karlos Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca W dniu 15.03.2026 o 22:37, jonathan napisał: Przecież w nazwie kategorii masz zawarta skale. A ta pojawia się także pod każdym modelem otóż niekoniecznie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca W dniu 18.03.2026 o 15:42, karlos napisał: otóż niekoniecznie No jak nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca Byłem, podobało mi się. Dziękuję. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca 2 fajnie spędzone dni , wiele ciekawych modeli , spotkań ze znajomymi . Podziękowanie za wyróżnienie i do zobaczenia za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca 46 minut temu, bulik58 napisał: 2 fajnie spędzone dni , wiele ciekawych modeli , spotkań ze znajomymi . Podziękowanie za wyróżnienie i do zobaczenia za rok. No i znowu nie udało mi się poznać kolegi osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca (edytowane) Szanowny Kolega pewnie zna tą piosenkę ,, Pojawia się i znika .... ,, po informacji od naszego wspólnego znajomego kto zawitał w gościnne progi rozpoczęliśmy poszukiwania po całym obiekcie . Niestety bez efektu , a szkoda bo czasem jest dobrze wiedzieć kto kryje się za nickiem . Może szczęście dopisze przy następnej wystawie. Edytowane 22 Marca przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca 19 godzin temu, bulik58 napisał: Szanowny Kolega pewnie zna tą piosenkę ,, Pojawia się i znika .... ,, po informacji od naszego wspólnego znajomego kto zawitał w gościnne progi rozpoczęliśmy poszukiwania po całym obiekcie . Niestety bez efektu , a szkoda bo czasem jest dobrze wiedzieć kto kryje się za nickiem . Może szczęście dopisze przy następnej wystawie. Potwierdzam, szukaliśmy Cię razem. Na Wasz problem widzę jedno rozwiązanie. Wrzesień, pierwszy weekend, Świdnica, klub Bolko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca 35 minut temu, Endrju napisał: Potwierdzam, szukaliśmy Cię razem. Na Wasz problem widzę jedno rozwiązanie. Wrzesień, pierwszy weekend, Świdnica, klub Bolko. Trzeba było napisać.Czy to na forum czy też na FB W Świdnicy pewnie będę ale tradycyjnie bez modeli.Czyli jeden dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlos Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca (edytowane) W dniu 19.03.2026 o 19:56, jonathan napisał: No jak nie? Nie chcę być niegrzeczny, to tylko propozycja, by przy nazwie producenta modelu była skala modelu. Proszę wskazać na zdjęciu skalę modeli ?? Nie wszyscy zwiedzający są modelarzami, a nawet jeśli są to są w stanie od razu określić jaki to model i w jakiej skali. Może i rozbieżność skali pomiędzy 1/87 a 1/72 nie jest wielka, niemniej nie zmienia to faktu, że nie ma konkretnej informacji. Rheintochter R-1 gdyby nie był opisany na podstawce modelu to z karty też nie wiadomo jaka skala, a tam w grupie rozbieżność od 1/35 do 1/16. Generalnie cała artyleria to zgadywanka. pozdrawiam Edytowane 23 Marca przez karlos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca 3 godziny temu, karlos napisał: Proszę wskazać na zdjęciu skalę modeli ?? O tuti: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlos Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca 11 godzin temu, halset napisał: O tuti: Faktycznie, każdy "zwykły zjadacz chleba z ulicy" się domyśli ... Ciężko byłoby napisać Modelcollect 1:72 Nie było tematu, za rok będę to wiedzieć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 24 Marca Autor Share Napisano 24 Marca 28 minut temu, karlos napisał: Faktycznie, każdy "zwykły zjadacz chleba z ulicy" się domyśli ... Ciężko byłoby napisać Modelcollect 1:72 Nie było tematu, za rok będę to wiedzieć Klasyczne szukanie dziury w całym. Poza tym tabliczki z kategoriami tez wskazywały skale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlos Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca 5 godzin temu, Erni napisał: Klasyczne szukanie dziury w całym. Poza tym tabliczki z kategoriami tez wskazywały skale. Nie szukanie dziury w całym tylko sugestia, nawet nie prośba, od mniej wtajemniczonych. Na załączonej tabliczce jest też kategoria z rozbieżnością skali 1/35 - 1/16. Jak ktoś się zna na rzeczy to jest na wystawie w stanie się domyśleć. Chociaż pomiędzy tym jest jeszcze skala 1/24. Przychodzą na takie imprezy nie tylko wykwintni modelarze, którzy od razu wiedzą jaka to skala. A podanie jej przy producencie modelu nie jest pracochłonne ani kosztowne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca W dniu 24.03.2026 o 16:12, karlos napisał: A podanie jej przy producencie modelu nie jest pracochłonne ani kosztowne. Owszem, pod warunkiem jednak że sam modelarz przy zgłaszaniu swojego modelu poda taką informację - w zasadzie wszystko co widzisz karcie startowej pochodzi z dwóch źródeł - od organizatora imprezy (nazwa imprezy, klasa startowa i jej "słowne rozwinięcie") - od modelarza (nazwa modelu, producent modelu i wszelkie ewentualne dodatkowe informacje) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlos Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca 33 minuty temu, gajowy z wąsami napisał: Owszem, pod warunkiem jednak że sam modelarz przy zgłaszaniu swojego modelu poda taką informację - w zasadzie wszystko co widzisz karcie startowej pochodzi z dwóch źródeł - od organizatora imprezy (nazwa imprezy, klasa startowa i jej "słowne rozwinięcie") - od modelarza (nazwa modelu, producent modelu i wszelkie ewentualne dodatkowe informacje) To naprawdę było tylko luźne spostrzeżenie. Mnie osobiście takiej informacji brakowało i wg mnie byłoby super ją dodać. Jeżeli rejestrując model modelarz podaje nazwę i producenta, to chyba nie sprawi mu problemu podać skalę. Przecież to nie jest kosmiczne wymaganie dla modelarzy. Mnie by nie przeszkadzało - choć nie chce się wypowiadać w temacie, bo nie uczestniczyłem nigdy jako zawodnik. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi i przede wszystkim za super imprezę. Bardzo pozytywne wrażenie zrobiło na mnie pilnowanie, żeby nikt modeli nie uszkodził i ustawianie szczególnie dioram na końcu stolika, dalej od oglądających. Ryzyko uszkodzenia modelu to jeden z czynników (zarówno przewóz jak i eksponowanie), przez które nie uczestniczę jako pokazujący swoje prace (nie jako zawodnik bo raczej za cienki jestem na wyróżnienia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca 44 minuty temu, karlos napisał: To naprawdę było tylko luźne spostrzeżenie. Mnie osobiście takiej informacji brakowało i wg mnie byłoby super ją dodać. Jeżeli rejestrując model modelarz podaje nazwę i producenta, to chyba nie sprawi mu problemu podać skalę. Przecież to nie jest kosmiczne wymaganie dla modelarzy. Masz rację - byłoby super gdyby modelarz chciał podać takie informacje przy rejestracji modelu - no ale to nie "zarzut" do organizatora imprezy ("że nie było podanej skali przy modelu") tylko raczej do wystawiającego model modelarza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 26 Marca Autor Share Napisano 26 Marca Ale na karcie startowej masz pokazana jak byk nazwę firmy IBG MODELS . Z tego, co się orientuję system wymusza podanie nazwę producenta modelu. Co do skali widełki są tylko w kilku kategoriach, ale nawet największy laik mający minimalna wiedze będzie wiedział ze czołg w skali 1/16 będzie większy od 1/35 A skali pomiędzy nimi jakoś nie ma w modelach plastikowych czołgów . Wybacz kolego szanowny, ale naprawdę nie wpadlibyśmy jako organizatorzy, że trzeba wszystko tak łopatologicznie wykładać. Osoba postronna z "ulicy " popatrzy pozachwyca się i idzie dalej oglądać nie analizuje . On ma inny sposób odbioru naszych prac.Wiem co pisze, bo kilkukrotnie oprowadzałem "laików" po naszej wystawie i widziałem ich zachowania. Było zainteresowanie, ale jako praca nie detalami. Sądzę, że jako modelarz nawet z kilkuletnim stażem powinieneś umieć rozróżnić skale w modelach na