wiec4-13 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 (edytowane) Witam chciałbym sie dołączyć do konkursu z moim skromnym projektem. Będzie to dioramka przedstawiająca działo PAK 40/75 mm Oto obowiązkowy inbox: Metalowe osłony Instrukcja Dokupiona metalowa lufa RB models Odlana przeze mnie żywiczna wieża panthery D z Dragona W zamyśle będzie to skarpa z której Niemcy będą prowadzić ogień przeciwpancerny. W dole będzie leżeć oderwana wieża. Edytowane 1 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Mimo, że ja lotniczy, to ostatnio zamarzyło mi się wykonać modelik takiego działa. Prowadź proszę szczegółową relację. Będę częstym widzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 wiec4-13 ja także proszę o szczegółową relację z budowy Paka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Bardzo częściochłonny model, tu Dragon kompletnie przesadził - wiem, bo juz zacząłem w nim dłubać, niemniej poobserwuje jak Ty ten temat zinterpretujesz. powodzenia !. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Bardzo częściochłonny model, tu Dragon kompletnie przesadził Oj tak, ja się poddałem na etapie montażu zawieszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 No to fajna diodrama się szykuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Aż tak Cie chyba nie przestrarszyliśmy, bo coś cisza...ja to tłumacze przerwą świąteczną :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 26 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2008 No to kontynuujmy...... Zacząłem sklejać łoże armaty i tu pierwszy zonk. Dragon sobie wymyslił takie połączenie tych części A w rzeczywistości wygląda to tak Trzeba będzie zaszpachlować i wygładzić A teraz zagadka czego brakuje na schemacie malowania Troszkę poszperałem w necie i poszukałem dokumentacji: http://www.panzer-modell.de/referenz/in_detail/pak40/pak40.htm i parę filmików niestety mało przydatnych http://pl.youtube.com/watch?v=4XnjFHAAODU http://pl.youtube.com/watch?v=Bm3KxZk4FpM&feature=related http://pl.youtube.com/watch?v=dtgTk5AQ7JU&translated=1 ciąg dalszy nastąpi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 A teraz zagadka czego brakuje na schemacie malowania Nazw jednostek skąd pochodzą dane schematy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 31 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2008 (edytowane) Przepraszam za opóźnienia ale tyle na głowie przed sylwestrem A teraz zagadka czego brakuje na schemacie malowania Oczywiście brakuje tu kolorów(numerów farb) na jakie owe działo należy pomalować Zacząłem sklejać zamek od armaty i dopasowywać metalowa lufę W tym celu należy odciąć tę część Tu widzimy jedna połówkę obrobioną Rozwiercenia wymagał także otwór w który należy wsunąć metalowa rurkę To tyle na ten Rok. Wszystkim składam najserdeczniejsze życzenia i do zobaczenia w 2009 Edytowane 1 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 1 Stycznia 2009 Share Napisano 1 Stycznia 2009 Oczywiście brakuje tu kolorów(numerów farb)Exclamation w jakie owe działo należy pomalować Ale to chyba rebus nie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 1 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2009 Ale to chyba rebus nie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 1 Stycznia 2009 Share Napisano 1 Stycznia 2009 Karol, zmien tytul relacji na zgodny z regulaminem. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 1 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2009 Karol, zmien tytul relacji na zgodny z regulaminem. Teraz jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Administrator Główny Administrator Napisano 1 Stycznia 2009 Administrator Główny Share Napisano 1 Stycznia 2009 Karol, zmien tytul relacji na zgodny z regulaminem. Teraz jest ok? e.) Zakładając relację konkursową, należy zatytułować ją według następującego wzorca: Nazwa obiektu lub nazwa modelu - Producent - Skala. W przypadku budowy od podstaw, zamiast nazwy producenta należy umieścić hasło od podstaw lub scratch lub cokolwiek innego, co by jednoznacznie określiło, iż model nie jest budowany z żadnego fabrycznego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 Wymieniłem tłoki oporopowrotników na szpilki Niestety po przyklejeniu łoża z lufą element ten jest niewidoczny i można go sobie darować. Obrotnica(chyba tak to sie nazywa) jest przymocowana tylko przy pomocy pionowego trzpienia. Niestety lufa z mosiężnym hamulcem jest dosyć ciężka i boje się że z czasem może całą podstawę przechylić do przodu. Żeby temu zaradzić dodałem drugi punkt mocowania wykonany z płytki polistyrenu. Teraz mam pytanie do znawców. Na wszystkich zdjęciach jakie udało mi sie znaleźć łopata umocowana jest po skosie na przedniej osłonie. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/37/Pak40_cfb_borden_1.JPG Dragon zrobił mocowania na "prosto" Jak powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 A na przykład tak. Słabo widać, ale po skosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Jako bardzo przydatną pomoc polecam to: Przy zawieszeniu dorób przewody hamulcowe. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 4 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2009 Przy zawieszeniu dorób przewody hamulcowe. Czy mógłbym liczyć na jakiś skan z tej książki ws. tych przewodów? Skleiłem skrzynkę amunicyjną. Do dioramki będę potrzebował kilka, niestety Dragon daje tylko dwie. Postanowiłem skopiować kilka w żywicy. W celu zrobienia formy, wykonuje małe pudełeczko z brystolu i na mała kropelkę super glu przyklejam skrzynkę. Następnie przy pomocy strzykawki z odciętym "dziubkiem" (co by sie gęsty silikon lepiej zasysał) pobieram odpowiednią ilość i mieszam z utwardzaczem w odpowiednich proporcjach. Następnie wlewam do formy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 I co dalej, dalej !! Wspaniała wskazówka - jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 Przy zawieszeniu dorób przewody hamulcowe. Czy mógłbym liczyć na jakiś skan z tej książki ws. tych przewodów? Sprawdź priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 4 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2009 I co dalej, dalej Niestety ,musisz troszkę poczekać bo silikon sieciuje 24 godziny POZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 24 godziny? Gumosil sieciuje w 20 minut! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 Że co? 20 minut? Żeby porządnie stwardniał potrzeba 24h, lub więcej. Dopiero wtedy jest odpowiednio sztywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 Chyba żartujesz. Ten gumosil na zdjęciu z tym utwardzaszem wystarczy dobrze podlać i 20 minut forma jest gotowa. Mam ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi