Skocz do zawartości

Mirage 2000C Heller 1/48

Staryfajter1954

Rekomendowane odpowiedzi

Starfighter ukończony to pora brać się za kolejny projekt. Tym razem w ramach kolorowej kolokacji współczesnych maszyn wojskowych na warsztat trafia Mirage 2000C  w skali 1/48 z Hellera. Jest to typowy zestaw francuskiego producenta z lat 90 z wklęsłymi liniami podziałowymi. Nie jest to jakiś cud modelarskiego projektowania zestawów ale ja spróbuję zbudować z niego fajny model ślicznego Mirage 2000C. Na początek pasowanie i składanie na sucho. Jakoś takoś to się składa choć szału nie ma ale przecież dam radę bo nie takim zestawom dawałem radę :). Jedziemy z tym koksem !

IMG_1541.jpeg

IMG_1540.jpeg

IMG_1539.jpeg

IMG_1538.jpeg

IMG_1537.jpeg

IMG_1536.jpeg

IMG_1535.jpeg

• Like 2

Lata temu ten zestaw wypuścił też Eduard w wersjach jedno i dwumiejscowej. Jak na tamte lata był całkiem niezły choć dużo starsze ESCI przedstawiające prototyp, moim zdaniem było lepsze. No i nie należy zapominać o Monogramie którego cały czas tłucze Revell, i można go bez problemu nietanio kupić. Zasiadam, będzie się działo :D .

• Like 1

16 minut temu, barszczo napisał:

Lata temu ten zestaw wypuścił też Eduard w wersjach jedno i dwumiejscowej. Jak na tamte lata był całkiem niezły choć dużo starsze ESCI przedstawiające prototyp, moim zdaniem było lepsze. No i nie należy zapominać o Monogramie którego cały czas tłucze Revell, i można go bez problemu nietanio kupić. Zasiadam, będzie się działo :D .

Mam zarówno zestaw ESCI ale już w edycji Italeri oraz Monogram lekko zmodyfikowany przez Revell. Mam też obie edycje hellerowskiego  Mirage 2000 C i D/N w edycji Eduarda. Mimo wieku to jednak zestaw Hellera jest najlepszy i przedstawia egzemplarz seryjny ale zestawy ESCI/Italeri oraz Revell/Monogram to bardzo fajne punkty wyjścia do zrobienia modelu właśnie prototypu i już mam do niego kalkomanie, które zrobił dla mnie Bogdan Żołnierowicz :). Za jakiś czas wrócę do pomysłu zbudowania właśnie prototypu stojącego w muzeum na Le Borgeuet ale szukam tablicy przyrządów właśnie tego egzemplarza i nigdzie nie mogę znaleźć kompotu tej maszyny. 

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Fotel gotowy do pomalowania ale do zrobienia prawie od nowa pozostalamtylna ścianka kabiny. Niestety ale projektant form był albo pijany albo naćpany projektując ten kokpit. Nie wiem co artysta chciał przekazać ale uznałem, że mogę to poprawić i uzupełnić o brakujące detale.

na zdjęciach jeszcze kilku drobiazgów brakuje a połówki kadłuba są złożone na sucho i sklejone taśmą klejącą. Połączenie połówek kadłuba będzie wymagało kolejnych prac bo niestety ale ich spasowanie pozostawia trochę do życzenia. 

IMG_1577.png

IMG_1575.png

IMG_1576.png

• Like 3

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...