Gość Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Ale jakby raz kupić, to na wszystkie modele może starczyć Zależy ile kto robi polskich pojazdów. Ja sobie chyba odleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 29 Grudnia 2008 Share Napisano 29 Grudnia 2008 Ale nie wszystkie pojazdy polskie to ursusy :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Grudnia 2008 Share Napisano 29 Grudnia 2008 Wiem, ale akurat w moim przypadku się opłaca, bo pewnie nie jednego Ursusa będę robił ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 29 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2008 O tym każdy wie, że na wyposażeniu był tylko jeden ckm. W TKW był to Browning - na początku, później wz.25 (Hotchkiss). Dodatkowy umieszczony jest specjalnie dla stojaka. Tak dla wyjaśnienia. Coś Ci się chyba pomieszało: "Tankietka TKW była zaprojektowana na podwoziu tankietki TK (TK-3). Jej przedział bojowy został obniżony, a nad stanowiskiem dowódcy zamontowano małą wieżę uzbrojoną w standardowy chłodzony powietrzem karabin maszynowy 7,92mm wz.25 Hotchkiss. Wieża miała ściany grubości 8 mm, nitowane do ramy i miała właz na dachu oraz drzwi w tylnej zaokrąglonej płycie. Obracana była ręcznie. Głowa kierowcy była chroniona sporą pudełkowatą pancerną osłoną, wyposażoną w nowoczesny peryskop odwracalny konstrukcji inż. R. Gundlacha. Postanowiono początkowo zbudować 6 czołgów próbnych. Prototyp TKW zbudowano pod koniec 1932 roku lub na początku 1933, na bazie czołgu TK nr 1164 (pochodzącego z pierwszej serii, zbudowanej z płyt ze zwykłej stali, tzw. "żelaznych"). Karabin maszynowy wymieniono następnie na chłodzony wodą wz.30, zamontowany w nowym uniwersalnym jarzmie kulistym konstrukcji inż. J. Napiórkowskiego, z celownikiem lunetkowym. " Ze strony dreli http://derela.republika.pl/tkwpl.htm Dokładnie: Uzbrojenie zamontowane zostało w uniwersalnym jarzmie kulistym (stanowił je ponownie km wz.25, aczkolwiek można było dostosować je do km wz.30; nie są znane mimo to zdjęcia TKW drugiego wariantu z zamontowaną bronią). http://derela.republika.pl/tkwpl.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 30 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2008 Rafale, uporałem się z wieżą, mam nadzieję, że ci się spodoba. Fotki będą jak tylko dopieszczę to cudo. Wiecie co mnie denerwuje w tych tankietkach z RPMu, to że nie ma loga Ursusa na przedniej płycie tam pod włazami, U Rafała w 7TP od miraga jest i fajnie to wygląda, myślicie że łatwo dorobić takie logo np. z kawałka żywicy? Nie ciebie jednego, a to przecież taki pikuś, a tyle frajdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 TKW miał najpierw ckm wz.30. Wieża dowódcy pojazdu była uzbrojona w CKM 7,92 mm Browning wz.30 w specjalnym jarzmie, zaopatrzony w celownik optyczny. Prowadzono też próby z ckm Hotchkiss'a, jednak po zaopatrzeniu wieży w wykusz dla zwiększenia przestrzeni.. Za moim tekstem na: www.iirp.prv.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 30 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2008 Czy ktoś z was orientuje się co to jest (zawiasy??), czy wieża była otwierana również od góry, czy tylko od tyłu. Czy posiada ktoś z was np. zdjęcie wieży od tyłu, chodzi o TKW II. W necie znalazłem tylko 3, jeden to TKW I z przodu i tyłu, TKW II (przód). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Jeśli Pzinż 130 miał ta sama wieżę to: http://www.vm.aganet.pl/images/photoalbum/album_2/pzin_30_t2.jpg ...chyba już wiesz. http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=9002e214fc5cab17 Model kartonowy ale ktoś musiał go opracować wg. aktualnych planów. Źródło: www.konradus.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 30 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2008 O, bardzo dziękuję, fakt, była używana w 4TP. THX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Sory, że znowu ale znalazłem u Czechów takie foty: http://forum.valka.cz/files/13012_198.jpg http://forum.valka.cz/files/1306_120.jpg http://forum.valka.cz/files/1308_202.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 30 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2008 Dzięki jeszcze raz, jeżeli chodzi o właz górny, to już się otwiera, dwa zawiasy działają, teraz tylko wkleić uchwyty do włazu tylnego i będzie gicior. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Sory, że znowu ale znalazłem u Czechów takie foty: Dwie piersze fotki są dla mnie zupełnie nieznane, ale to i dobrze bo nabywam nową wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 30 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2008 I jeszcze jedno, czy było możliwe, że TKW II był malowany na kolor ciemnozielony, czy też tylko na szaropiaskowy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Akurat malowania nie musisz się sztywno trzymać. BO jak pomalujesz na zielono, to będzie wiadomo, że jest ok. Nawet jak walniesz trójbarwne malowanie, to zawsze wystarczy podpisać, że to już po próbach w boju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 30 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2008 Czyli walę na ciemnozielono, wtedy był to jakiś standard czy wystarczy Polish Dark Green lub Polish Khaki 'Agamy' ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 31 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2008 Otwierany właz górny oraz uchwyt na drzwiczkach tylnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 31 Grudnia 2008 Share Napisano 31 Grudnia 2008 Wydaje mi się że będzie widoczna duża różnica między Twoimi nitami które zrobiłeś na wierzy (jarzmo o ile tak to można nazwać w tym czołgu) względem innych (są bardziej płaskie). Ogólnie na razie fajnie idzie praca, tak trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 31 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2008 Wydaje mi się że będzie widoczna duża różnica między Twoimi nitami które zrobiłeś na wierzy (jarzmo o ile tak to można nazwać w tym czołgu) względem innych (są bardziej płaskie). Ogólnie na razie fajnie idzie praca, tak trzymać Owszem, po pomalowaniu widać minimalną różnice, nie mam takiego jednego przyrządziku do zaokrąglania, ale jak ktoś nie wie co i jak, to nie zauważy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 3 Stycznia 2009 Share Napisano 3 Stycznia 2009 Otwierany właz górny oraz uchwyt na drzwiczkach tylnych. No i ładnie Wnętrze wieży też będzie ? czy tylko coś zamarkowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 3 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2009 Otwierany właz górny oraz uchwyt na drzwiczkach tylnych. No i ładnie Wnętrze wieży też będzie ? czy tylko coś zamarkowane ? Mam zamiar wsadzić do niej jednego ludzika w zwykłym kombinezonie, drugiego, dowódcę, do TKS'a z wnętrzem. Przerabiam tam klapy, będzie totalne wycięcie dla dużych klap i będzie odsłonięte częściowo, od strony dowódcy. TKW II będzie pomalowana na ciemną zieleń, wyciągnięty z magazynów z ostatniej chwili, jedyny który ocalał i nie został przebudowany i użyty przeciwko Niemcom. Widzieliście może figurki pancerniaków w hełmach ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 3 Stycznia 2009 Share Napisano 3 Stycznia 2009 Widzieliście może figurki pancerniaków w hełmach ?? Robi M Model http://www.m-model.pl/iiwojna/35011.jpg Kiedyś zgrabny zestawik wypuścił też Heller czy SK Model, rzadko bywa na allegro. W zasadzie każdy zestaw polskich pancerniaków (MH!), a jak się uśmiechniesz to Ci z M Modelu hełmy na sztuki sprzedadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 3 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2009 Widzieliście może figurki pancerniaków w hełmach ?? Robi M Model http://www.m-model.pl/iiwojna/35011.jpg Kiedyś zgrabny zestawik wypuścił też Heller czy SK Model, rzadko bywa na allegro. W zasadzie każdy zestaw polskich pancerniaków (MH!), a jak się uśmiechniesz to Ci z M Modelu hełmy na sztuki sprzedadzą. Widziałeś może te figurki w stanie surowym, bo te z MH, to tragedia, jak już pisałem, masz w bonusie drugie tyle żywicy i nie wiadomo co z nią zrobić, jest w takich miejscach, że biaksem ciężko dojść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 3 Stycznia 2009 Share Napisano 3 Stycznia 2009 Widziałem, mam kilka ich figur. Faktycznie "dodatków" było sporo, za to jakoś szczegółów jest ok. Albo przerabiasz albo bierzesz co wolny rynek daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 3 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2009 Czy ktoś posiada zdjęcia silnika tankietki np. TKS/W ?? Jeżeli tak, to poproszę, znalazłem tylko częściowe, które zbyt wiele nie pokazują, a nie posiadam żadnej monografii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 3 Stycznia 2009 Share Napisano 3 Stycznia 2009 A opcja wyszukaj na stronie modelworku? Próbowałeś? Mi do mojego tksa walkaround który tu jest spokojnie wystarczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi