Hubert Kendziorek Posted October 31 Share Posted October 31 Z inspiracji pięknym modelem abtb, postanowiłem zrobić He-111 P-2, ale w malowaniu jeszcze przedwojennym. Szybko to idzie, przyjemne detale, spasowanie całkiem niezłe - może poza mocowaniem silników w skrzydłach, trochę trzeba pokombinować. Pasy z zestawu blaszek do Hasegawy. Malowanie: RLM02 od MRP. Szybko złożona bryła płatowca. Dołożę jeszcze lufy z żywicy i metalowe podwozie. Maski do kamuflażu i kalkomanie z zestawu LF Models. Żeby powierzchnie nie były zbyt jednolite, dorzucę nitowanie. Hubert 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted November 1 Share Posted November 1 Oglądam . Wczesne, trzykolorowe malowanie jest bardzo efektowne. Taka uwaga, RLM63 jest jasnoszary tylko z nazwy. W rzeczywistości jest bardzo zbliżony odcieniem do RLM02. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
neptun1939 Posted November 1 Share Posted November 1 O bardzo chętnie podpatrzę Twoje zmagania z Latającą Łopatą, gdyż też chodzi za mną ten samolot ;). Powodzenia w budowie! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kendziorek Posted November 2 Author Share Posted November 2 Przenitowany. Pozdrawiam Hubert 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BRAVO112 Posted November 2 Share Posted November 2 jestes szybszy od tego Henka.... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted November 2 Share Posted November 2 W dniu 31.10.2025 o 23:51, Hubert Kendziorek napisał: Z inspiracji pięknym modelem abtb, Chyba się zarumieniłem Trzymak kciuki za powodzenie warsztatu - ale z drugiej strony - co tu trzymać jak zaraz kończysz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kendziorek Posted November 3 Author Share Posted November 3 20 godzin temu, BRAVO112 napisał: jestes szybszy od tego Henka.... 12 godzin temu, abtb napisał: Chyba się zarumieniłem Trzymak kciuki za powodzenie warsztatu - ale z drugiej strony - co tu trzymać jak zaraz kończysz Jakoś na nowo odkrywam uroki małej skali - cholernie szybko się to składa. Teraz będzie jednak parę dni czekania, muszę mu jednak dokupić kilka drobiazgów. W dniu 1.11.2025 o 01:08, barszczo napisał: RLM63 jest jasnoszary tylko z nazwy. W rzeczywistości jest bardzo zbliżony odcieniem do RLM02. Malować będę kolorkami z palety MRP, powinno być OK Dzięki za komentarze. Pozdrawiam Hubert Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BRAVO112 Posted November 3 Share Posted November 3 na niemieckich forach tez byly dyskusje, czy RLM 63 to jasnoszary ( Hellgrau ) czy tez zielono-szary ( Grüngrau )... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kendziorek Posted November 6 Author Share Posted November 6 Zamaskowałem oszklenie i prysnąłem RLM02. Przy okazji kontrolnie przeleciałem łączenie połówek kadłuba - i jednak trzeba był jeszcze podziałać CA. Będę musiał poprawić linie podziału i nitowanie w tych miejscach. Lepiej teraz, niż po zamontowaniu oszklenia. W dniu 3.11.2025 o 12:39, BRAVO112 napisał: na niemieckich forach tez byly dyskusje, czy RLM 63 to jasnoszary ( Hellgrau ) czy tez zielono-szary ( Grüngrau )... RLM02 i RLM63 na oko w buteleczkach wyglądają w wydaniu MRP bardzo podobnie. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted November 6 Share Posted November 6 (edited) 23 godziny temu, Hubert Kendziorek napisał: Lepiej teraz, niż po zamontowaniu oszklenia. Po zamontowaniu oszklenia też będzie co robić - małe okienka to ostra rzeźba - ja swoje zalewałem CA i szlifowałem i polerowałem. Bez tego nie ma szans na normalność. Dolna gondola (jak zwał tak zwał) też niczego sobie - trza trzeć i docierać . Na szczęście główne pasuje prawie idealnie, choć jak mawiają znawcy - "prawie" robi wielką różnicę Edited November 7 by abtb 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BRAVO112 Posted November 6 Share Posted November 6 2 godziny temu, abtb napisał: choć jak mawiają znawcy - "prawie" robi wielką różnicę to jeszcze nie jest najgorsze... Najgorzej jest wtedy, gdy mechanik w warsztacie po naprawie / obsludze mowi ci, ze " powinno byc dobrze... " czym polerujesz " szyby " ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted November 6 Share Posted November 6 23 minuty temu, BRAVO112 napisał: czym polerujesz " szyby " ? Pastą lekko ścierną do lakierów samochodowych - daje radę . Pisałem o tym kiedyś w "Fabryce czajników" czyli w warsztacie w dziale śmigłowcowym. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kendziorek Posted November 8 Author Share Posted November 8 W dniu 6.11.2025 o 10:00, abtb napisał: Po zamontowaniu oszklenia też będzie co robić - małe okienka to ostra rzeźba - ja swoje zalewałem CA i szlifowałem i polerowałem. Bez tego nie ma szans na normalność. Dolna gondola (jak zwał tak zwał) też niczego sobie - trza trzeć i docierać . Na szczęście główne pasuje prawie idealnie, choć jak mawiają znawcy - "prawie" robi wielką różnicę No tak, idealnie nie jest, ale moim zdaniem akceptowalnie. Gondolę kleiłem partiami, najpierw lewa strona, potem z lekkim dogięciem prawa i jest całkiem nieźle. Wkleiłem też dwa okienka boczne (te, które będą zamalowane) i moim zdaniem da się z nimi żyć. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted November 8 Share Posted November 8 Wygląda to bardzo fajnie, czekam na malowanki . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kendziorek Posted November 9 Author Share Posted November 9 Faktycznie, Airfix coś poplątał z tymi okienkami, aczkolwiek u mnie nie wszystkimi. Ogarnięte. Doklejone też oszklenie nosa, nawet w miarę spasowało. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted November 9 Share Posted November 9 6 godzin temu, Hubert Kendziorek napisał: Airfix coś poplątał z tymi okienkami Ostrzegałem Może zbyt ogólnie, ale jednak 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kendziorek Posted November 10 Author Share Posted November 10 Podkład MRP. W dniu 9.11.2025 o 18:40, abtb napisał: Ostrzegałem Może zbyt ogólnie, ale jednak Popatrzyłem na fotki z Twojego warsztatu i się zainspirowałem. Teraz to jest bułka z masłem. Dzięki 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts