Radek Filipek Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 (edytowane) Witam wszystkich bardzo świątecznie. Ostatnimi czasy udało mi się ukończyć model Leoparda 2A4 w rodzimych barwach. Do budowy tego pojazdu posłużył mi zestaw Hobby Bossa i kalkomanie Echelon Decals. Chciałem serdecznie podziękować Piotrowi Zielińskiemu za pomoc w budowie i za kalkomanie! In-Box i recenzja tego modelu (wraz z porównaniem z Italeri), autorstwa właśnie Piotra, znajdują się na forum FMR. Model składało się bardzo miło, choć spasowanie nie jest najwspanialsze. Szpachli poszło sporo. Detale bardzo fajne. Fatalne za to gąsienice. Jako że to pierwsza sesja fotograficzna z moim nowym aparatem, chciałem prosić o komentarze zarówno do modelu jak i do fotografii Co poprawić? Dość gadania, teraz fotki: Reflektory zrobiłem z cyrkonii, jak to na forum zaprezentował Paweł Leszczyński. W pasmanterii dowiedziałem się, że to się nazywa też jety (dżety) Lusterko chciałem kupić jako orginalny zestaw Echelon, ale przypomniało mi się, że bodajże Adam Kijak robił wizjery z confetti. To skoczyłem do Tesco i zakupiłem. Te duże nadają się idealnie niestety na fotkach widać, że deczko krzywo przyciąłem to z prawej. Idzie do poprawki. A tu taka foteczka, coby widać było,że święta Chciałem z tej okazji wszystkim modelarzom życzyć wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia! Dużo miłości i czasu dla najbliższych nie tylko w święta, ale przez cały rok. Tego sobie i Wam życzę. Gorące, świąteczne pozdrowienia! Radek Edytowane 24 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł94 Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Mi się bardzo podoba. Muszę kiedyś skleić A4, bo po Abramsie to mój ulubiony czołg NATO. Pozdrawiam P.S Czym kurzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Bardzo fajny i nie nadmiernie ubłocony co się ceni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Te lusterka są nawet fajne... miałem iść wreszcie do Tesco po te confetti A sam model zacny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Leopard 2A4 sam w sobie mi sie nie podoba, ale w Twoim wykonaniu to nawet miło popatrzeć na tego brzydala, niezły weathering, no i Polskie kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Bardzo ładny, super brudzenie to pastele? Tylko dlaczego brak mu numeru na wieży? I lin z tyłu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Modelik elegancki. Mam nadzieje, że teraz bedzie z czegoś warsztat. Fotki troche za jasne. Czekam na kolejne modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 No polski czołg to mi się zawsze podoba A ten jest bardzo fajnie zrobiony Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Ładny Leoś, fajnie przybłocony i przykurzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 I tak właśnie wygląda porządny współczesny czołg Piękna robota, wkrótce go kupuję. Co nie tak z gąskami jest? Panzervsnr34h powoli tracą panowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 24 Grudnia 2008 Share Napisano 24 Grudnia 2008 Fajny model i bardzo mi się podoba, mimo tego, że jest współczesny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 wiesz Radek - nie ma się za bardzo do czego przyczepić - świetne slady kurzu na górze kadluba i wieży, z głową ubłocone podwozie. No mam - można by je jescze zróznicowac dodając efektów wilgoci - ale to tylko efekciarski dodatek. Super - wszystkiego dobrego na święta i nowy rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Miarka Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 Bardzo ładny leoś, i w dodatku nasz Podoba mi sie brudzenie, i całośc ładna, ale jakosc taka "zlana" przeleć go suchym pędzlem żeby "wyciagnąć" detale, a co do fotek do dla mnie są ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 25 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2008 Dziękuję chłopaki za opinie! Po wczorajszym lenistwie poodpowiadam na wszystkie pytanka Czym kurzyłeś? To mieszanina suchych pasteli i pigmentów. Błotko na dolnej części pigmenty Kremer, Agama, Talen, nanoszone pędzlem nasączonym w white spiricie. góra, to też pigment nanoszony na sucho pędzlem w tych miejscach, gdzie kurz się zbiera, delikatnie ściągane pędzlem leciuteńko wilgotnym w dół, żeby zebrać nadmiar i zrobić kurzowe rainsy. Całość, aby zmniejszyć kontrast wyrównana jaśniejszą suchą pastelą. Czekam teraz na dostawę MiGów. Zobaczymy jak się operuje nimi. miło popatrzeć na tego brzydala Ja Ci dam brzydala! To piękny pojazd Tylko dlaczego brak mu numeru na wieży? Bo ten konkretny wóz go nie posiada. Co nie tak z gąskami jest? No gąsienice nie są najlepsze. Wprawdzie guma miękka i ładnie się układa, ale są straszne ślady po wypychaczach, które bardzo trudno usunąć, bo są we wgłębieniach między ogniwami. Ponadto wydaje mi się, że są o dosłownie milimetr za krótkie. Ma to duże znaczenie, bo jak się je mocniej naciąga, to na odcinku kole napinającym tworzy się wgłębienie i środek ogniwa delikatnie "wciąga" w tą szparę na ząb prowadzący. wiesz Radek - nie ma się za bardzo do czego przyczepić - świetne slady kurzu na górze kadluba i wieży, z głową ubłocone podwozie Dzięki Seb! nie ukrywam, że bardzo zależy mi na Twojej opinii, bo Twoje prace motywują mnie do dalszej nauki. Podglądam każdy warsztat można by je jescze zróznicowac dodając efektów wilgoci Właśnie próbowałem. Podglądałem Twoje relacje i Sergia i zachciało mi się zrobić tak samo. Ale skill jeszcze nie ten. Przygotowałem rozcieńczoną ciemną farbę olejną dla plastyków z dodatkiem błyszczącego lakieru, żeby zrobić wilgotne zacieki na podwoziu i kołach. Kiedy przystąpiłem do malowania, to niestety pigment zaczął wchłaniać jak gąbka cały rozcieńczalnik. Wystarczyło dotknąć i rozlewał się on po całym błotniku. Potem to zamaskowałem jeszcze jedną warstwą pigmentu. Ale będę ćwiczył jeszcze na jakimś złomie.. Teraz fotki: Fotki troche za jasne Trochę je rozjaśniałem. Choć wydaje mi się że nawet ok. Dokładnie wszystko widać, brak miejsc skrytych za cieniem, detale na widoku. Pobawie się jeszcze z jasnością. Z fotek jestem nawet zadowolony, tylko mam jeszcze problem z głębią ostrości. Dobrze to widać na 3 fotce od góry. Tył idealnie ostry. Wygląda idealnie tak jak chciałem to oddać. Ale im bardziej w prawo tym mniej. Lufa już średnio ostra. Popróbuję jeszcze z ustawieniami. Gorące pozdrowienia dla wszystkich w ten świąteczny poranek Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 hej, spróbuj inaczej - najpierw namaluj olejem ciemny zaciek - a potem dajesz normalny rozcienczlnik do humbroli na kawał powierzchi i w takie mokre wchodzisz lakierem bezbarwnym błyszczącym humbrola. Dasz radę bo to proste. wygląda to tak Zresztą zobaczsz sam. Jeszcze raz gratulacje - świetna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 25 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2008 kurczę, bomba! Wielkie dzięki Sebastian! Na pewno spróbuję. Wyciągam zaraz jakiś złom do testów Jeszcze raz wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi