Skocz do zawartości

PZInż 7TP (1/35)

Gość widd

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 295
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Na temat amunicji coś jednak jest. W monografii 7TP znalazłem taki zapis na str. 29:

"Czołgiści z 2 i 3 batalionu pancernego narzekali na rozmieszczenie amunicji artyleryjskiej (pod amunicją do k.m.) i na kształt blaszanej osłony zamka działka co według nich bardzo utrudniało wyjmowanie pocisków ze SKRZYNEK i ładowanie Boforsa".

PS. Co do zdjęcia to widać tam chyba bok stelaża (skrzynki) do ckm-u.

Poczytam w tym temacie jeszcze ten rosyjski artykuł który zna Jędrass.

Edytowane przez Gość

Skrzynki może oznaczać równie dobrze liczbę mnogą wobec tego, że zdanie dotyczy raportów żołnierzy (też w liczbie mnogiej).

Oni sobie, a ja sobie i moje argumenty jednak wciąż wydają mi się mocniejsze.

111111.jpg

Powiedzcie mi, co to za szpikulec jest na masce 7ki ??

Skala zmienił temat i dobrze, bo by sobie jeden z drugim do gardeł skoczyli.

Ten "szpikulec na masce" jak to zgrabnie nazywasz to uchwyt szperacza (reflektora) który mógł być mocowany na zewnątrz. Wtedy kabelek z prądem od szperacza przez otwarty właz kierowcy szedł do stacyjki. Teoretycznie szperacz przewożono na osłonie wału Kardana (w pudle?)

Powiedzcie mi, co to za szpikulec jest na masce 7ki ??

Skala zmienił temat i dobrze, bo by sobie jeden z drugim do gardeł skoczyli.

Ten "szpikulec na masce" jak to zgrabnie nazywasz to uchwyt szperacza (reflektora) który mógł być mocowany na zewnątrz. Wtedy kabelek z prądem od szperacza przez otwarty właz kierowcy szedł do stacyjki. Teoretycznie szperacz przewożono na osłonie wału Kardana (w pudle?)

W życiu bym na to nie wpadł, przeszukałem net, monografię, może coś przeoczyłem, tu proszę, szperacz sobie chłopcy montowali, trochę dziwne miejsce jak na szperasz, ciekawe kto nim szperał i jak siedział przy tym?? może to bardziej duży reflektor był, w książce Szumskiego była opisana nocna bitwa 7mek. Zaatakowali Niemców w nocy, jadąc na reflektorach i syrenach.

Skala, temat szperacza był tu już poruszany...

Też się zastanawiam kto sobie szperał szperaczem, no i gdzie sobie nim szperał. Szperacz ma to do siebie, że się nim szpera. Jak się przy szperaniu siedzi? Nie wiem, ale założę się, że szperał sobie czwarty członek załogi.

24_copy10.jpg

Jędrass, lubię być dociekliwy, ale żeby zaraz awanturny, bez przesady. Zanim zacznę robić swój model lubię poukładać sobie wszystkie klocki.

Zdjęcia widd-a pokazuje bok stelaża na amunicję, który ma być w tym miejscu. Czy ja to neguję? Natomiast rysunek z 10TP to czyste SF, oparte częściowo na wiedzy o 7TP (korespondowałem w tej sprawie z p. Jędryką). Rysunek rosyjski jest pewnie też prawdziwy (choć jest uproszczony), pokazuje stelaż w tym samym miejscu, pociski są ułożone poziomo, skrzynki na górze!

Czy liczyliście ilości skrzynek i pocisków na tych rysunkach?

Ja zacząłem rozplanowywać 11 skrzynek do ckm-u i 80 pocisków na tym stelażu (czy widd sprawdzał czy zmieści mu się (z jakimś oczywiście błędem) 11 skrzynek na górnej półce? Pod spodem może przecież być (5x4) 20 skrzynek z pociskami ułożonych poziomo. Czy uproszczony rosyjski rysunek wyklucza takie rozwiązanie, według mnie nie.

Czy to jest szykanie pretekstu to przekomarzania się czego czy dociekliwość?

PZDR Jarek

Szczerze, ja nie mam już siły do tego modelu. Jak chcesz coś rozplanować, jak nie znasz wymiarów szafki? Jak mam myśleć, czy wejdzie 11, czy 10 skrzynek gdzieć, jeśli jak biorę skrzynkę z amunicją to wchodzi zaledwie kilka. Musiałbyś naprawdę zobaczyć, że w czołgu nie ma wogóle już miejsca na cokolwiek. Już wiem, że niektóre części mam za duże inne za małe i model naprawdę rodzi się w bólach. Wiem też, że jak go skończe, to każdy kto go będzie oglądał będzie kozaczył i wskazywał błędy...

Rozumiem Cię bardziej niż Ci się wydaje. Ponadto pierwszy będę Cię bronił przed zarzutami "ekspertów", którzy nie próbowali zrobić od podstaw coś z niczego, gdy już model umieścisz w Galerii!

Co innego skleić in-boxa a co innego walczyć z materią jak Ty to robisz.

Analizuję dostępne materiały i porównuję to co już wiem z twoja pracą (innej niestety nie ma). Tak więc moje "wewnętrzne wątpliwości" przekładane na posty nie są naprawdę atakiem na twój wysiłek. Sam wiesz, że kolejny 7TP (zrobiony przez kogokolwiek z nas, lub Ciebie), byłby już lepszy i dokładniejszy. Tylko, czy to jest argument aby tego nie kończyć. NIE! Prawie nic nie będzie widać w tym wnętrzu po zakończeniu budowy tylko Ty będziesz wiedział ile włożyłeś w to wysiłku, natomiast model oceniany przez większość będzie za malowanie, otarcia, odpryski, błoto i kurz

Nie mówie, że to atak. Wkurzam się sam na siebie na myśl, że coś może być źle :/ Jak ta szafka. Zrobiona, jesteś zadowolony, a tu nagle wyjdzie super ekstra zdjęcie albo instrukcja i KAŻDY będzie mi potem mówił "A szafkę masz złą".

Wiesz, jak postawiłem na konkursie dioramę z kanonierką rzeczną, którą robiłem parę miesięcy i ma 52 cm to przez cały turniej słuchałem tylko, że przesadziłem z pianą... No cholera jasna...

A ja na Waszym miejscu nie przejmował bym się tymi co będą wytykać. Niech sami spróbują jak tacy mądrzy.

Najważniejsze jest to, że ktoś wreszcie spróbował zrobić rekonstrukcję 7TP z wnętrzem. I tylko to się liczy, że dzięki Waszej wspaniałej i jakże ciężkiej pracy inni pójdą Waszym wzorem. A próbując zbudować 7TP z wnętrzem będą mieli ogromną pomoc.

widd uszy do góry. Ty praktycznie próbujesz tworzyć coś z niczego, a ja poprawiam coś wedle dokładnych planów i zdjęć i już dwa modele poszły do kosza. Trzeci pod "nóż" idzie jutro...

W życiu bym na to nie wpadł, przeszukałem net, monografię, może coś przeoczyłem, tu proszę, szperacz sobie chłopcy montowali, trochę dziwne miejsce jak na szperasz, ciekawe kto nim szperał i jak siedział przy tym?? może to bardziej duży reflektor był, w książce Szumskiego była opisana nocna bitwa 7mek. Zaatakowali Niemców w nocy, jadąc na reflektorach i syrenach.

"Polska broń pancerna w 1939 roku" Rajmund Szubański wyd. Bellona, W-wa 2004, str 261

Nocne natarcie z 19/20 września WBP-M pod Tomaszowem Lubelskim

"Warkot silników czołgowych stał się sygnałem alarmowym dla Niemców. W niebo wzbiły się rakiety, atakujących przywitała salwa ognia. Serie pocisków kierowanych w stronę czołgów odbijały się od pancerzy czołgów i raziły towarzyszących im piechurów. Ogień npla był tak silny, że w pamięci uczestników boju utrwalił się obraz przypominającej wyładowania elektryczne aureoli otaczającej każdy czołg. Pięć jadących na czele wozów, zostało w wkrótce trafionych ... "

Ani słowa o reflektorach, a tym bardziej syrenach. Poza tym skąd w 7TP syrena ? chyba, że o klakson Ci chodzi. Sama idea ataku wydaje się dziwna, tym bardziej, że miał być zaskakujący w założeniu i doprowadzić do wyrwania się z otoczenia. Pomyśl skala noc, a ty wysyłasz czołgi do boju z rozkazem oświetlania sobie drogi - czy to się nie nazywa duck shooting ? A może po prostu z tym Ci się nie pomyliło ?

http://www.youtube.com/watch?v=y-RP8-UGvx4

Czy znacie ten rysunek, pochodzi z TBiU 7TP?

ooo chyba dodałeś ten rysunek później albo m się zwyczajnie nie załadował ? Nie widziałem go nigdy. Zastanawiam się co "to" jest. Osłona wału nie, ponieważ nie sięgała do podłogi, poza tym wał jest widoczny osobno (bez obudowy sic!).

63a09d1ba11dd5b8med.jpg

Wydaje mi się, że ten rysunek jest uproszczoną kopią znanego przekroju czołgu dwuwieżowego. W przypadku 7TP wał zdecydowanie jest w osłonie owalnej, jednak częściej w czołgach taka osłona jest zabudowana całkowicie do dołu (jak np. w Shermanie) i "tak się komuś narysowało".

Dla mnie plusem tego rysunku jest większa przejrzystość niż "oryginału". widać wyraźnie jak ciasno wciśnięto tam silnik i chłodnice. Zachowując oryginalne wymiary elementów nie da się ich wcisnąć do środka. W ramach doskonalenia muszę odszukać (jak znajdę to podeślę wam) ten artykuł/ły Pana Ziobera o wykonywaniu wnętrz. Fajnie w nich opisuje „oszustwa” jakie musimy popełnić aby model wyglądał realnie.

Dwa zdjęcia ze zmianami.

1/ Nowy kolor zbiorników paliwa.

2/ Zrobione drzwi z tyłu. Zawiasy wewnętrzne. Została więc klapa silnika i boczne lufciki przy silniku. Wytrawne oko zauważy brak niebieskiej rury tłumika - czołg miał wypadek. Straty małe

3/ Skrzynka nad wałem kardana, na ścianie z tyłu.

DSC00725.jpg

DSC00727.jpg

A ja mam takie pytanie:

Czemu na przedniej płycie są nity po środku?

Tam nie było lini podziału blach, więc czy to nie są nity mocujące coś wewnątrz??? Czyżby półkę z zapasowym zbiornikiem?

7tp.jpg

Jeżeli posiadasz monografię 7TP, to zajrzyj na rysunek SZKIELET KADŁUBA CZOŁGU, przekrój B-B. Te otwory które wskazałeś, jak również te obok włazu kierowcy (w tej samej płycie) to mocowanie słupków wsporczych konstrukcji kadłuba wykonanych z C-owników.

PS. Obiecany artykuł już wysłałem na PW.

Ok, dalsze prace nad modelem.

Ponieważ Jarekk zwrócił uwagę na dziwne płaskowniki w przedziale silnika, których nie ma w wersji dw, zbadałem temat. Nie ukrywam, że mnie to wkurzyło :/

Otóż, kiedy wymieniono tył czołgu, usuwając żaluzje i wstawiając drzwi z płyt pancernych powstał problem ruchu powietrza. W związku z tym wstawiono tam "rynny" ("Płyty"), które kierowały powietrze z wentylatorów ku górze. Nie ma ich na rysunkach, więc musiałem się sugerować wieloma zdjęciami. Widać to zaledwie na kilku i nigdy wyraźnie na wprost. Z różnych zdjęć więc udało mi się mniej więcej określić ich kształt.

ttt-1.jpg

DSC007281.jpg

Pojazd zamknięty!!! Koniec prac nad wnętrzem!!! Zostało mi tylko siodełko dowódcy w wieży! A więc przechodzimy do etapu na zewnątrz )))

DSC00728.jpg