skala72 Napisano 17 Lutego 2009 Share Napisano 17 Lutego 2009 No to jutro dygam do kolejkowego sklepu w celu zakupienia tych patyczków - rewelka, thx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 21 Lutego 2009 Autor Share Napisano 21 Lutego 2009 Miałem dzisiaj zakończyć kadłub, z otwartym stanowiskiem kierowcy, wzorowanym na stanowisku kierowcy z wozy Christiego, ale coś mnie tknęło. Na przekroju 10TP nie ma wolantów do kierowania w czasie jazdy na gąsienicach! W artykule w Poligonie o tych elementach nie ma też ani słowa. Wspominana jest natomiast kierownica. Czyżby więc sterowanie czołgiem w czasie jazdy na kołach i gąsienicach odbywało się tylko za pomocą kierownicy? Wspomina się o sterowaniu hydraulicznym, skomplikowane cięgna byłyby więc zbyteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 21 Lutego 2009 Share Napisano 21 Lutego 2009 Jaro na to pytanie musisz sobie odpowiedzieć sam. W moim odczuciu zdublowane przyrządy kierowania są: a) utrudniają prowadzenie wozu b) konstrukcyjnie rodzą masę problemów c) ograniczają i tak już skromne zasoby miejsca kierowcy. Rób kierownicę i koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 21 Lutego 2009 Autor Share Napisano 21 Lutego 2009 I tak zrobię. PS. Czy odebrałeć na PW pdf-a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 21 Lutego 2009 Share Napisano 21 Lutego 2009 Miałem dzisiaj zakończyć kadłub, z otwartym stanowiskiem kierowcy, wzorowanym na stanowisku kierowcy z wozy Christiego, ale coś mnie tknęło. Na przekroju 10TP nie ma wolantów do kierowania w czasie jazdy na gąsienicach! W artykule w Poligonie o tych elementach nie ma też ani słowa. Wspominana jest natomiast kierownica. Czyżby więc sterowanie czołgiem w czasie jazdy na kołach i gąsienicach odbywało się tylko za pomocą kierownicy? Wspomina się o sterowaniu hydraulicznym, skomplikowane cięgna byłyby więc zbyteczne. W BT-x była również tylko kierownica, nie było wolantów, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 21 Lutego 2009 Share Napisano 21 Lutego 2009 I tak zrobię. PS. Czy odebrałeć na PW pdf-a? Я уже получл твое писмо Яарек. Очень хорошый и интересный журнал.Спосибо больше господин моделист! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 21 Lutego 2009 Autor Share Napisano 21 Lutego 2009 Skala, z przykrością informuję Cię, że zaliczyłeś kolejną wpadkę. Polecam odpowiednią literaturę i poniższe rysunki i zdjęcie. BT-2 BT-5 BT-7 (p.4) PS. Twoja informację jest jednak prawdziwa, jeśli odniesiemy ją do modeli BT-uszek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 21 Lutego 2009 Autor Share Napisano 21 Lutego 2009 Z rosyjskim nie mam problemu. Był obowiązkowy na Akademii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 21 Lutego 2009 Share Napisano 21 Lutego 2009 No to ruskie skłamali - kolejny raz, mam dwa wydruki rys. tech., z racji tego, że kupiłem BT-7 w 1/35 i tam nie ma pokazanych wolantów, sama kierownica i pedały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 21 Lutego 2009 Share Napisano 21 Lutego 2009 No to ruskie skłamali - kolejny raz, mam dwa wydruki rys. tech., z racji tego, że kupiłem BT-7 w 1/35 i tam nie ma pokazanych wolantów, sama kierownica i pedały. Dezinformacja przeciwnika podstawą działania nowoczesnej Armii Czerwonej :P Z rosyjskim nie mam problemu. Był obowiązkowy na Akademii Prawdziwy dzielniak i to jeszcze z dobrej starej szkoły... Śpię spokojniej wiedząc, że stoisz na straży ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 Jarku, skąd pochodzą te rysunki i zdjęcia BT ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 22 Lutego 2009 Autor Share Napisano 22 Lutego 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Lutego 2009 Share Napisano 22 Lutego 2009 Dzięki serdeczne, ale powiedz gdzie to dostać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 23 Lutego 2009 Autor Share Napisano 23 Lutego 2009 Czasami można to zdobyć/zamówić w Pelcie na ul. świętokrzyskiej (Wa-wa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 Jarekk, a podkowa na 10TP będzie? )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 24 Lutego 2009 Autor Share Napisano 24 Lutego 2009 OBOWIĄZKOWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 Podkowa ważna rzecz. Co tam z pracami bo przycichło coś. Widzę, że trzeba Cię poganiać od czasu do czasu bo gnuśniejesz :P Widd już za połową dawną, w zasadzie ostatnia (długa prosta), ja też coś tam skubię, a Jarekk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 24 Lutego 2009 Autor Share Napisano 24 Lutego 2009 Wkleił fotel z kierownicą do środka. Zamknął przedział płytą pancerką i zaszpachlował ją. Pora zabrać się za koła, ale ilość piłowania, szpachlowania i nitowania dołuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 Wyobrażam sobie, ale dasz rade w końcu jesteś dzielniak Jak z tymi silnikami do TKS ? Nadal wymiana aktualna na ten o 7TP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 24 Lutego 2009 Autor Share Napisano 24 Lutego 2009 Propozycja wymiany nadal aktualna. Dwa dni w tym tygodniu wypadają mi z modelowania, więc jak zwykle wszystko odkładam na sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Lutego 2009 Share Napisano 25 Lutego 2009 OOO, są do dostania silniki tks? ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 25 Lutego 2009 Share Napisano 25 Lutego 2009 OOO, są do dostania silniki tks? ))) Są tylko zachodzi transakcja wymiany. Jarek nie chce się pochwalić co jeszcze ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 25 Lutego 2009 Autor Share Napisano 25 Lutego 2009 Kopiowanie elementów innych firm, w celach innych niż prywatny użytek jest karalne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 25 Lutego 2009 Share Napisano 25 Lutego 2009 Kopiowanie elementów innych firm, w celach innych niż prywatny użytek jest karalne! Ekhem... ale przecież Ty masz skopiować na prywatny użytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Jarku, i co dalej z tym naszym cudem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi