Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przedstawiam Wam mój model orlika w 1/48. Pracę nad tym modelem zakończyłem ponad 3 lata temu. Model jest wykonany całkowicie od podstaw. Składa się z 957 elementów. Czas budowy ok.10-11 miesięcy.

b82b5851bb6e7022.jpg

852054ff43f43a27.jpg

77eec0b3c9553c49.jpg

5867afc558a47b6b.jpg

653b54483510b28b.jpg

7c576ab61a352b09.jpg

cb7f4d1c5ad4cb97.jpg

39d333c01fe5354b.jpg

87065c5ab071196f.jpg

Napisano

Miodzio z lodem Napisz cos wiecej prosze o budowie. Jakie materialy uzywales itp. a moze masz jakies fotki z okresu prac nad modelem

Napisano

Brawo , tak jak samoloty wzbudzają moje mniejsze zainteresowanie , tak Twoje Jacku powalają . Pokazuj dalej , bo widzę, że nam tu "dozujesz" , cóż tam jeszcze skrywasz

Napisano

Witam

Dziękuję za słowa uznania. Faktycznie, sylwetka tego samolotu jest piękna i fajnie się prezętuje na tle innych modeli w mojej gablotce. Zbudowałem ten model, bo niemogłem się doczekać aż która firma wypuści taki modelik w żywicy lub plastiku i to w mojej ulubionej skali czyli 48 (a jak narazie to nic na to nie wskazuje), więc cóż było robić...

Pytacie o zdjęcia z budowy. No cóż, trochę Was zmartwię ponieważ kiedy to budowałem nie dysponowałem jeszcze odpowiednim aparatem (cyfrówką), a szkoda, bo byłoby do pokazania troche ciekawych rzeczy. Ale nie wszystko stracone, w moich planach przewija się budowa TS-11

Iskra też od podstaw w 1/48. Wszystko jednak zależy od wolnego czasu którego niestety nie mam zawiele.

Co do samej technologii i użytych materiałów to pokrótce wyjaśniam:

KADŁUB- po wykonaniu bryły odbiłem w silikonie na dwie połówki. Formy posłużyły do wykonania modelu właściwego, cienka tkanina przesycana żywicą (laminat), po wyschnięciu wyjmujemu i mamy ,,skorupy" obu połówek. Podobnie jak w plastiku.

SKRZYDŁA- technologia wykonywania identyczna co kadłub.

STATECZNIKI- to płytki plastikowe przycięte i wypiłowane do odpowiedniego kształtu i rozmiaru. Podobnie jak płetwa ogonowa.

Po sklejeniu tego wszystkiego mamy już bryłę płatowca.

KOŁPAK śmigła - to wytoczony do odpowiedniego kształtu plastikowy wałek.

KABINY ZAŁOGI- tablice przyrządów składają się z 3 części 1 czarny podkład 2 przeźroczysta folia (imitacja szkiełek przyrządów) 3 tablica właściwa. Najpierw składamy 1 z 3 i wydrapujemy lub malujemy imitacje cyfr lub tego co jest na danym wskaźniku. Potem między te dwa elementy podklejamy przeźroczystą folie i sklejamy w całość - tablica gotowa. Panele boczne wykonane z różnorodnego ,,plastikowego złomu", podobnie jak fotele i cała reszta.

LIMUZYNA kabiny - wytłoczona na kopycie z folii 0,3 mm i osadzona na wcześniej zrobianej plastikowej ramie.

PODWOZIE przednie/główne- koła wytoczone z plastikowych walców. Golenie to igły od strzykawki odpowiednio dobrane i ,,uzbrojone" w wzmocnienia i opaski podtrzymujące przewody i kable. Amortyzatory wytoczone z plastiku

KOLEKTORY spalin - wyrzeźbione ze szpachlówki samochodowej.

Oraz cała masa innych drobnych detali to tzw. modelarski złom (plastiki, druciki różnej średnicy, blaszki alu. mosiężne, itp. itd.

MALOWANIE - opracowane na podstawie orginalnych próbek farb którymi malują prawdziwe samoloty. Ja użyłem mieszanki farb humbrol numerów i proporcji w tej chwili nie pamiętam, ale mam to gdzieś spisane.

Budując ten model korzystałem z planów które sporządziłem na podstawie rysunków poglądowych z zeszytu TBiU i setek zdjęć które zrabiłem na którymś z pokazów w Radomiu.

I to chyba tyle. Jeżeli będziecie mieć jeszcze jakieś pytania co do modelu, to piszcie postaram się odpowiedzieć.

Pozdrawiam Jacek G.

Napisano

Faktycznie, na zdjęciach koła wydają się troche przygrube. Ale w rzeczywistości są ok. Wkońcu robiłem ich wg planów wspomaganych dokumentacją zdjęciową.

Pozdrawiam

Napisano

Model jest wykonany całkowicie od podstaw. Składa się z 957 elementów.

• 1 year later...
Napisano

Zaglądam często wstecz do galerii. I TAKI ładny "orlik"znalazłem.

Gdyby był bardziej realistycznie pomalowany(mam na mysli slady esploatacji) to by był jak przawdziwy. Jestem pod wrazeniem Twoich ogromnych umiejetności modelarski . GRATULACJE

Napisz proszę jak się robi takie ładne limuzynki. Mam ochotę taką zrobić.

Z kopytem sobie poradze, ale co potem??

Pozdrawiam

Napisano
Zbudowałem ten model, bo niemogłem się doczekać aż która firma wypuści taki modelik w żywicy lub plastiku i to w mojej ulubionej skali czyli 48

Przy takich umiejetnosciach powinienes sam to rozwazyc.

Modelik = ambrozja!

Napisano (edytowane)

No, no... Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej pracy... Piękny model z pięknie odwzorowanym wnętrzem kabiny. Szkoda trochę, ze nie pokusiłeś się o otwarcie kilku luków eksploatacyjnych tego modelu. Ale co tam kawał doskonałej roboty! Podziwiam i napatrzeć się nie mogę.

Edytowane przez Gość
  • 2 weeks later...
Napisano

Łoo matko, aż sobie kawę z wrażenia na klawiaturę wylałem. Sam właśnie koncertowo sp********em Orlika z silnikiem tłokowym w 1:72 (vacu) więc na razie jestem do tego samolociku zrażony, ale twoje wykonanie powala.

Napisano

Chylę czoła...bardzo fajne wykonanie...od podstaw dość niełatwy kształt...bomba brawo czekamy na relacje z budowy Iskry

Pozdrawiam

Napisano

Witam!

Dawno nie odwiedzałem galerii, a tu proszę..., ktoś jeszcze wydobył ten temat z głębi galerii na pierwszą stronę.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i słowa uznania!

Ci z Was którzy brali udział w różnych krajowych konkursach czy wystawach modelarskich, napewno mieli okazję zobaczyć ten model na żywo.

Model ten wystawiałem na:

X Jubileuszowym Kieleckim Konkursie Modelarskim

VIII Ogólnopolskim Konkursie modeli kartonowych i plastikowych w Radomiu

IV Ogólnopolskiej wystawie modeli kartonowych i plastikowych w Lublinie

II Ogólnopolskiej wystawie modeli redukcyjnych w Radzyniu Podlaskim

IV Międzynarodowym Festiwalu Plastikowych Modeli Redukcyjnych w Bytomiu

XI Ogólnopolskim konkursie - wystawie w Kraśniku

oroz na wystawach modelarskich w Starachowicach, Ostrowcu św. i Ćmielowie.

II Lubelskie Spotkania Modelarskie były ostatnią imprezą w której wystawiłem orlika, kończąc tym samym jego wojaże po zawodach.

• 1 month later...
Napisano

Przepraszam za reanimacje starego tematu, ale sprawa jest ciekawa. Otóż wyszedł specjalny numer Aeroplanu z CD poświęcony Orlikowi, w którym między innymi zaprezentowano ten model. Gratulacje!

Napisano

No to super! Będę musiał sobie kupić Aeroplan z tym modelem i Orlikiem w roli głównej.