oko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlos Napisano 27 Marca Share Napisano 27 Marca (edytowane) W dniu 27.03.2026 o 00:05, Erni napisał: Ale na karcie startowej masz pokazana jak byk nazwę firmy IBG MODELS . Z tego, co się orientuję system wymusza podanie nazwę producenta modelu. Co do skali widełki są tylko w kilku kategoriach, ale nawet największy laik mający minimalna wiedze będzie wiedział ze czołg w skali 1/16 będzie większy od 1/35 A skali pomiędzy nimi jakoś nie ma w modelach plastikowych czołgów . Wybacz kolego szanowny, ale naprawdę nie wpadlibyśmy jako organizatorzy, że trzeba wszystko tak łopatologicznie wykładać. Osoba postronna z "ulicy " popatrzy pozachwyca się i idzie dalej oglądać nie analizuje . On ma inny sposób odbioru naszych prac.Wiem co pisze, bo kilkukrotnie oprowadzałem "laików" po naszej wystawie i widziałem ich zachowania. Było zainteresowanie, ale jako praca nie detalami. Sądzę, że jako modelarz nawet z kilkuletnim stażem powinieneś umieć rozróżnić skale w modelach na oko . Jak byk pisałem, że chodzi o dopisanie skali do nazwy producenta, a nie że brakuje nazwy producenta, np.: IBG MODELS 1/35. Nawet na tym forum zawsze podajemy nazwę modelu, producenta i skalę. Nic w tym nadzwyczajnego. Co do braku zainteresowania "laików" skalą i wiedzy doświadczonych modelarzy to są pewne odgórne Państwa założenia. Na oko to wiadomo jak chłop skończył w szpitalu. Ja nie składam modeli w pewnych skalach i w pewnych kategoriach, dlatego jak mam możliwość widzieć je "na żywo" i nie musieć szukać właściciela modelu i pytać go o skalę to byłoby super. Koło mnie oglądali model np. wielkiego U-Boota inni i pytali kilkukrotnie właściciela jaka to skala. Dobrze, że był i pilnował modelu oraz chętnie o nim opowiadał. Pozdrawiam. Proszę nie traktować tego jako jakiś mój wymyślony zarzut, to tylko sugestia. Przepraszam, jeśli ktoś poczuł się tym wpisem urażony. Kończę tym wpisem swoje uczestnictwo w tej dyskusji. Dużo zdrowia. Edytowane 1 Kwietnia przez karlos 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca A co to się takiego stało że na FB wyłączyliście możliwość komentowania posta z podanym terminem na 2027 rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca Festiwal Modelarski Bytom 2026 - Relacja Festiwal modelarski Bytom 2026 - zakupy modelarskie za 1200 zł i moje wrażenia XXI Międzynarodowy Festiwal Modelarski Bytom 2026 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 31 Marca Autor Share Napisano 31 Marca 3 godziny temu, Xmen napisał: A co to się takiego stało że na FB wyłączyliście możliwość komentowania posta z podanym terminem na 2027 rok? bo to post tylko informacyjny a nie dyskusyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia Cześć Erni. Czy możesz tutaj przytoczyć datę na 2027 rok gdyż nie jestem użytkownikiem tego "medium" jak FB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia 8 godzin temu, Erni napisał: bo to post tylko informacyjny a nie dyskusyjny Trochę to jednak dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 1 Kwietnia Autor Share Napisano 1 Kwietnia 3 godziny temu, kamilzoszak napisał: Cześć Erni. Czy możesz tutaj przytoczyć datę na 2027 rok gdyż nie jestem użytkownikiem tego "medium" jak FB 13-14 marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 1 Kwietnia Autor Share Napisano 1 Kwietnia Szanowni Z uwagi na niedostosowanie się zawodników do naszych próśb, o zamieszczanie fotek modeli w systemie w celu weryfikacji czy ktoś nie podkłada nie swojego modelu lub nie startuje nim ponownie rezygnujemy z tego. Pozostaje jak było wcześniej foty sa dobrowolne. NIe będziemy nikogo karać jak zasugerował kolega z modelarskiego kowadła , i dyscyplinarnie nie przyjmować modeli . To było zrobione dla Was , ale jak Wy nie chcieliście się dostosować my jako organizatorzy rezygnujemy z tego . Mamy w czasie festiwalu masę innej roboty a nas sa tylko 4 osoby do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi