grzesioc Napisano 26 Listopada 2025 Share Napisano 26 Listopada 2025 Jeszcze ciepły projekt z Cults3d https://cults3d.com/en/3d-model/game/poland-amz-bobr-3-arv 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 27 Listopada 2025 Share Napisano 27 Listopada 2025 Czy ktoś już drukował w 1/35 i może wystawić zdjecie, a nie render ? Jako rozmiar kadłuba w 1/35 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 28 Listopada 2025 Share Napisano 28 Listopada 2025 (edytowane) W 72 spoko w 35 będziesz miał mydło jak nic... Ale super że ktoś się tematu podjął:) Edytowane 28 Listopada 2025 przez SnajperTBG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 28 Listopada 2025 Share Napisano 28 Listopada 2025 Zastanawiam sie czy go nie kupić, tylko nie wiem czy zmieści mi się w drukarce, patrząc jest bardzo uproszczony, zawieszenie razem z kadłubem, srodek, pusty, tylko pierwowzór też ma ograniczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Listopada 2025 Share Napisano 28 Listopada 2025 5 minut temu, chorąży napisał: Zastanawiam sie czy go nie kupić, tylko nie wiem czy zmieści mi się w drukarce, patrząc jest bardzo uproszczony, zawieszenie razem z kadłubem, srodek, pusty, tylko pierwowzór też ma ograniczenia. Wnętrza i tak nie będzie widać, bardziej martwi mnie oszklenie wozu. Autor nie miał pewnie możliwości wykonania fotek podwozia, pewnie z uwagi na miejsce zamieszkania numer kierunkowy +62 czyli Indonezja. Jest to kolejny model w technologii druku 3D po konwersji AHS Krab, Borsuka, M120 RAK (w zapowiedzi). Również planuję jego zakup do swojej skromnej kolekcji wozów używanych w WP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 28 Listopada 2025 Share Napisano 28 Listopada 2025 Oszklenie, o tym też myślałem, przecież nie okleję go folią odblaskową bo w 35 to trochę badziewne ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 28 Listopada 2025 Share Napisano 28 Listopada 2025 (edytowane) Mam duże wątpliwości czy tak wygląda góra kadłuba. Środkowy właz na 100 % S-F. W poniedziałek szczegóły. Właz środkowy oraz wszystko co jest do tyłu od niego w modelu to S-F. Edytowane 1 Grudnia 2025 przez Jarekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 1 Grudnia 2025 Share Napisano 1 Grudnia 2025 Kolejny za 80 zeta Infantry Fighting Vehicle - IFV Borsuk - Polish Fist : https://cults3d.com/en/3d-model/various/infantry-fighting-vehicle-ifv-borsuk-polish-fist?srsltid=AfmBOooH3j2jCd7BsFdvXZxuSTJGEyrlDqfIuBonZnKoLTMooKjg4hAv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Grudnia 2025 Share Napisano 1 Grudnia 2025 Godzinę temu, chorąży napisał: Kolejny za 80 zeta Infantry Fighting Vehicle - IFV Borsuk - Polish Fist : https://cults3d.com/en/3d-model/various/infantry-fighting-vehicle-ifv-borsuk-polish-fist?srsltid=AfmBOooH3j2jCd7BsFdvXZxuSTJGEyrlDqfIuBonZnKoLTMooKjg4hAv Już mam!!!! https://modelwork.pl/topic/63207-zapowiedzi-i-nowości-dogfight-workshop/#comment-1050979 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 2 Grudnia 2025 Share Napisano 2 Grudnia 2025 Jakim klejem to kleiłeś ? Możesz wystawić zdjęcia gotowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Grudnia 2025 Share Napisano 2 Grudnia 2025 5 godzin temu, chorąży napisał: Jakim klejem to kleiłeś ? Możesz wystawić zdjęcia gotowego ? Model jeszcze nie sklejony, na sucho złożony, klej to taki polecają: https://www.mojehobby.pl/products/Flexy-5k-CA-For-3D.html Można też zwykłycm CA Slow Dry- wolniej schnie i jest mniej płynny. Jak skończę warsztat PTS-M to odpalę kolejny z Borsukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 2 Grudnia 2025 Share Napisano 2 Grudnia 2025 I tak to w dziwny sposób Bóbr stał się Borsukiem. Oceniając przedstawione rysunki jest dużo lepiej niż z Bobrem. Jednak i w tym modelu z góry mamy sporo niedociągnięć. Szczególnie tylny górny właz i podział pancerza. Rysunków jak zwykle brak, ale był w Internecie filmik z rysunkami i pozwoliłem sobie na kilka stop-klatek. Efekt porównania poniżej: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Grudnia 2025 Share Napisano 2 Grudnia 2025 47 minut temu, Jarekk napisał: I tak to w dziwny sposób Bóbr stał się Borsukiem. Oceniając przedstawione rysunki jest dużo lepiej niż z Bobrem. Jednak i w tym modelu z góry mamy sporo niedociągnięć. Szczególnie tylny górny właz i podział pancerza. Rysunków jak zwykle brak, ale był w Internecie filmik z rysunkami i pozwoliłem sobie na kilka stop-klatek. Efekt porównania poniżej: Dziękuję bardzo za poświęcenie czasu na to zacne porównanie. Pamiętając w jaki sposób IBG zbierało materiały do wykonania modelu Rosomaka, podobnie jest z Borsukiem. Hobbyści jeździli po piknikach i festynach robili zdjęcia, latali z miarkami tam gdzie się pojawiał Rosomak (przeganiani przez ZW). Zwrócili się oficjalnie do producenta w Siemianowicach o materiały i nic nie dostali. Widziałem kilkakrotnie Borsuka na MSPO, Defence 24 Day itp. nigdzie nie pozwolili wejść na górę pojazdu, o wnętrzu nawet nie wspomnę. Nie ma modeli doskonałych, II wojna światowa skończyła się 80 lat temu i ciągle producenci modeli wprowadzają na rynek nowe wersje Tiger I i Pantery. Autor projektu Borsuka opierał się na tych materiałach, które były na ten czas dostępne. Dzięki technologii druku 3D i programom graficznym można dokonywać zmiany i modyfikować projekt. Na chwilę obecną to jedyny dostępny model. Czekamy na kolejne projekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 2 Grudnia 2025 Share Napisano 2 Grudnia 2025 Tak przy okazji przypomni ktoś link do modelu samej wieży ZSSW-30 . Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 2 Grudnia 2025 Share Napisano 2 Grudnia 2025 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: Widziałem kilkakrotnie Borsuka na MSPO, Defence 24 Day itp. nigdzie nie pozwolili wejść na górę pojazdu, o wnętrzu nawet nie wspomnę. Nie ma modeli doskonałych, II wojna światowa skończyła się 80 lat temu i ciągle producenci modeli wprowadzają na rynek nowe wersje Tiger I i Pantery. Autor projektu Borsuka opierał się na tych materiałach, które były na ten czas dostępne. Dzięki technologii druku 3D i programom graficznym można dokonywać zmiany i modyfikować projekt. Na chwilę obecną to jedyny dostępny model. Niestety tak to wygląda i chyba sporo wody upłynie zanim się zmieni. Zbieranie zdjęć internetowych i filmików producentów to jedyny sposób na dokumentację. Mam jednak wrażenie, że szybkość lansowania produktu jest czasami zbyt szybka. Co z pokryciem antypoślizgowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Grudnia 2025 Share Napisano 3 Grudnia 2025 11 godzin temu, Jarekk napisał: Niestety tak to wygląda i chyba sporo wody upłynie zanim się zmieni. Zbieranie zdjęć internetowych i filmików producentów to jedyny sposób na dokumentację. Mam jednak wrażenie, że szybkość lansowania produktu jest czasami zbyt szybka. Co z pokryciem antypoślizgowym? Antyslip oczywiście jest, ale mam tylko jedna fotkę i jego rozkład jest nieznany..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Grudnia 2025 Share Napisano 3 Grudnia 2025 13 godzin temu, jo napisał: Tak przy okazji przypomni ktoś link do modelu samej wieży ZSSW-30 . Dziękuję Simple ZSSW-30 turret・ STL File for 3D printing・Cults Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 4 Grudnia 2025 Share Napisano 4 Grudnia 2025 robertmodelarz - dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 5 Grudnia 2025 Share Napisano 5 Grudnia 2025 W dniu 3.12.2025 o 10:35, robertmodelarz napisał: Antyslip oczywiście jest, ale mam tylko jedna fotkę i jego rozkład jest nieznany..... E tam, jest sporo fotek i materiałów video na których widać dobrze jak jest rozłożony antyslip. Generalnie jest tylko na przedniej części kadłuba {mniej więcej do końca chwytu powietrza do chłodnicy}. Oczywiście trzeba odrzucić prototypy bo jednak trochę się to różniło. i z kilku zdjęć da się odtworzyć rozkład.Jak znajdę jutro czas to wrzucę zdjęcia. Witek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 5 Grudnia 2025 Share Napisano 5 Grudnia 2025 (edytowane) Siedzę teraz nad zdjęciami i muszę zmodyfikować stwierdzenie że antyslipy są tylko na przodzie. Zdjęcia mówią że są też na skośnych panelach góry kadłuba na całej jego długości i na górze przednich błotników. Słabo to widoczne ale są. Ponadto całe panele dodatkowego pancerza są chropowate ( jakaś taka farba ) na całej ich powierzchni. .Tak jest na seryjnych Borsukach. A sam model ma przedstawiać jeden z prototypów ( tak około 2022 roku) . Edytowane 5 Grudnia 2025 przez Witek Cisłak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Grudnia 2025 Share Napisano 5 Grudnia 2025 Widziałem kilkakrotnie Borsuka na MSPO, Defence 24 Day itp. nigdzie nie pozwolili wejść na górę pojazdu, o wnętrzu nawet nie wspomnę. Niestety tak to wygląda i chyba sporo wody upłynie zanim się zmieni. Słabe to jest, bo jak oglądałem sobie Abramsa w rodzimej jednostce, to mnie nikt nie gonił, ba jeden podoficer widząc moją zajawkę wskazał mi w garażu pojazd, na którym było najmniej zwiedzających, żebym sobie spokojnie w nim posiedział... Ale przyznałem mu się wcześniej, że ja modelarz... Kurna olek - rozmieszczenie nitów i spawów to taka tajemnica? chyba, że tajemnicą jest grubość i budowa tylnego włazu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 5 Grudnia 2025 Share Napisano 5 Grudnia 2025 (edytowane) Jednak pierwsze wrażenie jest najlepsze. Obejrzałem sobie zdjęcia w dużej rozdzielczości udostępnione kilka miesięcy temu przez Jarosława Wolskiego i jednak anty-slip jest tak jak pierwotnie pisałem tylko na przedniej górnej części pancerza i na błotnikach. Co ciekawe są dwie gradacje anti-slipu. Dwa pasy na falochronie w poprzek kadłuba ( pierwszy z przerwą na kamerę kierowcy) mają wyraźnie grubszą gradację niż te na kadłubie (Zdjęcie pierwsze). Za falochronem na kadłubie są poprzeczne pasy - pięć sztuk, oczywiście są dopasowane do kształtu paneli, dodatkowo jest panel anti-slipu na włazie kierowcy ( Zdjęcie drugie). Ostatni pas kończy się na wysokości tylnej krawędzi wlotu powietrza do chłodnicy. Za tym panelem anti-slipu kadłub jest już gładki ( zdjęcie trzecie). Ponadto na bocznych krawędziach opancerzenia góry kadłuba założona jest gumowa uszczelka ( Zdjęcia cztery i pięć oraz ostatnie z poprzedniego postu). Jej górna część zachodzi na górną powierzchnię blachy opancerzenia. Taki sposób założenia uszczelki na niektórych zdjęciach daje złudzenie że jest tam warstwa anti-slipu. Na czwartym zdjęciu dobrze widać fakturę paneli bocznego opancerzenia. Pozdrowienia Witek Edytowane 6 Grudnia 2025 przez Witek Cisłak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Grudnia 2025 Share Napisano 6 Grudnia 2025 Ładne zbliżenia. Może warto by je wrzucać do tematu o Borsuku, a nie tu. Za jakiś czas tu je będzie trudno znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 6 Grudnia 2025 Share Napisano 6 Grudnia 2025 Jak znajdę chwilę to wrzucę fotki do Borsuka. Może wieczorem. Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi