Skocz do zawartości

TKS (20 mm) oraz TKW II (RPM, 1/35)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 114
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A oto silnik do tankietki Made by RPM:

d0029e93a86f8f9a.jpg

Nie wiem co mam z tym "cosiem" zrobić, pochlastać się chyba, nie potrafię wykonać od nowa we własnym zakresie, ...

Napisano

Po pierwsze jedno co zaznaczyłeś to nie silnik a zbiornik paliwa który kształtem jak na RPM przypomina nawet oryginał.

Co do samego silnika to pamiętaj o osłonie, ona zasłania większość bloku cylindrów i reszty. Spokojnie, jeśli masz pokazać wnętrze tylko przez właz to sobie poradzisz.

Proponuję ci zakupienie polistyrenu pienionego o grubości 1cm i cieńszych, to dobry i łatwy w obróbce materiał z którym sobie spokojnie poradzisz.

Napisano
Po pierwsze jedno co zaznaczyłeś to nie silnik a zbiornik paliwa który kształtem jak na RPM przypomina nawet oryginał.

Co do samego silnika to pamiętaj o osłonie, ona zasłania większość bloku cylindrów i reszty. Spokojnie, jeśli masz pokazać wnętrze tylko przez właz to sobie poradzisz.

Proponuję ci zakupienie polistyrenu pienionego o grubości 1cm i cieńszych, to dobry i łatwy w obróbce materiał z którym sobie spokojnie poradzisz.

No tak, sorry, chodziło mi o dokładne wnętrze tankietki, wyskoczyłem z tym silnikiem jak Filip. Co do pianki, to robiłem większe elementy z 7 i 10mm, nie wiem czy jest cieńszy, będzie trzeba wziąć zapasy plexi (2,3 i 5 mm)

Napisano

Ale pleksę ciężko się tnie. Nie chodzi mi o pianke taka jak styrodur, którego np używa się do izolacji fundamentów i podstawek w modelarstwie a pieniony plastik jakiego używa się np przy produkcji reklam. Tego typu płyty, dostępne nawet w castoramie na dziale z drewnem koło maszyny do cięcia (w Krakowie koło płyt przeźroczystego pleksi) są dostępne do grubości poniżej 1mm . Co do wnętrza to zapomniałeś zaznaczyć chłodnicy w której obowiązkowo trzeba zrobić od podstaw rurki do chłodzenia cieczy. Tu proponuje zakup blaszki abera z siatkami o odpowiedniej wielkości oczek, wystarczy na wiele TK. Na zbiorniku paliwa możesz dodać również kołnierz biegnący dookoła górniej części zbiornika, wystając na kilka mm w realu.

Napisano

Plexa jest ciężka w cięciu (upierdliwa jak diabli, pyli i trzeba ostro gradować), co do tej pianki, to dobrze wiem o którą chodzi. Co do wnętrza, to jak mogę prosić, to zdjęcia, same chały jakieś znajduję na których nic nie widać (prawie).

Napisano

Marcin skala do silnika zaliczył jeszcze akumulator Marcin w TK-3 nie ma osłony, w TKS chyba też nie- jeśli chodzi Ci o taką jak w C2P, rzecz jasna. Polistyren albo grubsza "owijka" do kartek A4. Skala polecam monografię TKS MiF nr 33 i 31

Napisano

A ja Jędrek będę się kłócił że osłona była, oczywiście że nie takie pudło jak w C2P ale wygięty kawałek materiału który miał być izolatorem cieplnym jak sądzę.

Skala jak masz na poważnie zajmować się polska pancerką a TK chcesz sklepic prawie tyle co PZInż wyprodukował to sam musisz troszkę zainwestować w makulaturę. Bez MiFów o których wspomina Jędas się nie obędzie, polecam bardzo gorąco również monografię Rossgraphu

Napisano

Przymierzam się do zakupu, ale teraz jest trudny okres i wydanie ok. 68 zeta, to ... są inne płatności.

Napisano

Z materiałów jakie są dostępne i odrestaurowanego TKS-a wynika, że silnik miał tylko osłonę z góry i z lewej strony (od strony kierowcy). Przód, tył i prawy bok był niestety odsłonięte.

Silnik można uzyskać z modeli S-Model. Ja skopiowałem sobie (odlałem) z C4P.

Napisano
Z materiałów jakie są dostępne i odrestaurowanego TKS-a wynika, że silnik miał tylko osłonę z góry i z lewej strony (od strony kierowcy). Przód, tył i prawy bok był niestety odsłonięte.

Silnik można uzyskać z modeli S-Model. Ja skopiowałem sobie (odlałem) z C4P.

Efekt tego taki, że praktycznie jedynie prawy bok jako- tako przez wlaz widać.

Napisano
Plexa jest ciężka w cięciu (upierdliwa jak diabli, pyli i trzeba ostro gradować), co do tej pianki, to dobrze wiem o którą chodzi.

Można jeszcze inaczej: z dwuskłanikowej masy modelarskiej (np. tamya) lepisz klocek odpowiedniej wielkości. Jak stwardnieje zupełnie (najlepiej po kilku dniach) zaczynasz obrabiać. Łatwe w szlifowaniu, fajnie się dale ciąć nożykiem, nie pyli. Po prostu miodzio. A wymar zależy od ulepka więc nie trzeba niczego wycinać.

Od biedy to samo można zrobić a modeliny ale jest bardzo krucha.

Pozdrawiam!

Napisano

Czyli jednak moja wina. To co widziałem w TK-3 musiało być jeszcze niekompletne. Za błąd przepraszam, postaram się zrewanżować.