Skocz do zawartości

TKS RPM 1/35

Michał

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 75
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Przy braku aerografu, proponuje założyć stare kamo, typu japońskiego stosowane do 1936 roku.

Aby kreska dzieląca kolory była w miarę równa, możesz zastosować cienki czarny flamaster (jak do opisywania płyt DVD)

Jakich farb używasz, jak akrylowa - ja takich używam, to rozcieńczaj je wodą np. w jakiejś nakrętce (4/1) i użyj miększych, płaskich pędzli # 1 lub 2 (max).

Troszkę za grubo malujesz...

troszkę słabo powiedziane ... moim zdaniem jest mega grubo

nie wiem jakich farb używasz ale ja gdy maluje pędzlem rozwadniam akryle do konsystencji mleka i klade ok 4 lub 5 bardzo cieniutkich warstw. Na początku nie należny się wogule przejmować ze przebija podkład. Po kilku warstwach będziesz miał idealny cieniutko położony kolor.

Ta wannę czeka tylko jedno ... kąpiel w dot 4 lub w krecie

Przy braku aerografu, proponuje założyć stare kamo, typu japońskiego stosowane do 1936 roku.

A jest jakaś różnica przy malowaniu pędzlem drugiego kamo? Myślę że pędzlem maluje się wszędzie tak samo i można dość ładnie to zrobić, popatrz choć by na mojego tksa - malowany w pełni pędzlem, jak z resztą wszystkie moje modele, z jasnej przyczyny. Michał do cleanuxa go i od nowa!!! Pomaluj pierwszą warstwe cienką (pectre rozcieńcz trochę w wodzie jak napisali poprzednicy), i tak będzie przebijał żółty wiec poprawisz drugą, ewentualnie trzecią...

PS. Przepraszam za drugiego posta, internet mi się zawiesił na chwilę i wysłało drugą taką samą

Edytowane przez Gość

A jest jakaś różnica przy malowaniu pędzlem drugiego kamo? Pędzlem maluje się wszędzie tak samo i można dość ładnie to zrobić, popatrz choć by na mojego tksa - malowany w pełni pędzlem, jak z resztą wszystkie moje modele, z jasnej przyczyny. Michał do cleanuxa go i od nowa!!! Pomaluj pierwszą warstwe cienką (pectre rozcieńcz w wodzie ODROBINĘ), i tak będzie przebijał żółty wiec poprawisz drugą...

Mogę taki mały OT?Maciupki:)

Kamuflaż japoński polegał TYLKO na tym, że kolory były oddzielone od siebie półtoracentymetrową kreską? Czytałem, że to były inne barwy, jakieś pochodne niebieskiego...Jak to było? Sam planuję Vickersa i chciałbym go dziabnąć w schemaciku starszym, sprzed 36go...

Plamy przy nowym kamo powinny się przenikać. Przy starym sa oddzielone czarną linią i nie muszą się przenikać.

No właśnie, powiedz lepiej jak taki efekt uzyskać przy malowaniu pędzlem ??

No właśnie dlatego mówie, że jak malujesz pedzlem, to rób stare kamo.

No tia, ale 7TP nie miał starego kamo.

ps. ćwicze takie malowanie na kawałkach plastiku, idzie ciężko, ale ...

Do tego potrzeba wielkiej wprawy, ale jest do zrobienia jak zresztą wszystko, trzeba tylko chcieć... Wystarczy malując jedną plamę i drugą sąsiednią na obydwóch krawędziach farbę bardziej rozcieńczyć i zrobić delikatne przejście między tymi dwoma barwami ale tak minimalnie by nie zmienić za bardzo koloru bo jak wiemy mieszając 2 kolory wychodzi trzeci inny. Następnie taki zabieg można odrobinę zamaskować odpowiednimi kolorami pasteli bądź innego specyfiku, kiedyś próbowałem na kawałku plastiku i po wielu wielu próbach w końcu wyszło ale czas spędzony przy próbach mnie zniechęcił do dalszych takich eksperymentów. Może w przyszłości spróbuję tak ponownie zrobić z WZ 34 który gdzieś tam leży zakurzony na półce Pozdrawiam

No tia, ale 7TP nie miał starego kamo.

ps. ćwicze takie malowanie na kawałkach plastiku, idzie ciężko, ale ...

Nie? a mi się wydawało, że jednak było. 34/35 rok, niby nawet tak w instrukcji z 7tp jest, ale oczywiście wersja z dwoma km-ami

Owszem, dwu wieżowy był w starym kamo, ale nie jedno, o którym pisałem i nie powiedziałem o tym. Chodzi oczywiście o dwubroniowy.

Możesz popróbować z "tapowaniem".

Efekt taki jak na tygrysach z mojej galerii (pewnie można jeszcze technikę dopracować, to były moje początki

Kupuj Vallejo, kolory do polskiego kamo+ RETENDER czyli spowalniacz schnięcia. Malujesz kamo najpierw normalnie a później mieszasz retender z farbami i wodą a następnie nakładasz taka mieszaninę wzdłuż krawędzi barw. Na przykład na zejściu szaropiaskowego z oliwkowozielonym kładziesz mix z piaskiem obok mixu zieleni wzdłuż krawędzi barw a następnie mieszasz farbę na modelu tak aby zgubić krawędź między nimi. Uzyskać tak można łatwo zatarte przejścia. Malowałem tak mojego vickersa który leży w galerii.

Efekt taki jak na tygrysach z mojej galerii (pewnie można jeszcze technikę dopracować, to były moje początki

Mógłbyś tu krótko opisać jak Ty to robisz? Jakie kolory wybierasz do tego zabiegu? Takie same jak kamo czy jakieś inne odcienie? Ja gdzieś na innym forum spotkałem się z tapowaniem przy pomocy kawałka gąbki

Kupuj Vallejo, kolory do polskiego kamo+ RETENDER czyli spowalniacz schnięcia. Malujesz kamo najpierw normalnie a później mieszasz retender z farbami i wodą a następnie nakładasz taka mieszaninę wzdłuż krawędzi barw. Na przykład na zejściu szaropiaskowego z oliwkowozielonym kładziesz mix z piaskiem obok mixu zieleni wzdłuż krawędzi barw a następnie mieszasz farbę na modelu tak aby zgubić krawędź między nimi. Uzyskać tak można łatwo zatarte przejścia. Malowałem tak mojego vickersa który leży w galerii.

Mam do ciebie prośbę, czy możesz podać numery tych farb, często bywa, że jak mówię co potrzebuję - farby do polskiego kamo, to sprzedawcy robię duże oczy i mówią, że takiego niema, albo dają kolory, ciemna zieleń, brązowy i piaskowy

Mógłbyś tu krótko opisać jak Ty to robisz? Jakie kolory wybierasz do tego zabiegu? Takie same jak kamo czy jakieś inne odcienie? Ja gdzieś na innym forum spotkałem się z tapowaniem przy pomocy kawałka gąbki

Na kolor bazowy "tapowałem" przyciętym pędzlem kolory kamo. Następnie operację powtórzyłem tapujac kolorem bazowym (tyle, że bardziej suchym pędzlem niż w przypadku kolorów kamo). Chyba ze dwa trzy razy, aż kamo się "zatarło". Teraz pewnie bym popróbował coś z filtrami ale jak kotki malowałem nie wiedziałem nawet, że taka technika istnieje

Efekt jaki uzyskałem jest daleki od aero, ale na tym etapie modelarstwa na jakim wtedy byłem wydawał mi się całkiem w porządku.

W sumie to nawet dalej mi sie podoba

• 4 weeks later...

Witajcie

Dawno nie pisałem z powodu braku czasu ,szkoła itd. od 14 lutego mam ferie więc zacznę robić modelik dalej aha mam pytanie czy model włożyć po prostu do kreta i nic się niestanie??

Pozdrowienia