Skocz do zawartości

AMZ BÓBR-3 ARV

grzesioc

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie czy go nie kupić, tylko nie wiem czy zmieści mi się w drukarce, patrząc jest bardzo uproszczony, zawieszenie razem z kadłubem, srodek, pusty, tylko pierwowzór też ma ograniczenia.

5 minut temu, chorąży napisał:

Zastanawiam sie czy go nie kupić, tylko nie wiem czy zmieści mi się w drukarce, patrząc jest bardzo uproszczony, zawieszenie razem z kadłubem, srodek, pusty, tylko pierwowzór też ma ograniczenia.

Wnętrza i tak nie będzie widać, bardziej martwi mnie oszklenie wozu. Autor nie miał pewnie możliwości wykonania fotek podwozia, pewnie z uwagi na  miejsce zamieszkania numer kierunkowy +62 czyli Indonezja. Jest to kolejny model w technologii druku 3D po konwersji AHS Krab, Borsuka, M120 RAK (w zapowiedzi). Również planuję jego zakup do swojej skromnej kolekcji wozów używanych w WP.

Mam duże wątpliwości czy tak wygląda góra kadłuba. 😞

Środkowy właz na 100 % S-F.

W poniedziałek szczegóły. :)

Właz środkowy oraz wszystko co jest do tyłu od niego w modelu to S-F. 😞

Edytowane przez Jarekk

5 godzin temu, chorąży napisał:

Jakim klejem to kleiłeś ? Możesz wystawić zdjęcia gotowego ?

Model jeszcze nie sklejony, na sucho złożony, klej to taki polecają:

https://www.mojehobby.pl/products/Flexy-5k-CA-For-3D.html

Można też zwykłycm CA Slow Dry- wolniej schnie i jest mniej płynny. Jak skończę warsztat PTS-M to odpalę kolejny z Borsukiem.

I tak to w dziwny sposób Bóbr stał się Borsukiem. :)

Oceniając przedstawione rysunki jest dużo lepiej niż z Bobrem.

Jednak i w tym modelu z góry mamy sporo niedociągnięć. Szczególnie tylny górny właz i podział pancerza.

Rysunków jak zwykle brak, ale był w Internecie filmik z rysunkami i pozwoliłem sobie na kilka stop-klatek.

Efekt porównania poniżej:

Borsuk.jpg

• Like 2

47 minut temu, Jarekk napisał:

I tak to w dziwny sposób Bóbr stał się Borsukiem. :)

Oceniając przedstawione rysunki jest dużo lepiej niż z Bobrem.

Jednak i w tym modelu z góry mamy sporo niedociągnięć. Szczególnie tylny górny właz i podział pancerza.

Rysunków jak zwykle brak, ale był w Internecie filmik z rysunkami i pozwoliłem sobie na kilka stop-klatek.

Efekt porównania poniżej:

Dziękuję bardzo za poświęcenie czasu na to zacne porównanie.  Pamiętając w jaki sposób IBG zbierało materiały do wykonania modelu Rosomaka, podobnie jest z Borsukiem. Hobbyści jeździli po piknikach i festynach robili zdjęcia, latali z miarkami tam gdzie się pojawiał Rosomak (przeganiani przez ZW). Zwrócili się oficjalnie do producenta w Siemianowicach o materiały i nic nie dostali.  Widziałem kilkakrotnie Borsuka na MSPO, Defence 24 Day itp. nigdzie nie pozwolili wejść na górę pojazdu, o wnętrzu nawet nie wspomnę. Nie ma modeli doskonałych, II wojna światowa skończyła się 80 lat temu i ciągle producenci modeli wprowadzają na rynek nowe wersje Tiger I i Pantery.  Autor projektu Borsuka opierał się na tych materiałach, które były na ten czas dostępne.  Dzięki technologii druku 3D i programom graficznym można dokonywać zmiany i modyfikować projekt. Na chwilę obecną to jedyny dostępny model. Czekamy na kolejne projekty.

1 godzinę temu, robertmodelarz napisał:

Widziałem kilkakrotnie Borsuka na MSPO, Defence 24 Day itp. nigdzie nie pozwolili wejść na górę pojazdu, o wnętrzu nawet nie wspomnę. Nie ma modeli doskonałych, II wojna światowa skończyła się 80 lat temu i ciągle producenci modeli wprowadzają na rynek nowe wersje Tiger I i Pantery.  Autor projektu Borsuka opierał się na tych materiałach, które były na ten czas dostępne.  Dzięki technologii druku 3D i programom graficznym można dokonywać zmiany i modyfikować projekt. Na chwilę obecną to jedyny dostępny model.

Niestety tak to wygląda i chyba sporo wody upłynie zanim się zmieni. Zbieranie zdjęć internetowych i filmików producentów to jedyny sposób na dokumentację. Mam jednak wrażenie, że szybkość lansowania produktu jest czasami zbyt szybka. 

Co z pokryciem antypoślizgowym? 

202.jpg

11 godzin temu, Jarekk napisał:

Niestety tak to wygląda i chyba sporo wody upłynie zanim się zmieni. Zbieranie zdjęć internetowych i filmików producentów to jedyny sposób na dokumentację. Mam jednak wrażenie, że szybkość lansowania produktu jest czasami zbyt szybka. 

Co z pokryciem antypoślizgowym? 

202.jpg

Antyslip oczywiście jest, ale mam tylko jedna fotkę i jego rozkład jest nieznany.....

Borsuk.jpg.d1c0c95708ac5039c72055b7f8d0e333.jpg

W dniu 3.12.2025 o 10:35, robertmodelarz napisał:

Antyslip oczywiście jest, ale mam tylko jedna fotkę i jego rozkład jest nieznany.....

E tam, jest sporo fotek i materiałów video na których widać dobrze jak jest rozłożony antyslip. Generalnie  jest tylko na przedniej części kadłuba {mniej więcej do końca chwytu powietrza do chłodnicy}. Oczywiście trzeba odrzucić prototypy bo jednak trochę się to różniło. i z kilku zdjęć da się odtworzyć rozkład.Jak znajdę jutro czas to  wrzucę zdjęcia.

Witek

Borsuk.jpg

• Like 1

Siedzę teraz nad zdjęciami i muszę zmodyfikować stwierdzenie że antyslipy są tylko na przodzie.  Zdjęcia mówią że są też na skośnych panelach góry kadłuba na całej jego długości i na górze przednich błotników.  Słabo to widoczne ale są. Ponadto całe panele dodatkowego pancerza są chropowate ( jakaś taka farba ) na całej ich powierzchni. .Tak jest na seryjnych Borsukach. 

A sam model ma przedstawiać  jeden z prototypów ( tak około 2022 roku) .

3kIk9kuTURBXy9jOGZlYmUwYi05NTAwLTRkYjAtYTFmYi04MzMzYTkxMDg1ZjIuanBlZ5GVAs0EsADDw94AAaEwBQ.jpg

G7UbYRMXIAAzPY8.jpg

tył.jpg

HSW-Borsuk-Mazury.webp

Edytowane przez Witek Cisłak
  • Like 2

Widziałem kilkakrotnie Borsuka na MSPO, Defence 24 Day itp. nigdzie nie pozwolili wejść na górę pojazdu, o wnętrzu nawet nie wspomnę. 

Niestety tak to wygląda i chyba sporo wody upłynie zanim się zmieni. 

Słabe to jest, bo jak oglądałem sobie Abramsa w rodzimej jednostce, to mnie nikt nie gonił, ba jeden podoficer widząc moją zajawkę wskazał mi w garażu pojazd, na którym było najmniej zwiedzających, żebym sobie spokojnie w nim posiedział... Ale przyznałem mu się wcześniej, że ja modelarz...

Kurna olek - rozmieszczenie nitów i spawów to taka tajemnica? chyba,  że tajemnicą jest grubość i budowa tylnego włazu...?

Jednak pierwsze wrażenie jest najlepsze. Obejrzałem sobie zdjęcia w dużej rozdzielczości udostępnione kilka miesięcy temu przez Jarosława Wolskiego i jednak anty-slip jest tak jak pierwotnie pisałem tylko na przedniej górnej części pancerza i na błotnikach. Co ciekawe są dwie gradacje anti-slipu.  Dwa pasy na falochronie w poprzek kadłuba ( pierwszy z przerwą na kamerę kierowcy) mają wyraźnie grubszą  gradację niż te na kadłubie (Zdjęcie pierwsze). Za falochronem na kadłubie są poprzeczne pasy - pięć sztuk, oczywiście są dopasowane do kształtu paneli, dodatkowo jest panel anti-slipu na włazie kierowcy ( Zdjęcie drugie). Ostatni pas kończy się na wysokości tylnej krawędzi  wlotu powietrza do chłodnicy. Za tym panelem anti-slipu  kadłub jest już gładki ( zdjęcie trzecie).

Ponadto na bocznych krawędziach opancerzenia góry kadłuba założona jest gumowa uszczelka ( Zdjęcia cztery i pięć oraz ostatnie z poprzedniego postu). Jej górna część zachodzi na górną powierzchnię blachy opancerzenia. Taki sposób założenia uszczelki na niektórych zdjęciach daje złudzenie że jest tam warstwa anti-slipu. 

Na czwartym zdjęciu dobrze widać fakturę  paneli bocznego opancerzenia.

Pozdrowienia

Witek

antyslip na falochronie.jpg

antyslip kadłub.jpg

bez antislipu.jpg

uszczelka.jpg

uszczelka1.jpg

Edytowane przez Witek Cisłak
  • Like 1

Ładne zbliżenia.

Może warto by je wrzucać do tematu o Borsuku, a nie tu.

Za jakiś czas tu je będzie trudno znaleźć.