiłem wykonać od podstaw nowy, bardziej przypominający wygląd rzeczywisty tego elementu. Dla porównania zamieszczam fotkę z elementem zestawowym. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Września Share Napisano 7 Września Biorąc pod uwagę wielkość urządzenia - . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano Sobota o 22:34 Autor Share Napisano Sobota o 22:34 (edytowane) Kokpit mojego Mirage 2000C już pomalowany. Zaznaczyłem kilka przycisków na panelach bocznych. Teraz będę malował fotel MB10 używany w tych samolotach. Edytowane Niedziela o 01:09 przez Staryfajter1954 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano Poniedziałek o 04:46 Autor Share Napisano Poniedziałek o 04:46 (edytowane) Fotel pomalowany i przymierzony do kokpitu. Pasuje jak ulał :). Edytowane Poniedziałek o 04:59 przez Staryfajter1954 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano Wtorek o 04:47 Autor Share Napisano Wtorek o 04:47 (edytowane) Tablica przyrządów otrzymała kalkomanie z przyrządami o pokładowymi. Niestety kalkomanie Hellera są bardzo średniej jakości i potrafią się rozpaść pod wpływem plynu zmiękczającego. Edytowane Wtorek o 04:55 przez Staryfajter1954 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano Wtorek o 04:48 Autor Share Napisano Wtorek o 04:48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi