Skocz do zawartości

Stryker M1134 AVF Club - 1/35

patrykd

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Grzegorz Grabowski napisał:

Jak kalki są dobrej firmy, to figurka wyjdzie fajnie. Ja miałem i do dziś mam firmy Shinsen-gumi, dziś niestety niedostępne. 

_20160804_150446 Copy_zpskpzflptx.jpg

DSC_0905 Kopiowanie_zpsnw5uf5r7.jpg

DSC_0912 Kopiowanie_zps8ycus1lc.jpg

A jakiego płynu do zmiękczania ich używałeś. Ja mam tamiya decals strong mam nadzieję że podoła. Nie wiem też jak podejść do rozkroi tak aby było jak najmniej problemów.  Camo na tych figurkach wyszło ci jak najbardziej ok. To jest chyba ACU PAT

Na płynach Tamiyi się nie znam. Od zawsze używam Micro Set i Micro Sol. Sol jest do zmiękczania kalek. Tą swoją oklejałem paskami większymi, lub mniejszymi w zależności od wielkości elementu. 

Edytowane przez Grzegorz Grabowski

5 minut temu, Grzegorz Grabowski napisał:

Na płynach Tamiyi się nie znam. Od zawsze używam Micro Set i Micro Sol. Sol jest do zmiękczania kalek. 

Te też mam. Zaczynam od nich zawsze a jak nie daja rady to uzywam tego od tamyia

Godzinę temu, Grzegorz Grabowski napisał:

Jak kalki są dobrej firmy, to figurka wyjdzie fajnie. Ja miałem i do dziś mam firmy Shinsen-gumi, dziś niestety niedostępne. 

Znaczy że brak ich na polskim rynku czy firma się skończyła ? Kalki które mają parę lat można przed użyciem przemalować np. matową farbą olejną? Kiedyś kalki o których piszesz ściągnąłem z HobbyEasy  i leżą do dnia dzisiejszego zapakowane , i mam obawy czy po namoczeniu płynem się nie rozpadną. Dlatego inne ale wodne maluję rzadkim Revellem Nr.2 , i nawet to działa. rozpuszczona figurka była z plastyku czy żywicy?  Jak i kiedy usuwałeś naddatki kalki, bo dokładnie dociąć np. do korpusu ciała się nie da chyba że je pozostawiasz naklejając nowe paski na kolejną część ciała ?

Bulik. Z tego co pamiętam te Shinsen-gumi, kupiłeś zaraz po mnie w Modelbau Köenig. Pamiętam, że mieli dwa arkusze. Ja wziąłem jeden, Ty drugi :). To był 2015 rok, wtedy sklejałem Strykera RV M1127.

2. Figurka była z żywicy.

3. Nie docinałem żadnych naddatków. Kleiłem jak leci. Układała się tak ładnie, że nie było widać żadnych łączeń, czy zakładek. 

Tak wyglądał proces nakładania...

DSC_0911 Kopiowanie_zpsxazr5jti.jpg

• Thanks 1

29 minut temu, Grzegorz Grabowski napisał:

Bulik. Z tego co pamiętam te Shinsen-gumi, kupiłeś zaraz po mnie w Modelbau Köenig. Pamiętam, że mieli dwa arkusze. Ja wziąłem jeden, Ty drugi :). To był 2015 rok, wtedy sklejałem Strykera RV M1127.

2. Figurka była z żywicy.

3. Nie docinałem żadnych naddatków. Kleiłem jak leci. Układała się tak ładnie, że nie było widać żadnych łączeń, czy zakładek. 

Tak wyglądał proces nakładania...

DSC_0911 Kopiowanie_zpsxazr5jti.jpg

Masz wiecej zdjec z etapu nakladania tych kalek? 

7 minut temu, patrykd napisał:

Podpinam się pod to pytanie 

37 minut temu, Grzegorz Grabowski napisał:

Doskonała pamięć Grzegorzu, pomimo upływu 11 lat :super: zgadza się w 101 % , oni mieli tylko ten 1 zestaw pozostałe kupiłem właśnie w Hobby E. tylko inne wzory. Oglądałem  różne filmiki jak kłaść te kalki ale nikt nie poruszał tego tematu . Dzięki za podpowiedź . P.S. Figurkę rozpuścił płyn do kalek , a ja nie raz wrzucam skopane figurki do rozpuszczalnika do farb akrylowych , życie jest pełne niespodzianek.

Napisano (edytowane)
5 minut temu, bulik58 napisał:

Podpinam się pod to pytanie 

Doskonała pamięć Grzegorzu, pomimo upływu 11 lat :super: zgadza się w 101 % , oni mieli tylko ten 1 zestaw pozostałe kupiłem właśnie w Hobby E. tylko inne wzory. Oglądałem  różne filmiki jak kłaść te kalki ale nikt nie poruszał tego tematu . Dzięki za podpowiedź . P.S. Figurkę rozpuścił płyn do kalek , a ja nie raz wrzucam skopane figurki do rozpuszczalnika do farb akrylowych , życie jest pełne niespodzianek.

Jakie filmiki masz jakiegoś linka do nich? Mam rozumieć że żywica reaguje z płynem do kalek i ją rozpuszcza. Ja swoją mam pokrytą w całość mr surfacerem.

Edytowane przez patrykd

42 minuty temu, patrykd napisał:

Niestety. Więcej zdjęć nie mam. No może oprócz tego, ale ono niewiele wyjaśni...

To że figurka się roztopiło, to zasługa octu, na bazie którego, zrobiony jest Micro Sol. Drugą figurkę zabezpieczyłem Sidoluxem i nie było problemu. 

IMG_20160324_222505 Kopiowanie_zpsfiqqckyk.jpg

• Like 3

6 godzin temu, Grzegorz Grabowski napisał:

Niestety. Więcej zdjęć nie mam. No może oprócz tego, ale ono niewiele wyjaśni...

To że figurka się roztopiło, to zasługa octu, na bazie którego, zrobiony jest Micro Sol. Drugą figurkę zabezpieczyłem Sidoluxem i nie było problemu. 

IMG_20160324_222505 Kopiowanie_zpsfiqqckyk.jpg

Mam jeszcze jedno pytanie gdzie znalazłeś flagę gaszoną na mundur? Za chiny nie wiem jak to znaleźć. tak samo jakieś insygnia na mundur współczesny

Podobnie jak kalki na mundur, 11 lat temu kupiłem arkusz kalkomanii z insygniami armii amerykańskiej, firmy Aliance Model Work o numerze LW35068. Mało prawdopodobne, żeby gdzieś to jeszcze kupić. Ewentualnie Ebay, abo coś. Tak to wyglądało...

Screenshot_20260415_191201_Google.jpg

23 minuty temu, Grzegorz Grabowski napisał:

Podobnie jak kalki na mundur, 11 lat temu kupiłem arkusz kalkomanii z insygniami armii amerykańskiej, firmy Aliance Model Work o numerze LW35068. Mało prawdopodobne, żeby gdzieś to jeszcze kupić. Ewentualnie Ebay, abo coś. Tak to wyglądało...

Screenshot_20260415_191201_Google.jpg

Da się to jeszcze nałożyć po tylu latach?

Zgaszony to po ichniemu subdued, zdaje się 

2 godziny temu, patrykd napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie gdzie znalazłeś flagę gaszoną na mundur? Za chiny nie wiem jak to znaleźć. tak samo jakieś insygnia na mundur współczesny

patrykd najłatwiej gdy wrzucisz zapytanie w j.angielskim , 

AllExpres reklamuje się że ma ją na stanie , sprawdż ten link , sprawdż też czy podobnych nie ma np. Peddinghaus-Decals mają dość sporą ofertę, do kupienia w kraju lub za zachodnią granicą 

1/35 Modern US ARMY/MARINES Uniform Insignia Set ...AliExpress

Godzinę temu, Lipstein napisał:

Da się to jeszcze nałożyć po tylu latach?

Zgaszony to po ichniemu subdued, zdaje się 

Nie wiem. Nie próbowałem.  Leżą gdzieś w domu, zapakowane w oryginalny woreczek, więc kto wie? 

2 minuty temu, Grzegorz Grabowski napisał:

Sorki. To takie moje zboczenie. Po prostu nie ma efektu obciążenia i gdyby to były gumowe opony, to jest fajny i prosty patent na uzyskanie tego efektu obciążonych opon.

No nie piłowałem opon. Ale chyba też nie do końca chciałbym

Dzięki za pozytywny odbiór. Naprawdę obawiam się tego etapu. Teraz muszę górę dopasować do dołu z brudzeniem. Tak jak pisałem pojazd będzie zakurzony bo mam na niego wizję by dodać jeszcze ostrzeżenia o nie zbliżaniu się po arabsku. A to świadczy o tym iż jest używany w suchym terenie.