Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od dawna chciałem zbudować ten model, ale nie było czasu... później zaczął się konkurs... i tak jakoś wyszło, że relacja będzie konkursowa .

Pe-8 (wcześniej znany jako Tb-7) to czterosilnikowy radziecki bombowiec dalekiego zasięgu. Był następcą Tb-3, wyprodukowano tylko 93 egzemplarze, łącznie z prototypami. Niestety miewał częste kłopoty techniczne, a zamiast kolejnych modyfikacji władze radzieckie postanowiły po prostu skopiować B-29, który przymusowo lądował w ZSRR. W wojsku służył 14 lat, w cywilu około 20.

Dobra, koniec gadania, teraz in-box:

P1020312.jpg

Duże, solidne pudełko zawiera kilkanaście ramek z jasnoszarego plastiku, jedną z oszkleniem, instrukcję i arkusik kalkomanii.

Ramka z oszkleniem:

P1020316.jpg

P1020317.jpg

P1020318.jpg

Śmigła, koła, części podwozia i ogólnie taka tam drobnica:

P1020314.jpg

Zbliżenie na załoganta,

P1020315.jpg

Skrzydła:

P1020336.jpg

P1020337.jpg

Rzut oka na powierzchnię, bardzo ładne (w moim odczuciu) linie podziału blach,

P1020335.jpg

Kadłub,

P1020332.jpg

P1020333.jpg

Część nosowa

P1020334.jpg

Uzbrojenie, w tym zbliżenia na karabiny i bombę FAB-5000

P1020325.jpg

P1020326.jpg

P1020327.jpg

Usterzenie, komora bombowa, części wyposażenia i reszta figurek załogi

P1020328.jpg

P1020329.jpg

P1020330.jpg

P1020331.jpg

Gondole silników, zbliżenie na niektóre części:

P1020324.jpg

P1020319.jpg

P1020323.jpg

Ogólne wrażenie jest bardzo pozytywne, producent odwalił kawał dobrej, socjalistycznej roboty . Delikatne linie podzialu, dużo detali, czytelna instrukcja. Zobazcymy, jak tam ze sklejalnością, mam nadzieję, że będzie ok. Do pomocy kupiłem sobie monografię tego samolotu, TB-7/Pe-8, Wydawnictwo Militaria, nr. 274

I tak krótko na koniec. W modelu, monografii oraz w Lotnictwie nr. specjalny 7 są wzory kamuflażu samolotu nr.4 z 746. Pułku Bombowego Dalekiego Zasięgu. I każdy jest inny . No to w malowaniu będzie wolna amerykanka

Pozdrawiam,

marti_nez

• Odpowiedzi 157
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Model zaiste zrobiony na najwyższym poziomie. Ale muszę Cię zmartwić - to już nie jest 'socjalistyczna' robota . Wręcz przeciwnie - żarłoczny kapitalizm, hehe.

A tym, że malowania tej samej maszyny w każdej publikacji wyglądają inaczej, to się nie przejmuj Ja zaufałbym monografii z Militariów, tam, o ile pamiętam, są oryginalne, rosyjskie profile barwne (acz nie dam się za to pokroić, bo nie pamiętam już).

Napisano

mniejszego nie było? :P

fajny i duży, powodzenia ;D

Napisano
A tym, że malowania tej samej maszyny w każdej publikacji wyglądają inaczej, to się nie przejmuj Ja zaufałbym monografii z Militariów, tam, o ile pamiętam, są oryginalne, rosyjskie profile barwne (acz nie dam się za to pokroić, bo nie pamiętam już).

Tak też zrobię, poza tym rozkład plam w monografii i w Lotnictwie jest mniej więcej taki sam, różnią się tylko nasyceniem barw, ale kolorki i tak będą na oko.

mniejszego nie było?

Były, ale po co się rozdrabniać? Idziemy na całość.

Napisano

Dopiero teraz wrzucam fotki z budowy, ale co tam. Mi się nie spieszy. Skleiłem zewnętrzne silniki, czeka mnie jeszcze drobna obróbka. to samo z gondolami dla strzelców pod wewnętrznymi silnikami. Sorry za jakość zdjęć, tu się niestety spieszyłem (brak czasu )

th_P1020398.jpg

th_P1020399.jpg

th_P1020401.jpg

th_P1020404.jpg

Rosyjska latająca forteca

Dokłądnie . I mniej oklepany temat niż B-17 czy inne amerykańce

Napisano

Niezmiernie cieszę się że podjąłeś budowę tego jakże zasłużonego samolotu. Póki ci ja swojej z Vacu prędko nie skończę. Tak więc będe tu zaglądał i podziwiał pracę.

Napisano
Rosyjska latająca forteca :D

Dokładnie tak.

Dowód na to, że system potrafił...

Mimo że jestem pancerniakiem 35, trzymam za Ciebie kciuki, bo tę maszynę pamiętam z lektur.

Napisano

Dzieki za wyrazy wsparcia . Dałem sobie spokój z silnikami, wrócę do nich za jakiś czas. Teraz katuję wnętrze, postępy na zdjęciach. Nie będę raczej go waloryzował, bo i tak mało widać. Aha, ćwiczyłem aerograf, wyszło mizernie . Może to wina farby,ale tworzą się dziwne plamy. No nic, czeka mnie dużo poprawiania, może do świąt będzie to jakoś wyglądać. No a teraz foty:

P1020414.jpg

P1020415.jpg

P1020416.jpg

P1020418.jpg

Załogant Iwan :

P1020419.jpg

P1020421.jpg

P1020422.jpg

P1020425.jpg

Dopiero teraz zauważyłem, że mam aż tyle poprawek.

Na dzisiaj koniec..

Napisano

No, sporo czasu mnie tu nie było, ale brak czasu daje o sobie znać . Ale na szczęście idą święta, a co za tym idzie duuuużo czasu .

Jak na razie zrobiłem kabinę pilotów. Jeden już siedzi, drugi czeka na swoją kolej. A mundury błyszczą się, bo malowane czarną semi-gloss, jeszzce zmatowieją .

th_P1020428.jpg

th_P1020429.jpg

th_P1020431.jpg

Sorry za jakość, ale o tej porze słoneczka nie ma . Następne dam przy świetle dziennym.

Napisano

Coś drgnęło. Porobiłem wnętrze, popracuję tylko nad fotelami (błyszczą się) i wkleję dźwigary. Dokleję drugiego pilota, ale to chyba po zamknięciu kadłuba, jak sugeruje instrukcja. Komra bombowa doczekała się washu, mam też strzelca. Miłego oglądania .

th_P1020445.jpg

th_P1020447.jpg

th_P1020448.jpg

th_P1020450.jpg

Napisano

Witam ponownie. To już chyba ostatnie fotki przed Bożym Narodzeniem, chcę trochę wyczyścić biurko . Pomalowałem taką fajną ściankę, będzie przy okazji dźwigarem skrzydła.

P1020458.jpg

A tutaj mały problem. Po washu komoru bombowej chciałem ją trochę zmatowić, coby się brzydko nie świeciła. Ale po wyschnięciu mam takie coś:

P1020456.jpg

Co mogło być przyczyną? Źle to rozmieszałem? Lakier to Model Master Acryl 4636. Mam jeszcze połowę buteleczki i trochę głupio wyrzucać.

Aha, korzystając z okazji życzę wszystkim forumowiczom ciepłych i radosnych Świąt i... kurde, nie umiem składać życzeń... niech moc będzie z Wami .

I taka mała prośba, piszcie trochę więcej postów, bo nie chcę monologu prowadzic .

Napisano

Ładnie zasuwasz z tą fortecą, co do komory bombowej to wydaje mi się że za grubą warstwe prysnąłeś i w zakamrkach po wyschnięciu zrobiło się mleko. Używam też bezbarwnych akryli modelmastera i z matem czasami dzieją się takie akcje.

Pozdro

Napisano
wydaje mi się że za grubą warstwe prysnąłeś

Możliwe, muszę jeszcze popróbować. Ale to za jakiś czas.

To troszkę przesadzone z tym waschem.

To znaczy za mocny? I tak muszę to zmyć Wamodem , bo się nie pozbędę tego paskudnego, bialego nalotu.

Napisano
biały nalot zniknie jak pryśniesz całość sidoluxem potem jeszcze raz bezbarwnym tylko cieńszą warstwą

Super, może nie trzeba będzie malować od nowa ? Zrobię test może domownicy nie zauważą .

Napisano

Jesli werniksowałeś Pactrą matem to niewiem czy to zniknie pod wpływem sidoluxu. Ten werniks to musisz dobrze rozrobić z wodą i pod większym ciśnieniem delikatnie napylić powierzchnie tak aby tylko cieniutka warstewka siadła , a przy napylaniu najlepiej patrzeć pod światlo na malowaną powierzchnie by nakładac równomiernie i nie wracać drugi raz do tego samego miejsca. Bez natrysku to raczej za ten werniks się nie brać bo taki efekt gwarantowany.

Piszę o Pactrze matt bo tylko z tym werniksem miałem takie jaja.

Napisano

Siemka po świętach. Ponieważ relacja popadła przez te parę dni w zapomnienie to trzeba ją trochę obudzić . Spasowałem na sucho połówki kadłuba, nie ma zbytnich szpar ani przesunięć. Zamaskowałem też niektóre części oszklenia (nie wszystko na raz, za dużo tego... ) i zmyłem malowanie komory bombowej. Macie jakieś sugestie dot. wnętrza, szczególnie jego dziobowej części? Coś dodać, coś poprawić? Bo w monografii za dużo na ten temat nie ma.

(Kurde, mało ludzi ten wątek odwiedza. Coś czuję, że zacznę robić czołg jakiś:szczerbol:)

Napisano

Dobra, dobra, dokończę ten samolot . Na razie pokazuję maskowanie dwóch szybek i połówkę kadłuba w trakcie obróbek.

P1020493.jpg

P1020494.jpg

P1020495.jpg

No, szybek w tej maszynie trochę jest, ale i tak większość kadłuba będzie niewidoczna. Powoli czuję, że model zaczyna mnie przerastać. Ale może jak skleję kadłub to coś więcej się ruszy .