Skocz do zawartości

Heinkel He-111 P-2 | Airfix 1:72

Hubert Kendziorek

Rekomendowane odpowiedzi

Z inspiracji pięknym modelem abtb, postanowiłem zrobić He-111 P-2, ale w malowaniu jeszcze przedwojennym.

Szybko to idzie, przyjemne detale, spasowanie całkiem niezłe - może poza mocowaniem silników w skrzydłach, trochę trzeba pokombinować.

Pasy z zestawu blaszek do Hasegawy. Malowanie: RLM02 od MRP.

EuL4sr.jpg

053TEd.jpg

aBZ4Zp.jpg

Szybko złożona bryła płatowca.

YxMlc2.jpg

Iv2rbA.jpg

Dołożę jeszcze lufy z żywicy i metalowe podwozie. Maski do kamuflażu i kalkomanie z zestawu LF Models.

ATxAFy.jpg

Żeby powierzchnie nie były zbyt jednolite, dorzucę nitowanie.

om1oP4.jpg

Hubert

• Like 7

O bardzo chętnie podpatrzę Twoje zmagania z Latającą Łopatą, gdyż też chodzi za mną ten samolot ;). Powodzenia w budowie!

• Like 1

W dniu 31.10.2025 o 23:51, Hubert Kendziorek napisał:

Z inspiracji pięknym modelem abtb,

Chyba się zarumieniłem :oops:

Trzymak kciuki za powodzenie warsztatu - ale z drugiej strony - co tu trzymać jak zaraz kończysz :mrgreen:

• Like 1

20 godzin temu, BRAVO112 napisał:

jestes szybszy od tego Henka....

12 godzin temu, abtb napisał:

Chyba się zarumieniłem :oops:

Trzymak kciuki za powodzenie warsztatu - ale z drugiej strony - co tu trzymać jak zaraz kończysz :mrgreen:

Jakoś na nowo odkrywam uroki małej skali - cholernie szybko się to składa.

Teraz będzie jednak parę dni czekania, muszę mu jednak dokupić kilka drobiazgów.

W dniu 1.11.2025 o 01:08, barszczo napisał:

RLM63 jest jasnoszary tylko z nazwy. W rzeczywistości jest bardzo zbliżony odcieniem do RLM02.

Malować będę kolorkami z palety MRP, powinno być OK :)

Dzięki za komentarze.

Pozdrawiam

Hubert

Zamaskowałem oszklenie i prysnąłem RLM02.

Przy okazji kontrolnie przeleciałem łączenie połówek kadłuba - i jednak trzeba był jeszcze podziałać CA. Będę musiał poprawić linie podziału i nitowanie w tych miejscach.

Lepiej teraz, niż po zamontowaniu oszklenia.

EaCfL8.jpg

qXMzC4.jpg

W dniu 3.11.2025 o 12:39, BRAVO112 napisał:

na niemieckich forach tez byly dyskusje, czy RLM 63 to jasnoszary ( Hellgrau ) czy tez zielono-szary ( Grüngrau )...

RLM02 i RLM63 na oko w buteleczkach wyglądają w wydaniu MRP bardzo podobnie.

• Like 2

1 godzinę temu, Hubert Kendziorek napisał:

Lepiej teraz, niż po zamontowaniu oszklenia.

Po zamontowaniu oszklenia też będzie co robić - małe okienka to ostra rzeźba -  ja swoje zalewałem CA i szlifowałem i  polerowałem. Bez tego nie ma szans na normalność. Dolna gondola (jak zwał tak zwał) też niczego sobie - trza trzeć i docierać :D.  Na szczęście główne pasuje pasuje prawie idealnie, choć jak mawiają znawcy - "prawie" robi wielką różnicę :haha:

2 godziny temu, abtb napisał:

choć jak mawiają znawcy - "prawie" robi wielką różnicę 

to jeszcze nie jest najgorsze...

Najgorzej jest wtedy, gdy mechanik w warsztacie po naprawie / obsludze mowi  ci, ze   " powinno byc dobrze... "

czym polerujesz " szyby " ?

23 minuty temu, BRAVO112 napisał:

czym polerujesz " szyby " ?

Pastą lekko ścierną do lakierów samochodowych - daje radę :D. Pisałem o tym kiedyś w "Fabryce czajników" czyli w warsztacie w dziale śmigłowcowym.

• Thanks 1