Skocz do zawartości

[W] Messerschmitt Me262 A-1a (Hobby Boss, 1/48)

Thalgonis

Rekomendowane odpowiedzi

Ciałko,

od czegoś ten nowy rok trzeba zacząć, a że dawno nie miałem na warsztacie „rekinka” to trafiło na to :D 

image.thumb.jpeg.1dd8adeff00dbb5db2da0ab84f9c0987.jpeg

Ale wyjątkowo będzie w innym malowaniu niż pudełkowe, ale to niespodzianka  😉

Na razie jak zwykle nudne wnętrzności , których i tak prawie nie będzie widać.

image.thumb.jpeg.e7ec6af518b632373aef0931b661ca46.jpeg

• Like 4

Malujesz samoloty jak czołgi widzę. Fajny efekt. 

• Like 1

W dniu 3.01.2026 o 15:49, jachud3 napisał:

Ten HaBe się nadaje do czegoś? Też podpatruję :)

Kup sobie model dowolnej wersji Me 262 z HB (za ok. 60 zł), a przekonasz się, że stosunek ceny do jakości jest więcej niż dobry, serio 😎

• Thanks 1

Cześć! Ciekawie to wygląda!

Czy mógłbym poprosić o fotę wnęk podwozia głownego?

Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam!

Paweł

2 godziny temu, barszczo napisał:

O ile dobrze pamiętam wnęka głównego podwozia powinna być na srebrno.

Tak dla części kadłubowej, cześć skrzydłowa RLM02 

Spektakularne malunki 👍

Czy to kwestia foty czy nos coś się nie zszedł? - mam na myśli osłonę wylotu dolnego działka na połączeniu z dolnym segmentem nosa

Pozdr ww

• Like 1

14 minut temu, wuwumaster napisał:
2 godziny temu, barszczo napisał:

O ile dobrze pamiętam wnęka głównego podwozia powinna być na srebrno.

Tak dla części kadłubowej, cześć skrzydłowa RLM02 

Dlaczego część skrzydłowa 02?

14 minut temu, wuwumaster napisał:

Czy to kwestia foty czy nos coś się nie zszedł? - mam na myśli osłonę wylotu dolnego działka na połączeniu z dolnym segmentem nosa

Mówisz o tym?

image.jpeg.5367c5b96cac2243f9978bf96e1aec67.jpeg

niedomalowanie... Zwróciłem uwagę dopiero  po Twoim zwróceniu :D 

Godzinę temu, RogerM napisał:

Bo jakoś się tak złożyło że w płacie jakoś pilnowali malowania wewn powierzchni na RLM02, natomiast wnęka w kadłubie to de facto nie wnęka a dziura w kadłubie - widać tam dół wanny kokpitu, drążki sterów i silnika, wewn instalacje, tej przestrzeni nie malowano była w kolorze duralu , czemu tak? Nie wiem ale wszelkie dostępne materiały pokazują taką zależność (tylko żeby się nie dać zmylić muzealnymi Aviami z Pragi, tam po całości malowali na szary przypominający RLM66, poza tym tam jest kilka innych niuansów) czemu tak ? to już pytanie do budowniczych jaskółek, o ile jeszcze jakiś jest na tym świecie.

Godzinę temu, Thalgonis napisał:

Mówisz o tym?

Godzinę temu, Thalgonis napisał:

niedomalowanie... Zwróciłem uwagę dopiero  po Twoim zwróceniu :D 

O tak dokładnie to, fotki lubią płatać psikusy, ja bym powiedział że plastik jakiś taki  krzywy a tu proszę - efekt przestrzenny osiągnięty malowaniem, i to nie intencjonalnym 😆😉 

Pozdr ww 

Edytowane przez wuwumaster
  • Like 1

7 godzin temu, Thalgonis napisał:

Proszę: 

Dziękuję bardzo! Wygląda dobrze!

17 godzin temu, wuwumaster napisał:
17 godzin temu, RogerM napisał:

Bo jakoś się tak złożyło że w płacie jakoś pilnowali malowania wewn powierzchni na RLM02, natomiast wnęka w kadłubie to de facto nie wnęka a dziura w kadłubie - widać tam dół wanny kokpitu, drążki sterów i silnika, wewn instalacje, tej przestrzeni nie malowano była w kolorze duralu , czemu tak? Nie wiem ale wszelkie dostępne materiały pokazują taką zależność (tylko żeby się nie dać zmylić muzealnymi Aviami z Pragi, tam po całości malowali na szary przypominający RLM66, poza tym tam jest kilka innych niuansów) czemu tak ? to już pytanie do budowniczych jaskółek, o ile jeszcze jakiś jest na tym świecie.

Jakoś nie mam pewności czy aby na pewno (i zawsze) tak było.  Jeżeli rezygnowano nawet z malowania kamuflażu to dlaczego miano by się upierać przy 02 na tych właśnie elementach? Co innego wnęka koła przedniego, ale tam dominowała stal.

Napisano (edytowane)

A nie było tak, że „bebechy” były malowane fabrycznie a „tylko” kamo na lotniskach polowych w zależności od sytuacji (po w pewnym momencie wojny wytyczne RLM poszły się czesać)? :)   

Edytowane przez Thalgonis

23 minuty temu, RogerM napisał:

Jakoś nie mam pewności czy aby na pewno (i zawsze) tak było.  Jeżeli rezygnowano nawet z malowania kamuflażu to dlaczego miano by się upierać przy 02 na tych właśnie elementach? Co innego wnęka koła przedniego, ale tam dominowała stal.

Nie upieram się że każdy jeden Me-262 miał tak pomalowane wnęki, powiedziałem że za tym świadczy zdecydowana większość dokumentacji,

Nie można wykluczyć że któryś miał coś inaczej, to się już nazywa interpretacja.

Pozdr ww 

• Like 1

50 minut temu, Thalgonis napisał:

A nie było tak, że „bebechy” były malowane fabrycznie a „tylko” kamo na lotniskach polowych w zależności od sytuacji (po w pewnym momencie wojny wytyczne RLM poszły się czesać)? :)   

Ze Schwalbe było tak, że pod koniec wojny produkcja (czy raczej montaż)  była rozrzucona po różnych fabryczkach, montowniach, warsztatach, podziemiach i lasach..... gdzie takie detale jak malowanie ochronne (przed korozją) czy malowanie w ogóle było luksusem... Różnie więc mogło być.

• Like 1