Moses Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia Wczoraj odebrałem maski do wymalowania oznaczeń, także dziś było malowane, i o kurde.... Zadną kalkomanią nie uzyska się takiego efektu, jak malując oznaczenia. Nawet w skali 1:72. Dodatkowo utwierdziłem się w słuszności wyboru tego malowania. Oczywiście straty muszą być. Coś co dawno już mi się nie zdarzyło No i mimo zamaskowania całego ogona, jakimś cudem poszedł delikatny odkurz. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Mimo strat wygląda zacnie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia Dziękuję. Szczęśliwie, te straty to max 1h dodatkowej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Pierwszy raz malowałeś oznaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia Na 72, tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia A. Bo zachwyt sugerował, że w ogóle. Kalkomania, nawet najlepiej położona, sprawia, że zakłócona jest spójność prezentacji. Staram się możliwie ograniczać kalkomanie. Teraz, gdy po świecie chodzi Soris, jest szansa na zrezygnowanie z nich nawet przy napisach eksploatacyjnych. Przynajmniej w 48. Co prawda te napisy są na tyle małe, że idealnie położone kalkomanie mogą sobie radzić. Tylko przy ich ilości zwykle trafi się, że jakaś jedna menda połozy się niedoskonale. Gorzej z większymi elementami, jak nosearty. Przymierzam się do kombinowania jak ograniczyć kalkomanie w tych tematach. Nosearty na modelach niemal nigdy nie oddają charakteru oryginału, w nachalny sposób wyglądając jak wydruk, a nie jak ręcznie malowany obraz. Przydałby się ktoś robiący suche kalki na zamówienie :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia Oby moce przerobowe Sorisa się nie skończyły, bo to co od niego dostałem to majstersztyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Stycznia Autor Share Napisano 19 Stycznia Instrukcja to nie dokumentacja! No więc zacząłem naklejać stencile. Wg instrukcji powinien być czerwony pas ostrzegawczy z napisem Propeller. A że pas z kalkomanii jest kiepski bo nie dość że raster, to jeszcze na krawędzi świeci białym, to postanowiłem go namalować. Wesoło chciałem nałożyć EGA na dziobie, patrzę na zdjęcie oryginału i zonk.... Te pasy wprowadzono gdzieś w okolicy 1948 roku. Samo zamalowanie nie wchodziło w rachubę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 19 Stycznia Share Napisano 19 Stycznia Matulu kochana, ja bym na zawał zszedł chyba jakbym na tym etapie musiał ścierać do gołego zazdroszczę nerwów ze stali! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 19 Stycznia Share Napisano 19 Stycznia 5 minut temu, jachud3 napisał: Matulu kochana, ja bym na zawał zszedł chyba jakbym na tym etapie musiał ścierać do gołego zazdroszczę nerwów ze stali! Nerwy jak nerwy ale jaja ze stali hartowanej w USMC 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Stycznia Autor Share Napisano 20 Stycznia Tigercat w pełni umundurowany. Kalki zabezpieczone GXem, przed washem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Stycznia Autor Share Napisano 21 Stycznia Nie jestem fanem kontrastujących washy, ale też nie jestem konserwą przeglądając walkaroundy zauważyłem że właśnie w podziałach zbierał się jasny brudem, więc stwierdziłem że raz kozie śmierć. PS. panel linery MiGa ssą i do niczego się nie nadają! 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Stycznia Autor Share Napisano 21 Stycznia (edytowane) ..... Edytowane 21 Stycznia przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia 35 minut temu, Moses napisał: ..... Zjechałeś model, po czym uświadomiłeś sobie, że to Twój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Stycznia Autor Share Napisano 21 Stycznia Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Stycznia Autor Share Napisano 22 Stycznia Na skrzydła nałożyłem przez szablon aerografem PLW Dark Sea Blue, aby trochę urozmaicić powierzchnię skrzydeł l. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 22 Stycznia Share Napisano 22 Stycznia Coś widać, więc na żywo pewnie jest nawet wyraźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Piątek o 09:51 Autor Share Napisano Piątek o 09:51 (edytowane) Dodałem okopcenia za silnikami. Tym razem wykorzystując oilbrushery Najpierw w kolorze Medium Grey, później Dark blBrown, na koniec Black. Wygląda to chyba ok. Edytowane Piątek o 09:52 przez Moses 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Piątek o 12:25 Share Napisano Piątek o 12:25 No nie wiem, Przynajmniej na zdjęciu niekoniecznie. Zbyt kontrastowe przejścia, i faktura w miejscach, nazwijmy to: litego koloru, sugeruje namalowanie, nie nawarstwienie się zabrudzeń. Zdjęcie może zabić istotne niuanse przy takich malowaniach, wiem... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Piątek o 13:06 Autor Share Napisano Piątek o 13:06 Z tym zbytnim kontrastem to różnie bywa, nie wiem czy to wina używanego paliwa, bo na zdjęciach widzę od szarych okopcen przez szaro brązowo mieszankę kolorów, bo poprostu czarne. Patrzac gołym okiem nie wygląda to źle, ina kwestia że pierwszy raz robiłem okopcenia na farbach olejnych, więc dałem z siebie wszystko i lepiej nie będzie - tylko gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Piątek o 13:28 Share Napisano Piątek o 13:28 W takich rozmowach język nie pomaga. Mówiąc o kontrastach przejść, nie miałem na myśli porównania najciemniejszych i najjaśniejszych odcieni, a sposób ich namalowania. Nie przykładam do takich sugestii szczególnej wagi, bo rozmowa może być o kozie i wozie, podrasowana niejednoznacznością zdjęć. Dla mnie to bardziej zachęcenie do spojrzenia jeszcze raz na ten fragment modelu przez autora, może krytycznym okiem i... już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Niedziela o 20:02 Autor Share Napisano Niedziela o 20:02 Pora złożyć całość do tzw kupy 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi