Artez Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Witam Wszytskich Tym razem na stół trafiło ostatnio kolejne maleństwo , Bedford QLB z IBG models . Kilka słów o modelu . Jak na 1/72 koszt 30paru złotych jest podobny np. do modeli Dragona , ale możecie być pewni że się nie zawidziecie na tym modelu , jakoś plastiku & spasowanie bardzo dobre , szczegółowość modelu też nienajgorsza , choć we własnym zakresie kilka rzeczy dorobiłem o których ' zapomniał ' producent : - błotniki z tyłu i z przodu - swego rodzaju lampki na przednich błotnikach z okablowaniem ( nie wiem jakie zadanie dokładnie one spełniały ) - oświetlenie tylne , czyli światła stopu i kierunkowskazy - nową plandeke , ta z zestawu plastikowa to nie dla mnie Także wyciąłem drzwi od tylniej budy aby były one w pozycji otwartej , producent oferuje nam tylko wersje zamkniętą. Buda z tyłu spasowana na sucho do ramy pojazdu więc jest troche krzywo , pojazd już ma bazową farbe na sobie , może wieczorem dodam fotki z preshadingu. Malowanie nie będzie polskie , lecz brytolskie , głownie dlatego że jednym z powodów kupna tego modelu było też malowanie typu mickey mouse Pzd|2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 No! nareszcie się ktoś zabrał za ten model! Super. Zrób go pięknie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Witam! nareszcie się ktoś zabrał za ten model Słusznie, bardzo mnie te Bedfordy interesują. Może PART się zlituje i zrobi do nich blaszkę, póki co zrobił to OKB Grigorov - w naszym (k)raju rzecz chyba nieosiągalna . Szkoda tylko że nie wymieniłeś tej kratki - wygłąda wyjątkowo nieciekawie : To chyba najbardziej widoczny mankament tego modelu. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 No! nareszcie się ktoś zabrał za ten model! Super. Zrób go pięknie Na pewno straszyć nie będzie ;) Szkoda tylko że nie wymieniłeś tej kratki - wygłąda wyjątkowo nieciekawie Myślałem nad tym aby zrobić siateczkę ale jest to zbyt newralgiczne miejsce , plastik grubszy pod kratką w porównaniu do cienkiej przedniej ścianki szoferki , zbyt by się zdeformował ten element myślę. A teraz dalsze postępy: Końcowe zdjęcie z FAMO którego również w między czasie robię. Daszki od bud , jak i tylna buda do zdjęcia ułożona na sucho , przykleje dopiero po kamuflażu. Teraz czas na farbe bazową czyli brytolski olive drab. Pzd|2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Witam!nareszcie się ktoś zabrał za ten model Słusznie, bardzo mnie te Bedfordy interesują. Może PART się zlituje i zrobi do nich blaszkę, póki co zrobił to OKB Grigorov - w naszym (k)raju rzecz chyba nieosiągalna . ! OKB można kupić w Tracks'n Troops w Czechach. Wysyłają na cały świat. Przesyłka do mnie szła 2 dni! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 A co one tak dziwnie pomalowane są i bez szybek ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Myślałem nad tym aby zrobić siateczkę ale jest to zbyt newralgiczne miejsce , plastik grubszy pod kratką w porównaniu do cienkiej przedniej ścianki szoferki , zbyt by się zdeformował ten element myślę. Pzd|2 Mogłeś podszlifować czymś od spodu. Spoko. Jak ładnie pomalujesz i powiesisz jakieś graty nie będzie źle. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 A co one tak dziwnie pomalowane są i bez szybek ?? kolego, na jakim ty świecie żyjesz?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 Mogłeś podszlifować czymś od spodu. Spoko. Jak ładnie pomalujesz i powiesisz jakieś graty nie będzie źle. Fakt mogłem , bo wycinanie przy tej części nie wchodzi w rachube , graty na pewno będą , bo to jedna z moich ulubionych rzeczy na modelach . co one tak dziwnie pomalowane są i bez szybek ?? To dziwne malowanie zowie się preshading , szeroko stosowane wśród lotników , zdarza się i u pancerniaków jak ja .. A odnośnie szybek to się domyśl. kolego, na jakim ty świecie żyjesz?!?! Hehe dobrze powiedziane . Ok , dalsze postępy z tym maluchem. Położyłem kolor bazowy , olive drab , jutro się wezme za myszke miki jak czas pozwoli , bo na dziś już wystarczy Pzd|2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Witam! OKB można kupić w Tracks'n Troops w Czechach. Wysyłają na cały świat To wiem, ale te ceny - niestety nie na moją kieszeń Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 (edytowane) A co one tak dziwnie pomalowane są i bez szybek ?? kolego, na jakim ty świecie żyjesz?!?! Hmm, no właśnie, trzeba się zastanowić. Kolejne doświadczenie w świecie modelarstwa. Czy ktoś zamiast tych brezentów, robił może siatkę maskującą np. z gazy ?? Edytowane 14 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Fajna ciężarówka się zapowiada. Małe pytanko, jakim kolorem pomalowałeś brezent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Witam!OKB można kupić w Tracks'n Troops w Czechach. Wysyłają na cały świat To wiem, ale te ceny - niestety nie na moją kieszeń Pozdrawiam! Fakt, 6.20 albo 8 "jewro" czyli coś koło 24 zł + przesyłka, w sumie wyjdzie jakieś 35 zł (?). A myślisz, że z np. PART-a byłyby tańsze? Wydaje mi się, że z przesyłką wyszłoby podobnie albo niewiele taniej. Święta idą, napisz list do mikołaja Uszy do góry Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 Małe pytanko, jakim kolorem pomalowałeś brezent? Brezent to schokoladenbraun 43' od Model Master'a zmieszany z białym , tak 1:1 . Pzd|2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Czy ktoś zamiast tych brezentów, robił może siatkę maskującą np. z gazy ?? Raczej ma za duże oczka do 72 chyba żeby coś kombinować ze złożeniem paru warstw. Na dwóch modelach natomiast zrobiłem z gazy siatke zwinięta w rulonik Brezent to schokoladenbraun 43' od Model Master'a zmieszany z białym , tak 1:1 . dzięki, całkiem naturalny kolorek wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Looknij na to coś, co zrobiłem na wariata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Skala to miał być brezent a nie siatka maskująca. Na tego typu przyjemności poleciłbym folię ołowianą o małej grubości ale chusteczka też nie jest zła. Podziwiam, modelik nabiera kolorków, ja też mam jakąś słabość do tych ciężarówek, nie wiem czy w końcu się nie skuszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 Na tego typu przyjemności poleciłbym folię ołowianą o małej grubości ale chusteczka też nie jest zła. Kiedyś używałem własnie folie , ale według mnie lepszy efekt przy odrobinie pracy można osiągnąć z chusteczką. nie wiem czy w końcu się nie skuszę. Model bardzo przyjemny więc polecam Pzd|2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 Świetnie prezentują się te paznokcie. Nieraz mam takie odczucie, patrząc na własne prace( Innych także)..że wypadałoby niektóre pozycje zostawić : -w blachach -po cieniowaniu No ale... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 Witam! myślisz, że z np. PART-a byłyby tańsze? Może tańsze to nie, bardziej chodziło mi o detale - blaszki PARTA pod tym względem są naprwdę imponujące czego (w przypadku Bedforda przynajmniej) o tych z OKB powiedzieć nie można - po za wspomnianą "kratką" blaszka rzec by można z tych skromniejszych , ale to rzecz gustu - robię się chyba zrzędliwy . Święta idą, napisz list do mikołaja Jak Mikołaj/Gwiazdka/Gwiazdor/Aniołek zobaczy rachunek - ten co przyjdzie po tym jak "list" wysłałem - to mam przeczucie że Zajączka nie dożyję . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 Witam!myślisz, że z np. PART-a byłyby tańsze? Może tańsze to nie, bardziej chodziło mi o detale - blaszki PARTA pod tym względem są naprwdę imponujące czego (w przypadku Bedforda przynajmniej) o tych z OKB powiedzieć nie można - po za wspomnianą "kratką" blaszka rzec by można z tych skromniejszych , ale to rzecz gustu - robię się chyba zrzędliwy . A! To teraz rozumiem. Te z OKB widziałem tylko na obrazku natomiast PART jest faktycznie super. W sumie masz rację. Święta idą, napisz list do mikołaja Jak Mikołaj/Gwiazdka/Gwiazdor/Aniołek zobaczy rachunek - ten co przyjdzie po tym jak "list" wysłałem - to mam przeczucie że Zajączka nie dożyję . Ups! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano 15 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2008 Witam ponownie , tak jak wczoraj pisałem dziś się wziąłem za kamo mickey mouse . Kamo w tej skali strasznie pracochłonne , zwłaszcza przygotowanie szablonów ułożenie ich itp. Efekty prezentują się tak : Jutro jak czas pozwoli ciąg dalszy. Pzd|2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 A Part robi blaszki do tych wózków? Bo pocztą idą dwa. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 Witam! Kamo w tej skali strasznie pracochłonne , zwłaszcza przygotowanie szablonów ułożenie ich itp. Ale za to jaki efekt A Part robi blaszki do tych wózków? Niestety nie Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 Kamo w tej skali strasznie pracochłonne , zwłaszcza przygotowanie szablonów ułożenie ich itp. bardzo fajnym sposobem robienia kamo na 1/72 jest plastelina. Jestem po fazie testów. Nie używam aero, only pędzelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi