grzesioc Napisano 26 Listopada 2025 Napisano 26 Listopada 2025 Jeszcze ciepły projekt z Cults3d https://cults3d.com/en/3d-model/game/poland-amz-bobr-3-arv 2 Cytuj
chorąży Napisano 27 Listopada 2025 Napisano 27 Listopada 2025 Czy ktoś już drukował w 1/35 i może wystawić zdjecie, a nie render ? Jako rozmiar kadłuba w 1/35 ? Cytuj
SnajperTBG Napisano 28 Listopada 2025 Napisano 28 Listopada 2025 (edytowane) W 72 spoko w 35 będziesz miał mydło jak nic... Ale super że ktoś się tematu podjął:) Edytowane 28 Listopada 2025 przez SnajperTBG Cytuj
chorąży Napisano 28 Listopada 2025 Napisano 28 Listopada 2025 Zastanawiam sie czy go nie kupić, tylko nie wiem czy zmieści mi się w drukarce, patrząc jest bardzo uproszczony, zawieszenie razem z kadłubem, srodek, pusty, tylko pierwowzór też ma ograniczenia. Cytuj
robertmodelarz Napisano 28 Listopada 2025 Napisano 28 Listopada 2025 5 minut temu, chorąży napisał: Zastanawiam sie czy go nie kupić, tylko nie wiem czy zmieści mi się w drukarce, patrząc jest bardzo uproszczony, zawieszenie razem z kadłubem, srodek, pusty, tylko pierwowzór też ma ograniczenia. Wnętrza i tak nie będzie widać, bardziej martwi mnie oszklenie wozu. Autor nie miał pewnie możliwości wykonania fotek podwozia, pewnie z uwagi na miejsce zamieszkania numer kierunkowy +62 czyli Indonezja. Jest to kolejny model w technologii druku 3D po konwersji AHS Krab, Borsuka, M120 RAK (w zapowiedzi). Również planuję jego zakup do swojej skromnej kolekcji wozów używanych w WP. Cytuj
chorąży Napisano 28 Listopada 2025 Napisano 28 Listopada 2025 Oszklenie, o tym też myślałem, przecież nie okleję go folią odblaskową bo w 35 to trochę badziewne ....... Cytuj
Jarekk Napisano 28 Listopada 2025 Napisano 28 Listopada 2025 (edytowane) Mam duże wątpliwości czy tak wygląda góra kadłuba. Środkowy właz na 100 % S-F. W poniedziałek szczegóły. Właz środkowy oraz wszystko co jest do tyłu od niego w modelu to S-F. Edytowane 1 Grudnia 2025 przez Jarekk Cytuj
chorąży Napisano 1 Grudnia 2025 Napisano 1 Grudnia 2025 Kolejny za 80 zeta Infantry Fighting Vehicle - IFV Borsuk - Polish Fist : https://cults3d.com/en/3d-model/various/infantry-fighting-vehicle-ifv-borsuk-polish-fist?srsltid=AfmBOooH3j2jCd7BsFdvXZxuSTJGEyrlDqfIuBonZnKoLTMooKjg4hAv Cytuj
robertmodelarz Napisano 1 Grudnia 2025 Napisano 1 Grudnia 2025 Godzinę temu, chorąży napisał: Kolejny za 80 zeta Infantry Fighting Vehicle - IFV Borsuk - Polish Fist : https://cults3d.com/en/3d-model/various/infantry-fighting-vehicle-ifv-borsuk-polish-fist?srsltid=AfmBOooH3j2jCd7BsFdvXZxuSTJGEyrlDqfIuBonZnKoLTMooKjg4hAv Już mam!!!! https://modelwork.pl/topic/63207-zapowiedzi-i-nowości-dogfight-workshop/#comment-1050979 Cytuj
chorąży Napisano 2 Grudnia 2025 Napisano 2 Grudnia 2025 Jakim klejem to kleiłeś ? Możesz wystawić zdjęcia gotowego ? Cytuj
robertmodelarz Napisano 2 Grudnia 2025 Napisano 2 Grudnia 2025 5 godzin temu, chorąży napisał: Jakim klejem to kleiłeś ? Możesz wystawić zdjęcia gotowego ? Model jeszcze nie sklejony, na sucho złożony, klej to taki polecają: https://www.mojehobby.pl/products/Flexy-5k-CA-For-3D.html Można też zwykłycm CA Slow Dry- wolniej schnie i jest mniej płynny. Jak skończę warsztat PTS-M to odpalę kolejny z Borsukiem. Cytuj
Jarekk Napisano 2 Grudnia 2025 Napisano 2 Grudnia 2025 I tak to w dziwny sposób Bóbr stał się Borsukiem. Oceniając przedstawione rysunki jest dużo lepiej niż z Bobrem. Jednak i w tym modelu z góry mamy sporo niedociągnięć. Szczególnie tylny górny właz i podział pancerza. Rysunków jak zwykle brak, ale był w Internecie filmik z rysunkami i pozwoliłem sobie na kilka stop-klatek. Efekt porównania poniżej: 2 Cytuj
robertmodelarz Napisano 2 Grudnia 2025 Napisano 2 Grudnia 2025 47 minut temu, Jarekk napisał: I tak to w dziwny sposób Bóbr stał się Borsukiem. Oceniając przedstawione rysunki jest dużo lepiej niż z Bobrem. Jednak i w tym modelu z góry mamy sporo niedociągnięć. Szczególnie tylny górny właz i podział pancerza. Rysunków jak zwykle brak, ale był w Internecie filmik z rysunkami i pozwoliłem sobie na kilka stop-klatek. Efekt porównania poniżej: Dziękuję bardzo za poświęcenie czasu na to zacne porównanie. Pamiętając w jaki sposób IBG zbierało materiały do wykonania modelu Rosomaka, podobnie jest z Borsukiem. Hobbyści jeździli po piknikach i festynach robili zdjęcia, latali z miarkami tam gdzie się pojawiał Rosomak (przeganiani przez ZW). Zwrócili się oficjalnie do producenta w Siemianowicach o materiały i nic nie dostali. Widziałem kilkakrotnie Borsuka na MSPO, Defence 24 Day itp. nigdzie nie pozwolili wejść na górę pojazdu, o wnętrzu nawet nie wspomnę. Nie ma modeli doskonałych, II wojna światowa skończyła się 80 lat temu i ciągle producenci modeli wprowadzają na rynek nowe wersje Tiger I i Pantery. Autor projektu Borsuka opierał się na tych materiałach, które były na ten czas dostępne. Dzięki technologii druku 3D i programom graficznym można dokonywać zmiany i modyfikować projekt. Na chwilę obecną to jedyny dostępny model. Czekamy na kolejne projekty. Cytuj
jo Napisano 2 Grudnia 2025 Napisano 2 Grudnia 2025 Tak przy okazji przypomni ktoś link do modelu samej wieży ZSSW-30 . Dziękuję Cytuj
Jarekk Napisano 2 Grudnia 2025 Napisano 2 Grudnia 2025 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: Widziałem kilkakrotnie Borsuka na MSPO, Defence 24 Day itp. nigdzie nie pozwolili wejść na górę pojazdu, o wnętrzu nawet nie wspomnę. Nie ma modeli doskonałych, II wojna światowa skończyła się 80 lat temu i ciągle producenci modeli wprowadzają na rynek nowe wersje Tiger I i Pantery. Autor projektu Borsuka opierał się na tych materiałach, które były na ten czas dostępne. Dzięki technologii druku 3D i programom graficznym można dokonywać zmiany i modyfikować projekt. Na chwilę obecną to jedyny dostępny model. Niestety tak to wygląda i chyba sporo wody upłynie zanim się zmieni. Zbieranie zdjęć internetowych i filmików producentów to jedyny sposób na dokumentację. Mam jednak wrażenie, że szybkość lansowania produktu jest czasami zbyt szybka. Co z pokryciem antypoślizgowym? Cytuj
robertmodelarz Napisano 3 Grudnia 2025 Napisano 3 Grudnia 2025 11 godzin temu, Jarekk napisał: Niestety tak to wygląda i chyba sporo wody upłynie zanim się zmieni. Zbieranie zdjęć internetowych i filmików producentów to jedyny sposób na dokumentację. Mam jednak wrażenie, że szybkość lansowania produktu jest czasami zbyt szybka. Co z pokryciem antypoślizgowym? Antyslip oczywiście jest, ale mam tylko jedna fotkę i jego rozkład jest nieznany..... Cytuj
robertmodelarz Napisano 3 Grudnia 2025 Napisano 3 Grudnia 2025 13 godzin temu, jo napisał: Tak przy okazji przypomni ktoś link do modelu samej wieży ZSSW-30 . Dziękuję Simple ZSSW-30 turret・ STL File for 3D printing・Cults Cytuj
Witek Cisłak Napisano 5 Grudnia 2025 Napisano 5 Grudnia 2025 W dniu 3.12.2025 o 10:35, robertmodelarz napisał: Antyslip oczywiście jest, ale mam tylko jedna fotkę i jego rozkład jest nieznany..... E tam, jest sporo fotek i materiałów video na których widać dobrze jak jest rozłożony antyslip. Generalnie jest tylko na przedniej części kadłuba {mniej więcej do końca chwytu powietrza do chłodnicy}. Oczywiście trzeba odrzucić prototypy bo jednak trochę się to różniło. i z kilku zdjęć da się odtworzyć rozkład.Jak znajdę jutro czas to wrzucę zdjęcia. Witek 1 Cytuj
Witek Cisłak Napisano 5 Grudnia 2025 Napisano 5 Grudnia 2025 (edytowane) Siedzę teraz nad zdjęciami i muszę zmodyfikować stwierdzenie że antyslipy są tylko na przodzie. Zdjęcia mówią że są też na skośnych panelach góry kadłuba na całej jego długości i na górze przednich błotników. Słabo to widoczne ale są. Ponadto całe panele dodatkowego pancerza są chropowate ( jakaś taka farba ) na całej ich powierzchni. .Tak jest na seryjnych Borsukach. A sam model ma przedstawiać jeden z prototypów ( tak około 2022 roku) . Edytowane 5 Grudnia 2025 przez Witek Cisłak 2 Cytuj
Lipstein Napisano 5 Grudnia 2025 Napisano 5 Grudnia 2025 Widziałem kilkakrotnie Borsuka na MSPO, Defence 24 Day itp. nigdzie nie pozwolili wejść na górę pojazdu, o wnętrzu nawet nie wspomnę. Niestety tak to wygląda i chyba sporo wody upłynie zanim się zmieni. Słabe to jest, bo jak oglądałem sobie Abramsa w rodzimej jednostce, to mnie nikt nie gonił, ba jeden podoficer widząc moją zajawkę wskazał mi w garażu pojazd, na którym było najmniej zwiedzających, żebym sobie spokojnie w nim posiedział... Ale przyznałem mu się wcześniej, że ja modelarz... Kurna olek - rozmieszczenie nitów i spawów to taka tajemnica? chyba, że tajemnicą jest grubość i budowa tylnego włazu...? Cytuj
Witek Cisłak Napisano 5 Grudnia 2025 Napisano 5 Grudnia 2025 (edytowane) Jednak pierwsze wrażenie jest najlepsze. Obejrzałem sobie zdjęcia w dużej rozdzielczości udostępnione kilka miesięcy temu przez Jarosława Wolskiego i jednak anty-slip jest tak jak pierwotnie pisałem tylko na przedniej górnej części pancerza i na błotnikach. Co ciekawe są dwie gradacje anti-slipu. Dwa pasy na falochronie w poprzek kadłuba ( pierwszy z przerwą na kamerę kierowcy) mają wyraźnie grubszą gradację niż te na kadłubie (Zdjęcie pierwsze). Za falochronem na kadłubie są poprzeczne pasy - pięć sztuk, oczywiście są dopasowane do kształtu paneli, dodatkowo jest panel anti-slipu na włazie kierowcy ( Zdjęcie drugie). Ostatni pas kończy się na wysokości tylnej krawędzi wlotu powietrza do chłodnicy. Za tym panelem anti-slipu kadłub jest już gładki ( zdjęcie trzecie). Ponadto na bocznych krawędziach opancerzenia góry kadłuba założona jest gumowa uszczelka ( Zdjęcia cztery i pięć oraz ostatnie z poprzedniego postu). Jej górna część zachodzi na górną powierzchnię blachy opancerzenia. Taki sposób założenia uszczelki na niektórych zdjęciach daje złudzenie że jest tam warstwa anti-slipu. Na czwartym zdjęciu dobrze widać fakturę paneli bocznego opancerzenia. Pozdrowienia Witek Edytowane 6 Grudnia 2025 przez Witek Cisłak 1 Cytuj
Grzes Napisano 6 Grudnia 2025 Napisano 6 Grudnia 2025 Ładne zbliżenia. Może warto by je wrzucać do tematu o Borsuku, a nie tu. Za jakiś czas tu je będzie trudno znaleźć. Cytuj
Witek Cisłak Napisano 6 Grudnia 2025 Napisano 6 Grudnia 2025 Jak znajdę chwilę to wrzucę fotki do Borsuka. Może wieczorem. Witek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi